Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianistul Cadmiel Boțac

Publicat: marți, 22 Octombrie 2024 , ora 12.39

Concertul Regal caritabil organizat de Fundația Regală Margareta a României, unul dintre cele mai longevive și de succes evenimente de strângere de fonduri din România, revine la Ateneul Român pe 25 octombrie 2024, cu ediția a XV-a.

Muzicieni excepționali, beneficiari ai Programului Tinere Talente, vor performa de această dată pentru a susține ei înșiși o nouă generație de bursieri. Printre aceștia se numără și pianistul Cadmiel Boțac, care a fost invitat în studioul Radio România Muzical să ne vorbească despre eveniment.


Pianistul Cadmiel Boțac este acum în studioul Radio România Muzical. Bună dimineața, Cadmiel!

Bună dimineața și mă bucur să ne reîntâlnim!


Vorbim despre concertul de vineri seară, pe care-l vei susține alături de Orchestra Universitaria a Universității Naționale de Muzică din București. Este vorba despre Concertul Regal caritabil. Ce ai pregătit pentru această reîntâlnire cu publicul din România?

În primul rând, mă bucur foarte mult să revin în București. Mă leagă amintiri frumoase, experiențe minunate și concerte speciale. De data aceasta, voi fi pe scenă alături de pianistul Mihai Ritivoiu, un foarte bun prieten alături de care voi interpreta Concertul pentru două piane de Francis Poulenc.


Am spus revii în România pentru că, de ceva timp, îți desfășori activitatea la Viena.

Așa este. În 2019, am fost admis la Universitatea de Muzică. În anul 2023, am încheiat studiile de master. Și, momentan, mă aflu în perioada studiilor postgraduale, la clasa profesorului Stefan Arnold, care a fost invitatul dumneavoastră anul trecut, dacă nu greșesc, cu Orchestra de Cameră Radio. Mă bucur să fiu la Viena, încerc să învăț cât mai multe, mă bucur foarte mult să am mentori profesori extraordinari de la care am foarte multe lucruri de învățat.


Revin la Concertul Regal de vinerea aceasta. Știu că tu ai fost bursier al Programului "Tinere talente". Când se întâmpla asta?

În perioada liceului, undeva între anii 2012-2015. Am fost trei ani consecutiv bursierul fundației și parte a Programului "Tinere talente" de care, din nou, mă leagă amintiri frumoase pentru că este un program cu totul special. Dincolo de bursele pe care dânșii le oferă, am avut posibilitatea să cunosc colegi muzicieni extraordinari, să colaborăm, dar și muzicieni consacrați, în cadrul programului de mentorat pe care dânșii îl au.

Programul "Tinere talente" a început în anul 2009 și, iată, ne aflăm la a XV-a ediție. Acest program își propune să susțină, să sprijine copiii talentați care provin din familii cu potențial limitat din punct de vedere financiar. Știm că este o provocare această latură, așa că nu pot decât să fiu recunoscător pentru Programul "Tinere talente" și pentru cei care se implică. Iată, în 16 ani, acest program a oferit peste 400 de burse, 128 de recitaluri și concerte, 82 de expoziții, 126 de sesiuni de mentorat sau de masterclass. Iată ce CV impresionant!

Anul acesta, pentru ediția a XVI-a, este deschisă deja perioada de înscriere până pe 10 noiembrie. Așa că dacă sunt tineri muzicieni - elevi sau studenți - care își doresc să aplice, o pot face cu mare, mare bucurie.

România are nevoie de artă și tinerii artiști la început de drum au nevoie de sprijinul financiar. Așa că, dacă sunt persoane atât fizice, cât și firme care își doresc, să se implice și să susțină acest program!

Vedeți dumneavoastră, arta nu aduce profit în mod obișnuit. Beneficiul și profitul sunt în oameni. Ceea ce arta poate să aducă în oameni... faptul că aduce bucurie, faptul că aduce împlinire, mângâiere, speranță... acolo este adevăratul câștig. Și credem că România are nevoie de artă.


Cu siguranță! Cadmiel Boțac, tu ești unul dintre tinerii muzicieni extrem de talentați, care s-a bucurat de-a lungul anilor de recunoaștere atât națională, cât și internațională. Mărturie stau premiile numeroase pe care le ai în CV. Unul dintre premii este și Bursa "Moștenitorii României muzicale", pe care ai obținut-o în 2020. S-a schimbat ceva din acel punct? Mă gândesc inclusiv la turneul pe care l-ai susținut cu un alt câștigător al bursei, Cornelius Zirbo. Cum a fost toată acea experiență pentru voi? Ați susținut un turneu național la acea vreme.

De fiecare dată, este o mare bucurie atunci când premiul nu constă doar într-un bun financiar, ci are și anumite urmări pozitive. Pe lângă bursa pe care am primit-o, care mi-a fost de un mare ajutor pentru că am reușit să achiziționez un instrument mai bun, faptul că am reușit să concertez alături de violoncelistul și bunul meu prieten Cornelius Zirbo, și nu doat atât, să și susținem o sesiune de înregistrări la Sala Radio, a fost o experiență cu totul deosebită. De asta au nevoie tinerii muzicieni! Pe lângă sprijinul financiar, și de posibilitatea de a fi pe scenă, de a ne acomoda, de a fi într-o relație cu publicul, de a acumula experiență cât mai multă.


Nu stai departe de București pentru că, la sfârșit de an, în decembrie, chiar foarte aproape de Crăciun, știu că revii de data aceasta la Sala Radio. Vei concerta cu Orchestra Națională Radio. Ce ne propui atunci?

Dacă anul trecut, în aprilie, am fost la Orchestra de Cameră Radio și am cântat Triplul concert de Ludwig van Beethoven, de data aceasta, pe 20 decembrie, mă bucur să revin la Sala Radio cu Fantezia pentru pian, cor și orchestră - o lucrare, din nou, deosebită, într-un format cu totul special. Și este o mare, mare bucurie să revin. Așa că, vă așteptăm cu mare drag în 20 decembrie, vineri, la Sala Radio. Va fi, cu siguranță, un eveniment deosebit!


Până atunci, publicul din București te poate urmări vineri, la Ateneul Român. Dacă vrei să le adresezi o invitație, acum e momentul.

Vă așteptăm cu mare drag vineri, în data de 25 octombrie, la Concertul Regal caritabil, de la ora 19.00. Va fi nu doar un moment de sărbătoare, în care să ne bucurăm de muzică, ci și o posibilitate pentru dumneavoastră să contribuiți din punct de vedere financiar susținând Programul "Tinere talente" care, în fiecare an, oferă burse tinerilor muzicieni și artiști. Din ce am văzut online zilele trecute, mai sunt foarte puține bilete, așa că, dacă doriți, grăbiți-vă și intrați pe site-urile pe care le avem la dispoziție să achiziționați ultimele bilete. Vă așteptăm cu mare, mare drag!

Va fi un concert în prezența familiei regale, alături de mai mulți soliști tineri, foști bursieri ai fundației. Vom fi acompaniați de Orchestra Universitaria, iar la pupitrul dirijoral va fi binecunoscutul și mult apreciatul dirijor Tiberiu Soare. Vă așteptăm cu drag!


Mulțumesc pentru prezența în matinal!

Mulțumesc și eu!

Interviu realizat de Lucian Haralambie