Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violonista Ioana Cristina Goicea

Publicat: joi, 22 August 2024 , ora 13.02

Filarmonica George Enescu a anunțat recent programul stagiunii 2024-2025, care va aduce pe scena Ateneului Român nu mai puțin de 95 de muzicieni din România și din străinătate. Violonista Ioana Cristina Goicea a fost desemnată artist în rezidență al instituției bucureștene pentru această stagiune, ce va începe în 3 octombrie 2024. Colega noastră, Ioana Țintea, a stat de vorbă cu Ioana Cristina Goicea:

Ioana Cristina Goicea, ce însemnătate are pentru tine scena Ateneului Român și care sunt cele mai prețioase amintiri care te leagă de acest loc?

Mă simt acasă, atât pe scena Ateneului, cât și la Radio și am intrat în aceste clădiri de când eram o fetiță foarte mică, practic vin înapoi acasă acum și asta este pentru mine cea mai mare bucurie să cânt pentru publicul român și să mă întorc la București de fiecare dată, în fiecare an, să fiu invitată în ambele locuri să cânt.


Cum percepi această nouă etapă în cariera ta
și cum intenționezi să valorifici artistic această oportunitate?

Este o oportunitate extraordinară pe care am primit-o și mă face să mă simt foarte onorată de a reprezenta o instituție de renume și de reputație internațională, pe care a cărei scenă au stat cei mai mari muzicieni ai acestei lumi. Pentru asta sunt foarte recunoscătoare maestrului Marin Cazacu pentru invitație și pentru șansa pe care mi-a oferit-o, precum și domnului Mihai Constantinescu și tuturor celor care au stat în spatele acestor invitații și alegeri. Sunt foarte fericită să pot apărea în cadrul stagiunii Filarmonicii "George Enescu" de două ori, cu orchestra, respectiv patru, pentru că se cântă bineînțeles de două ori fiecare concert, deci practic voi avea patru concerte cu orchestra pe scena Ateneului și un recital de muzică de cameră alături de prietenii mei, Adela Liculescu pianistă și violoncelistul Ștefan Cazacu, iar concertele cu orchestra vor fi chiar deschiderea stagiunii, 3 și 4 octombrie și voi cânta Concertul de Sibelius alături de maestrul Mihail Pletniov, iar în luna februarie a anului 2025 voi cânta concertul de Prokofiev nr. 2 și dirijor va fi maestrul Charles Dutoit.


Care este relația pe care dorești să o construiești cu publicul de la Ateneul Român pe toată durata în care vei fi artist în rezidență al filarmonicii bucureștene?

Este o relație pe care aș dori să o susțin, pentru că relația este deja formată. Am cântat aproape în fiecare an la Ateneu și de când mă știu, în mai multe ocazii, nu numai cu orchestra, dar și în alte formații. După cum spuneam eu sunt acasă, pur și simplu, dar bineînțeles că acum vreau să continui această dezvoltare și să am oportunitatea să prezint pe scenă lucrări noi, de fiecare dată altceva și întotdeauna o inovație.


Cum privești rolul tău de artist în rezidență al Filarmonicii George Enescu, dincolo de scena de concert?

Este o mare onoare. Este un statut special și sunt foarte bucuroasă că alături de alți colegi minunați ca Andrei Ioniță sau Daniel Ciobanu pianist, eu să fiu următorul artist în rezidență al filarmonicii. Este o șansă de dezvoltare a carierei mele și sunt foarte, foarte fericită.


În final, ce mesaj dorești să transmiți publicului de la Ateneul Român
care te va urmări pe parcursul stagiunii 2024-2025?

Să vină în număr cât mai numeros, nu numai la concertele mele, ci la toate concertele din această stagiune, fiindcă după cum știți este o stagiune extraordinară. Sunt invitați speciali, sunt niște programe fabuloase și de-abia aștept să fiu eu cea care va deschide această stagiune și să vină la Filarmonica George Enescu.


Interviu realizat de Ioana Țintea