Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu soprana Rodica Vică

Publicat: luni, 7 Octombrie 2024 , ora 9.30


Doamnă Rodica Vică, desfășurați în perioada 3-11 octombrie, prima ediție a Turneului „Romanian Young Virtuosos". V-aș ruga să ne spuneți cum a luat naștere ideea acestui proiect și care sunt principalele obiective?

Cochetam de foarte mult timp cu această idee și mă bucur că, în sfârșit, în 2024, reușim să ducem la bun sfârșit acest proiect alături de Asociația pentru Muzică, Artă și Cultură și cu ajutorul AFCN.

Este vorba de muzică românească compusă la tinerețe, cântată de tineri muzicieni români. Așadar, asupra noastră planează ideea tinereții, o idee despre care se vorbește, din punctul meu de vedere, foarte puțin. Este o perioadă importantă în viața unui muzician, în viața unui compozitor, o perioadă pe care tindem să o neglijăm. Însă, din punctul meu de vedere, este o perioadă care este decisivă pentru parcursul și pentru cariera de maturitate a unui artist.

Așadar, cum vă spuneam, vorbim de muzică românească compusă la tinerețe. Totodată, vorbim de muzicieni tineri. Alături de mine pe scenă se află mezzosoprana Martiniana Antonie, violoncelistul Ștefan Cazacu, pianista Diana Ionescu, compozitorul Vlad Maistorovici. Noi vom susține recitaluri prin țară, pe la universități, tocmai pentru a ne dedica acest manifest tinerei generații.


Cum a fost primit de public primul recital al turneului?

Ne-am bucurat de un succes și de un entuziasm extraordinare. Publicul a fost foarte numeros la București. S-au bucurat de această idee, s-au bucurat alături de noi de acest manifest muzical, le-am spus povestea din spatele acestui concert. Alături de noi pe scenă s-a aflat și jurnalista Dana Deac, care este o mare promotoare a tinerei generații și care a primit cu bucurie invitația noastră și a înțeles, de fapt, ce înseamnă „Romanian Young Virtuosos".


Și pentru că ați pomenit și un tânăr compozitor, pe Vlad Maistorovici, v-aș întreba care au fost criteriile în baza cărora ați ales repertoriul? Știu că aveți și două surprize în program și v-aș ruga să ne povestiți și despre acestea.

Așa este. Despre una dintre ele chiar dumneavoastră ați adus aminte. Este vorba de cele trei lieduri compuse de Vlad Maistorovici pe versuri de Noemi Marin. Vlad Maistorovici este deja un compozitor care s-a afirmat în străinătate și în România, un muzician complex - este și dirijor și violonist. Cu toți artiștii din proiect am o relație de respect și apreciere și acesta este, de obicei, criteriul pe baza căruia îmi aleg coechipierii. Dar Vlad Maistorovici este, într-adevăr, un compozitor de marcă al tinerei generații și m-am bucurat că a acceptat să fie alături de noi.

Un alt moment absolut inedit și extrem de emoționant pentru noi a fost prezentarea lucrării „Elegie", compusă de Majestatea Sa Regele Mihai I al României la vârsta de doar 20 de ani. Deci, iată, ne întoarcem din noi la perioada de tinerețe. Un moment absolut emoționant, care a fost redat de pianista Diana Ionescu,  iar publicul a fost absolut alături de noi și a înțeles de ce am ales aceste lucrări.

Alți compozitori prezenți în programul nostru... Este vorba, bineînțeles, de George Enescu, cu lucrări de tinerețe... am prezentat o parte dintre liedurile pe versuri de Carmen Sylva, pe care George Enescu le-a compus la vârsta de 17 și, respectiv, 27 de ani. De asemenea, Paul Constantinescu, George Stephănescu, Constantin Dimitrescu, Gherase Dendrino... Iată, compozitori români extrem de valoroși care nu se cântă foarte des, compozitori pe care i-am considerat foarte potriviți pentru conceptul nostru „Romanian Young Virtuosos".

Interviu realizat de Ana Sireteanu