Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Maria Marica

Publicat: marți, 27 August 2024 , ora 13.27

Ediția cu numărul XIX a Concursului Internațional ,,George Enescu" se deschide sâmbătă, 31 august 2024, cu un concert de gală ce va avea loc la Ateneul Român. Între protagoniștii serii sa va număra violonista Maria Marica, recompensată cu cea mai mare distinctie, premiul I, la Concursul "George Enescu", ediția precedentă. Despre revenirea pe scena filarmonicii bucureștene ne vorbește tânăra muziciană într-un dialog cu Ioana Țintea.

Maria Marica, sunteți câștigătoarea Concursului Internațional "George Enescu", ediția din 2022. Privind în urmă, ne puteți împărtăși cum arată cu adevărat drumul către o asemenea performanță?

Cred că stau în spate toți anii de muncă pe care i-am trăit, toată munca pe care am depus-o de când eram copil. Cred că nu putem separa perioada de pregătire pentru un concurs de tot ceea ce am trăit până acolo de fapt, dar îmi aduc aminte cu foarte mare drag de perioada în care am pregătit concursul Enescu, pentru că a fost o muncă extrem de intensă, nu zic că a fost ușor, bineînțeles că pregătirea pentru un oncurs este ceva foarte dur, de fapt, dar m-am bucurat foarte mult de acea perioadă și cred că încă trag foloase dintr-un studiu atât de intens.


A fost ca un adevărat maraton, așa este?

Într-adevăr.


Din punct de vedere psihologic, care sunt cele mai
mari provocări atunci când urcați pe scena unui concurs în comparație cu evoluția solistică alături de orchestră?

Cred că cel mai important lucru este mai ales ca muzicieni, pentru că de fapt concursul este ceva mai degrabă ce ține de lumea sportivă, să spun așa, nu atât de muzică și mai ales ca tineri muzicieni trebuie să ne dăm seama că valoarea noastră, nici măcar ca muzicieni, dar mai ales ca oameni, nu stă în rezultatul unui concurs și trebuie să avem puterea de a ne separa puțin de ce înseamnă munca noastră și ce înseamnă rezultatul unui concurs care până la urmă nu ține doar de noi. Sunt acolo niște decizii pe care le iau alții de fapt, iar noi trebuie să știm să ne facem munca cât mai bine și să reușim să nu ne gândim prea mult la ce vor zice ceilalți.


Revenind la concertul din data de 31 august
care va deschide ediția a XIX-a a Concursului Internațional "George Enescu" veți interpreta împreună cu alți doi câștigători ai concursului Enescu este vorba de violoncelistul Benjamin Kruitoff și pianista Alexandra Segal, Triplul concert pentru vioară, violoncel și pian de Paul Constantinescu. Ce caracteristici distinctive are această lucrare?

Mă bucur foarte mult că vom avea ocazia să cântăm Triplul concert de Paul Constantinescu. Este pentru mine, cred că și pentru colegii mei o lucrare nouă, pe care urmează să o cunoaștem împreună și cred că este o muzică de atmosferă. Cred că va crea o atmosferă specială pentru cei care vor fi în sală să asculte și mă bucur că avem ocazia să cântăm muzică românească.


Ce ne puteți spune despre colaborarea cu dirijoarea
bulgară, Delyana Lazarova?

Nu am avut ocazia să cântăm împreună, așa că sunt foarte entuziasmată să ne cunoaștem în curând la București și sunt convinsă că va fi o colaborare foarte frumoasă.


În final, ce recomandări ați dori să le oferiți tinerilor muzicieni care participă
la ediția din acest an a Concursului Internațional "George Enescu"?

Le doresc să se bucure din plin de faptul că se află la București. Sunt convinsă că se vor bucura și de oraș și de experiența de a fi în preajma Ateneului Român și în preajma muzeului Enescu și a locului în care Enescu cânta și așa cum spuneam, sper să se poată detașa puțin de gândul acesta de a cânta în fața unei comisii și să dea tot ce au ei mai bun, tot ce au pregătit pentru acest concurs și să se bucure de muzică. Până la urmă, acesta este lucrul cel mai important.


Interviu realizat de Ioana Țintea