Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Nicoleta Niste, președinta Asociației Autism Transilvania

Publicat: luni, 11 Noiembrie 2024 , ora 15.51

Marți, 12 noiembrie 2024, Sala Auditorium Maximum din Cluj-Napoca găzduiește "Gala Opera Fantastica", un eveniment dedicat strângerii de fonduri pentru Asociația Autism Transilvania, care aniversează 18 ani de când și-a deschis porțile. Cu această ocazie, Nicoleta Niste, președinta asociației, a stat de vorbă cu colega noastră, Ioana Țintea.

Doamnă Nicoleta Niste, Gala Opera Fantastica marchează o ediție aniversară a Proiectului "Suflet în culori", cea de-a X-a. Ce semnifică această aniversare pentru Asociația Autism Transilvania și cum a evoluat proiectul de-a lungul timpului?

Pentru Asociația Autism Transilvania această gală reprezintă bunătatea pe care comunitatea alege să ne-o ofere, pentru că este dedicată unui proiect al asociației noastre, "Vreau să fiu independent - Împreună prindem aripi" - proiect prin care noi ne dorim să oferim copiilor și tinerilor cu autism posibilitatea de a intra în contact cu diverse meserii prin patru ateliere vocaționale.

Vă gândiți că găsirea unui loc de muncă este o încercare pentru absolut oricine, însă sarcina aceasta devine aproape imposibilă dacă ne referim la tinerii cu tulburări din spectrul autist care vor să facă acest pas. Iar dacă ne gândim la beneficii, pentru comunitate acestea sunt extraordinare - să poată acești tineri să-și găsească un loc de muncă, iar companiile să fie încurajate să-i angajeze. Aceasta ne dorim noi să facem printr-un atelier de print și personalizare, de creație, prin muzică și mișcare și un atelier de lumânări. Dorim să le oferim ocazia ca acești tineri să se simtă împliniți. Ca dincolo de terapiile pe care ei le fac de ani de zile, să reușească să-și facă și prietenii, să pună în practică tot ceea ce au învățat, să aplice inclusiv abilitățile de socializare și comunicare învățate în terapie și să își dezvolte o meserie, o abilitate maximă pentru a-și găsi un loc de muncă.

Sigur că noi ne gândim pe termen lung, dacă putem să visăm atât de departe, la o unitate de economie socială, astfel încât tinerii noștri - fie că vor lucra asistat parțial sau total, sau, sigur, visul este ca ei să fie independenți - să aibă contextul ca deja de la vârsta de 12, 15 ani să își caute o vocație.

Cu ajutorul anumitor colaboratori, deja avem o sală a atelierului. Iar cei care aleg să fie în data de 12 noiembrie cu noi, la Gala Opera Fantastica, o să se simtă parte dintr-un proiect care dorim să se întindă pe termen lung, o să simtă că au pus și ei o cărămidă la dezvoltarea acestor copii și tineri, iar comunitatea va avea doar de câștigat.

Din fondurile care se vor aduna prin vânzarea acestor bilete noi vom susține activitățile din cadrul atelierelor noastre.


Ce impact are colaborarea cu artiștii și instituțiile culturale cum este cea realizată prin gala Opera Fantastica la susținerea inițiativelor Asociației Autism Transilvania?

Aceste nume extraordinare care au ales să-și dăruiască timpul, să vină din mai multe colțuri ale țării sau chiar ale Europei la Cluj-Napoca, să aducă așa o gală extraordinară și cu profesionalism și cu bucurie a dăruirii să fie pe scenă, ne ajută să ajungem cât mai departe, la publicul clujean și nu numai care, sigur, pe termen lung vor lăsa o urmă, vor lăsa ca sufletul lor și munca pe care ei o fac acum pentru noi să rămână prin toată mediatizarea care s-a făcut la acest concert, prin participarea lor, prin faptul că ei vor fi deja ambasadorii noștri.

Noi așa crede și așa sperăm. Oriunde vor avea ocazia să militeze pentru susținerea acestor copii și pentru dezvoltarea lor, eu sunt convinsă că or să o facă, pentru că vor ajunge să ne cunoască și să realizeze cât este de important. Deja realizează cât este de important, că altfel nu ar fi pe scena din Cluj-Napoca.

Interviu realizat de Ioana Țintea