Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu pianista Mara Dobrescu

Publicat: luni, 2 Septembrie 2024 , ora 11.16


Directoarea artistică a Festivalului „Classic for teens” oferă informații despre programul ediției cu numărul 5, desfășurată în perioada 2-12 septembrie 2024.

Doamnă Mara Dobrescu, Festivalul „Classic for Teens" revine cu o nouă ediție în care-și continuă misiunea de a aduce cultura muzicală mai aproape de tineri și publicul din Focșani. V-aș ruga să ne spuneți cum ați alcătuit itinerariul ediției cu numărul cinci.

Este o întreagă echipă care organizează toate aceste evenimente din Festivalul „Classic for Teens" și iată că, an de an, din ce în ce mai mulți muzicieni sunt invitați. Pe afiș, dacă aveți ocazia să-l vedeți, nu prea mai avem mult loc, dar acesta este un semn bun. Înseamnă că și în lumea clasică internațională începe să apară un interes pentru acest festival și, ca directoare artistică, primesc foarte multe propuneri. Asta este foarte bine pentru că, iată, la această a cincea ediție, putem oferi publicului din Focșani un program foarte divers, cu multe evenimente - balet, muzică clasică, chiar jazz și câteva expoziții legate de festival.


Și anul acesta vor fi prezenți la Focșani, așa cum ați spus, artiști de renume internațional atât români, cât și străini. Cine vor fi protagoniștii evenimentelor?

Da, avem foarte mulți invitați din țară și de peste hotare. Sunt foarte multe nume, dar aș vrea să menționez faptul că în chiar prima zi a festivalului vom avea Studioul de balet al Operei Naționale din București, Baletul pentru copii și tineret. Aceste este un moment important, este chiar în ziua deschiderii festivalului, luni, 2 septembrie. Iar, după aceea, desigur, foarte multe concerte... Printre invitați se numără Ramona Horvath, pe care o știm foarte bine, are o carieră extraordinară și am vrut să o aducem la festival împreună cu grupul ei de jazz. Tot la jazz, pianistul Cătălin Răducanu. Și, din artiștii foarte cunoscuți... Gabriel Croitoru. Ne bucurăm foarte mult să colaborăm și anul acesta cu Orchestra de Cameră a Conservatorului de Muzică „Santa Cecilia” din Roma și asta este absolut o onoare; vor fi două concerte de canto acompaniate de orchestra de cameră și sperăm să avem cât mai mult public.


O altă componentă a seriei de evenimente o reprezintă masterclass-urile gratuite oferite tinerilor muzicieni. Cum a fost primită inițiativa și cine sunt profesorii invitați?

Avem din ce în ce mai mulți elevi. Chiar de la primele ediții am simțit acest interes, iar anul acesta sunt peste 50 de elevi din toată țara/ Vor fi cursuri de măiestrie susținute de Gaetane Prouvost - violonistă franco-belgiană care a studiat la Conservatorul din Paris și la Juilliard School, a lucrat cu Lino Franceschetti. La vioară va fi și Grazia Barilla; după care, vom avea masterclass-uri de compoziție cu Alexandra Cherciu, Lea Pavarini la pian - de la Conservatorul „Santa Cecilia” din Roma, și, tot din partea aceleiași instituții, Emanuela Salucci va oferi cursuri de canto. Și, sigur, nu mai este nevoie de prezentare pentru Răzvan Suma, care va da un masterclass în 4, 5, 6 septembrie pentru tinerii violonceliști. De asemenea, voi da și eu un masterclass la începutul festivalului, înainte și după concertul din 2 septembrie. Doresc să menionez că bucur nespus că putem oferi aceste cursuri deoarece de fiecare dată am descoperit tineri absolut fantastici, care au pasiunea aceasta pentru muzică. Probabil, câțiva dintre ei vor fi propuși să dea un concert pe 9 septembrie.


În final, v-aș ruga să ne spuneți care a fost impactul asupra publicului în anii precedenți și ce așteptări aveți pentru actuala ediție?

Impactul a fost foarte bun pentru că mulți, foarte mulți tineri au răspuns prezent la edițiile precedente. Această serie de evenimente devine festivalul tinerilor, împlinindu-și astfel scopul deoarece dorința noastră era cumva ca ei să se recunoască în acest festival. Ne-am dorit să îi facem să intre un pic în culisele festivalului, să participe și să aibă un alt punct de vedere, să descopere cum se creează un astfel de festival și ce înseamnă pentru noi, artiștii, să urcăm pe scenă, să propunem un program, de ce acest program și nu un altul?!...

Și observ că sunt întotdeauna entuziasmați de ceea ce se întâmplă în aceste 10 zile. Vrem să avem cât mai mult public, tineri și din ce în ce mai tineri, pentru că este absolut esențial și face parte din menirea noastră, a artiștilor, din misiunea noastră să aducem muzica în școli, în licee, în cadre în care tinerii să poată  participa și apoi să devină publicul de mâine.

Trebuie să mulțumesc în special Consiliului Județean Vrancez și Primăriei Municipiului Focșani pentru sprijinul pe care ni-l acordă la fiecare ediție.

Credit foto: Patrick Wack

Interviu realizat de Ana Sireteanu