Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu violoncelistul Marin Cazacu, fondatorul ansamblului Violoncellissimo

Publicat: marți, 9 Iulie 2024 , ora 10.00

Ansamblul Violoncellissimo va susține miercuri, 10 iulie, un concert în Festivalul "Vară Magică". Conducerea muzicală va fi asigurată de Marin Cazacu.

Domnule Marin Cazacu, Ansamblul Violoncellissimo, pe care l-ați fondat, a susținut în ultimii ani concerte inedite atât prin numărul interpreților prezenți pe scenă - până la 100, cât și prin programele alese. Miercuri, 10 iulie, ansamblul va fi prezent din nou pe scena Festivalului "Vară Magică". Ce ați pregătit pentru acest concert?

Așa cum am obișnuit publicul iubitor de muzică, vom prezenta violoncelul cu toate fațetele lui - cântând muzică clasică de bună calitate, cântând genuri muzicale și stiluri diferite. Studenții și elevii care vor lua parte în cadrul acestui ansamblu sunt deja pregătiți pentru orice gen de muzică deoarece, de fapt, acesta este și rolul lor - să știe și să aprecieze și alte stiluri și genuri muzicale.

Ansamblul Violoncellissimo, la concertul din 10 iulie, din cadrul Festivalului "Vară Magică", va prezenta capodopere ale muzicii clasice compuse de Tomaso Albinoni, Georg Friedrich Handel, de fondatorul școlii românești de violoncel - Constantin Dimitrescu, celebrul Astor Piazzolla. Iar după aceea, în partea a doua, publicul va avea parte de surprizele muzicale pe care noi le prezentăm întotdeauna cu scopul de a întări această participare emoțională; pentru că muzica este bună sub toate aspectele ei - indiferent că este jazz, că este rock, că este muzică de film, așa cum va fi în partea a doua.

Întotdeauna ne-am dorit ca publicul să descopere abilitățile extraordinare ale interpreților acestui ansamblu, pentru că toți vor fi puși în posturi solistice, toți au partituri prin care își vor etala calitățile tehnice și interpretative, iar bucuria comună a tuturor va fi aceea de a crea energie și emoție pentru cei care sunt în sală.

Este, într-adevăr, un ansamblu care dovedește cu fiecare concert că iubește muzica, iubește să prezinte muzica sub formele ei și să creeze un nou drum de comunicare între interpreți și public.


Anul trecut, în același festival, ansamblul a oferit publicului concertul "100 Cello Inspirations", iar anul acesta aduceți un program incitant. Cum credeți că va fi primit acesta?

Anul trecut am avut și, o dată la cinci ani, de altfel, prezentăm concerte cu 100 de violoncele. Este un proiect foarte greu de organizat pentru că sunt invitați colegii noștri violonceliști din întreaga țară, alături de cei din București.

Pentru acest concert din data de 10 iulie suntem într-o formație de 20 de violonceliști, pe care o prezentăm cu un repertoriu adecvat acestui tip de ansamblu. Avem și un pian și percuție ca să putem să adăugăm la repertoriul nostru clasic și lucrările care au nevoie de susținerea acestor două instrumente. L-am adaptat în așa fel încât să putem demonstra ceea ce am spus și mai devreme, bucuria de a cânta împreună (pentru că, de fapt, de aici pornim), bucuria de a comunica muzica și, de ce nu, bucuria de a împărtăși și alte genuri muzicale.


Ce alte evenimente cuprinde agenda Ansamblului Violoncellissimo?

Noi deja am avut câteva evenimente anul acesta. În această vară, vom fi prezenți la festivalul de la Sibiu, în data de 19 iulie. Apoi, în data de 25 august, vom fi la Sinaia. De asemenea, în toamnă vom avea turneul nostru național; în fiecare weekend vom fi prezenți în orașe importante din Moldova, Transilvania, Muntenia și, în afara României, vom fi prezenți la un concert deosebit la Praga, la sfârșitul lunii noiembrie. Sunt concerte pe care noi le pregătim deja. Întotdeauna dorim să aducem un repertoriu nou, dintre care lucrări originale nu sunt decât foarte puține (dedicate chiar unui ansamblu de violoncele), celelalte fiind transcripții pe care eu și colegii mei le facem pentru acest ansamblu, în așa fel încât bucuria comună izvorăște și din această creativitate a fiecăruia dintre membrii săi.

Interviu realizat de Ana Sireteanu