Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu trompetistul Sebastian Burneci

Publicat: marți, 22 Octombrie 2024 , ora 13.28

O nouă stagiune de jazz debutează săptămâna aceasta la Institutul Goethe, sub denumirea Bucharest Jazz Club. Proiectul, inițiat de trompetistul Sebastian Burneci, se va desfășura o dată pe lună, până în iunie anul viitor. Primul concert, intitulat The Art of Duo, are loc vineri, 25 octombrie, de la ora 19:00, la Pavilionul Goethe. Mai multe detalii ne oferă Sebastian Burneci, în interviul următor.

Cum a apărut ideea Bucharest Jazz Club?

Ideea Bucharest Jazz Club a apărut din dorința mea de a genera un context în care să pot să prezint noutățile în domeniu, atât cele în care sunt implicat, cât și altele, pentru că, slavă Domnului sunt foarte multe și cred că publicul bucureștean merită un asemenea context.


Și ai găsit găzduire la Institutul Goethe?

Da, Institutul Goethe a venit în întâmpinarea acestei idei, oferindu-ne spațiul din Calea Dorobanți unde au ei sediul și acolo este o sală de concerte nu foarte mare, dar foarte bine echipată, inclusiv cu un pian acustic de bună calitate și sigur, canale de promovare și tot ce ține de ei ca să ajungă la oameni faptul că aceste evenimente vor avea loc.


Primul eveniment are loc chiar săptămâna aceasta, vineri, The Art of Duo, este un duo inedit. Poți să ne spui cu cine vei cânta în primul rând și ce veți cânta?

Voi fi alături de Johnny Bica, unul din pianiștii mei preferați, care este un muzician foarte interesant și alături de care cred că într-un asemenea context pot să exprim foarte multe. Consider acest spațiu foarte intim, publicul este foarte aproape de artiști și atunci am zis că poate să fie o idee bună să începem seria de concerte cu un duo unde fiecare se poate manifesta mai în detaliu și oamenii pot fi cu atât mai aproape de noi. Iar pe parte de repertoriu, vom cânta, atât câteva standarde de jazz pe care le aranjăm în formula aceasta încât să aibă cât mai mult sens, cât și câteva compoziții de ale mele.


Frecvența acestor concerte
va fi lunară? Poți să ne spui ce mai urmează, cel puțin în viitorul apropiat?

În principiu, așa ne-am propus să funcționăm o dată pe lună, fiecare zi de vineri, a treia săptămână a lunii. Urmează un proiect de cvartet, se cheamă The Balad Book, pe 22 noiembrie, și un proiect de cvintet, care se intitulează Jazz on the Big Screen, care va fi pe 13 decembrie. Deja în decembrie nu putem păstra această cadență pentru că ar fi foarte aproape de Crăciun, dar în principiu asta este ideea, a treia zi de vineri din lună.


Jazz on the Big Screen, prelucrări din muzică de film, bănuiesc.

Teme de jazz întâlnite în muzica de film.

Poți să ne mai spui și de alte proiecte ale tale mai importante din această perioadă? Știu că urmează să cânți și la Sala Radio cu o formulă nouă.

Sigur, acela este un alt proiect nou pe care îl demarez. Este formația alături de care funcționam când locuiam în Olanda. Sunt numai italieni și am avut o colaboare foarte fericită pe care am ales să o repun în scenă. Va fi pe 28 noiembrie, la Sala Radio și se cheamă Ne vedem la Radio, inclusiv cu muzică originală, compozițiile mele, unele dintre ele în primă audiție.


Interviu realizat de Viorel Grecu