Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Valentin Răduțiu

Publicat: joi, 5 Septembrie 2024 , ora 10.04
Violonistul Dmitry Sitkovetsky, violoncelistul Valentin Răduțiu și pianistul Lukas Geniučas susțin vineri, 6 septembrie 2024, un recital înscris în ediția cu numărul XIX a Concursului Internațional "George Enescu". Evenimentul va avea loc în București, mai multe informații despre acesta urmând să ne ofere chiar Valentin Răduțiu, membru în juriul competiției, care a stat de vorbă cu Sarah Natsis:

Domnule Valentin Răduțiu, publicul meloman vă va putea urmări împreună cu violonistul Dimitry Sitkovetsky și pianistul Lukas Geniučas pe scena Ateneului Român? Ce ne puteți spune despre această colaborare și care credeți că este atmosfera pe care o veți crea împreună în cadrul recitalului?

Vă invităm la un concert integral Schubert. Încep seara cu Sonata Arpeggione care reprezintă într-adevăr o capodoperă a repertoriului violoncelului. Este o lucrare singulară cumva, având această proveniență foarte specială. Instrumentul Arpeggione care nu mai există între timp, care face această lucrare să fie și dificilă pe instrumentul nostru. Maestrul Sitkovetsky cântă Sonatina, apoi cu toții ne unim în a doua parte a concertului cu Trio-ul în si bemol tot de Franz Schubert. În cadrul acestui concurs vor fi mulți participanți violonceliști, violoniști, așa că sunt destul de sigur că va fi o atmosferă deosebită în sală și pe care o resimțim din această concentrare foarte mare asupra cântatului și ascultatului. Este un anumit spirit și o anumită "electricitate", pe care cred că o găsim în aer în aceste zile la București și în special în Ateneul Român și cu o muzică absolut superbă care este cumva și un omagiu pentru Enescu.


În anul 2011 ați obținut Premiul al II-lea
la secțiunea "Violoncel" a Concursului "George Enescu" din juriul căruia faceți parte în prezent. Cum vedeți vizibilitatea pe care participarea la această competiție le-o oferă tinerilor muzicieni pe plan internațional?

Concursul Enescu s-a dezvoltat într-un mod extraordinar. De la ediție la ediție este mai prezent în liga întâi a concursurilor internaționale. Sunt foarte fericit și onorat să fac și eu parte din juriul acestei ediții și cumva să se închidă și pentru mine personal și muzical acest cerc Enescu din viața mea, legătura mea cu Bucureștiul, cu muzica lui Enescu, cu festivalul Enescu cu muzicieni și oameni din viața culturală a Bucureștiului și cu toții au contribuit în ultimii ani într-un mod extraordinar ca Festivalul Enescu și concursul să devină tot mai strălucitoare. Sunt incluse componente noi cum nu le găsim în alte competiții.


Săptămâna aceasta a avut loc etapa I a
competiției la secțiunea "Violoncel". Dacă ar să descrieți ediția din acest an în câteva cuvinte, având în vedere faptul că ați luat deja contactul cu participanții, care ar fi acestea?

Excelent, desigur, cu un nivel foarte înalt, o atmosferă în același timp foarte călduroasă, observa aceasta și în discuțiile de feedback cu participanții că există un spirit foarte constructiv și colegial pe care îl avem și în juriu. Este o bucurie să asculți tineri talentați și să-i descoperi pe cei excepționali. Cuvintele cheie sunt excelența și colegialitatea, clubul violonceliștilor, suntem o mare familie și această unire prin instrumentul nostru și muzica lui George Enescu.


Interviu realizat de Sarah Natsis