Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu violoncelista Ana Topalovic
Multicello :: J O Y este titlul recitalului prezentat joi, 3 octombrie, de violoncelista Ana Topalovic la Muzeul MINA din București. Mai multe detalii aflăm de la muziciana austriacă într-un dialog cu Ioana Țintea.
Pe pagina personală de internet vă descrieți ca fiind o "violoncelistă fără frontiere". Ce înseamnă această expresie și cum se reflectă ea în activitatea și abordarea dumneavoastră muzicală?
Muzica clasică are o tradiție importantă, iar ideea de a depăși granițele acestei tradiții sau, mai bine zis, de a uni diversele tradiții, trecutul și prezentul, este un element central în munca mea artistică. Îmi place să conectez muzica clasică tradițională cu cea contemporană, dar și cu alte forme de artă, integrând inovații la nivelul instrumentului meu. De exemplu, cânt la un violoncel electric special, cu cinci coarde, și integrez frecvent sunete procesate în timp real. Sunt implicată în proiecte de colaborare cu diverși compozitori contemporani și caut mereu noi modalități de a aduce ceva inovator pentru generațiile actuale și viitoare.
Cum a luat naștere ideea proiectului "Multicello:Joy"? Ce v-a inspirat să explorați această fuziune între muzica clasică și cea contemporană?
"Joy" este, de fapt, al doilea program din proiectul meu "Multicello". Acest proiect a luat naștere în 2020, în timpul pandemiei, și a beneficiat de o finanțare considerabilă pentru cercetarea pe care am desfășurat-o, folosind tehnologia "live looping" și sunete procesate în timp real. Concret, "Multicello" combină elemente din muzica clasică cu tehnici din muzica pop. Metoda pe care o folosesc este însă mult mai complexă, deoarece totul este scenarizat, iar ideile muzicale pot fi modificate și reinterpretate în timp real. În acest context, componenta electronică devine un adevărat partener de muzică de cameră. Ce este cu adevărat special la acest proiect este faptul că fiecare sunet este interpretat live, iar publicul mereu este surprins de un sunet atât de amplu și divers.
În evenimentul din 3 octombrie de la Muzeul MINA, veți prezenta lucrări din repertoriul clasic, dar și compoziții moderne și proprii. Cum ați ales piesele și ce legături ați descoperit între ele?
Când ascult muzică, văd culori și forme - un fenomen cunoscut drept sinestezie sau fotism. Acest lucru a fost mereu o sursă de inspirație importantă în alegerea repertoriului meu. Pentru mine, aceste conexiuni vizuale între piese îmi dezvăluie o legătură armonioasă între ele și îmi conturează o viziune completă a întregului concert și a conceptului general.
Evenimentul "Multicello: Joy" de la Muzeul MINA include o componentă vizuală esențială, prin videoproiecții și design-ul de lumini. Cum se îmbină aceste elemente cu latura muzicală?
Aștept cu nerăbdare să lucrez la aspectul vizual întrucât, așa cum am menționat, sunt o persoană cu o sensibilitate vizuală deosebită și, uneori, folosesc propriile mele reprezentări vizuale care relevă ceea ce percep. Consider că este întotdeauna fascinant să împărtășim aceste imagini cu publicul. Deși nu știu exact cum va arăta totul, sunt convinsă că va fi o mare sursă de inspirație pentru mine. Cred că la evenimentul de la Muzeul MINA ne vom bucura cu toții de o experiență minunată, atât din punct de vedere vizual, cât și acustic.
Așa cum sugerează titlul, concertul "J O Y" celebrează bucuria. Cum se reflectă noțiunea de "bucurie" în lucrările pe care le vei interpreta la Muzeul MINA?
Bucuria este unul dintre acele sentimente interesante, pentru că fiecare are o idee strictă despre ce reprezintă bucuria și ce ne face fericiți sau veseli. Totuși, atunci când trăim cu adevărat această emoție, este adesea surprinzătoare. De multe ori, în momentele în care nu suntem cu adevărat pregătiți, simțim bucurie pur și simplu. Aceasta apare brusc, ca un sentiment spontan, în diverse situații din viața noastră de zi cu zi. Astfel, bucuria devine un element surprinzător. Există, de asemenea, diferite expresii ale bucuriei pe care voi încerca să le subliniez în piesele pe care le voi interpreta la Muzeul MINA.