Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Mihai Cojocaru, consultat artistic al Filarmonicii „George Enescu”

Publicat: luni, 14 Octombrie 2024 , ora 13.53

În 15 octombrie 2024, Stagiunea de marti seara de la sala mică a Ateneului Român iși deschide portile pentru o nouă serie de evenimente. Mai multe detalii aflăm de la Mihai Cojocaru, consultant artistic al filarmonicii bucureștene:

Mihai Cojocaru, Stagiunea de marți seara, derulată de Filarmonica "George Enescu" are deja o tradiție ce datează din 2008. Care sunt coordonatele principale ale acestui proiect și cum s-a dezvoltat de-a lungul anilor?

Acest proiect i se datorează în totalitate muzicologului Cristina Sârbu. Este un proiect care privește în primul rând la tinerele generații care au demonstrat deja calități excepționale, tineri muzicieni, în principal români, dar și câțiva străini care vin special la Sala Mică a Ateneului în această stagiune care s-a consacrat drept iată, o stagiune de marți, în timpul săptămânii, și-a format un public propriu, destul de fidel aș putea spune și aceste coordonate iată că s-au transformat într-o tradiție care sperăm noi să continue.


Cine sunt tinerii muzicieni care vor evolua în cadrul Stagiunii de marți seara de la Sala Mică a Ateneului?

Doamna Cristina Sârbu, așa cum ne-a obișnuit a pregătit întreaga stagiune de marți până la sfârșit, până pe 10 iunie. Avem tineri unul și unul. Este vorba bunăoară, chiar în deschiderea stagiunii de marți din 15 octombrie de violonista din Rusia Inga Rodina, care este cunoscută la noi după ce a câștigat concursul Master of Strings în acest an, apoi avem în continuare pe violoncelista Smaranda Eftime, care studiază în prezent la Helsinki, mai apoi un tânăr pianist Sebastian Cazan, care s-a remarcat în prima rundă a concursului pentru pian "George Enescu" tot de anul acesta și ne-am dorit să îl avem în Stagiunea de marți seara și ulterior, desigur, multe alte nume, unele noi, altele care au mai apărut în cadrul acestui proiectm, mă gândesc la violonistul Aron Cavassi, la pianistul Robert Creimerman, absolvent la Glasgow de curând, la clarinetista Ioana Tomescu, care a apărut în stagiunea trecută și nu în ultimul rând, la contratenorul Alexandru Costea care revine de asemenea pe Scena Mică a Ateneului.


Pentru tinerii interesați să susțină un recital în cadrul Stagiunii de marți seara, care este procesul de selecție?

Procesul de selecție este așa cum vă spuneam, unul care decurge din câteva elemente simple, să fie tineri, să fie talentați, să fie plini de inițiativă și să fi auzit deja de ei, să-i fi văzut pe alte scene, astfel încât, venirea la Ateneu să le ofere o trambulină în plus de consacrare, de maturizare. Subliniez aici și colaborarea excelentă pe care o avem de la bun început cu postul dumneavoastră, Radio România Muzical, care în calitate de co-producător întregistrează fiecare recital și îl difuzează ulterior, lucru care nu poate decât să fie întrutotul benefic pentru cariera și dezvoltarea ulterioară a artiștilor invitați.


Interviu realizat de Ioana Țintea