Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Octavian Lup

Publicat: luni, 2 Decembrie 2024 , ora 9.30

Orchestra "New Hope" fondată de violoncelistul Octavian Lup, alături de Corul "Preludiu - Voicu Enăchescu" și Corul BRD, vor susține un concert caritabil marți, 3 decembrie 2024, în Sala Mare a Ateneului Român. Mai multe detalii ne oferă Octavian Lup într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.

Domnule Octavian Lup, ca și anul trecut pe 3 decembrie, cu ocazia Zilei Internaționale a Persoanelor cu Dizabilități, Orchestra New Hope va susține un concert caritabil special, dedicat strângerii de fonduri pentru Asociația Climb Again. Ce v-a motivat să vă implicați din nou în această cauză nobilă intitulată "Neînvinșii"?

Suntem foarte bucuroși că, încă o dată, Radio România Muzical susține inițiativele Orchestrei New Hope și, așa cum s-a întâmplat și anul trecut, anul acesta vom dedica acest concert Asociației Climb Again. Este o asociație care se ocupă cu persoanele cu dizabilități, în special cu copiii, care fac acolo escaladă, care fac sport. E, într-adevăr, un lucru foarte frumos. Și noi, cei de la New Hope, am avut un succes foarte mare anul trecut cu acest concert, astfel încât era păcat să nu-l facem și în acest an.

Va fi o desfășurare de forță pe 3 decembrie, la Ateneul Român, pentru că Orchestra New Hope va fi însoțită de către Corul BRD, de Corul "Preludiu - Voicu Enăchescu" și împreună vom face un concert de zile mari.

Dirijorul Andrei Stănculescu se va ocupa de frâiele orchestrei și de toată partea muzicală, astfel încât succesul va fi asigurat și credem că oamenii care vor veni la concert, pe lângă faptul că vor asculta o muzică de calitate și un repertoriu excepțional, vor avea prilejul să doneze, pentru că, practic, biletul pe care-l vor achiziționa este contravaloarea donației spre Asociația Climb Again. Astfel, iată, avem toate elementele posibile pentru a face atât o faptă bună, cât și pentru a ne bucura de o muzică și o atmosferă aparte.

Dacă tot suntem în luna cadourilor, luna decembrie, e cu atât mai frumos să ne întâlnim la Ateneul Român, să facem muzică, să ne bucurăm de ea și să dăruim.


Mai sunt bilete disponibile pentru concertul de la Ateneul Român? Așa cum ați spus, fiecare bilet vândut înseamnă susținerea celor care, iată, în ciuda sorții, nu se lasă învinși.

Exact. Neînvinșii suntem fiecare dintre noi dacă înțelegem că atunci când se întâmplă să cazi, e important să te ridici și când nu poți să o faci singur, există semenii care trebuie să se aplece spre noi și să ne ridice. Și cel mai frumos este când suntem noi cei care ridicăm pe cei căzuți.

Haideți ca împreună să ne bucurăm de muzică și să dăm o mână de ajutor celor în nevoie, astfel încât ziua de 3 decembrie, care este Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilități să fie o zi cu însemnătate pentru fiecare participant la acest eveniment!


Vorbiți-ne despre programul serii. Ce cuprinde?

Programul serii va fi foarte interesant și ușor atipic, aș spune. Vom avea o piesă a lui Thomas Tallis, care este o piesă absolut splendidă pentru 40 de voci. Următoarea lucrare este o piesă a lui Vaughan Williams; este o piesă scrisă practic pentru două orchestre și un cvartet de coarde dublat, astfel încât, în Ateneul Român, o orchestră va sta pe scenă și una va sta în spatele sălii. Vom avea o audiție stereo, dacă îmi permiteți. Lucrarea este absolut fabuloasă - mai puțin cunoscută poate pentru publicul larg, dar cu atât mai mult ar trebui să fie stârnită curiozitatea melomanilor. Și, nu în ultimul rând, binecunoscutul oratoriu Messiah, care vorbește despre nașterea Mântuitorului și care se potrivește mănușă acestei perioade.

Interviu realizat de Ioana Țintea