Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu, managerul Filarmonicii „George Enescu”

Publicat: joi, 8 August 2024 , ora 14.25

Domnule Marin Cazacu, după o stagiune 2023-2024, cu evenimente care au umplut adesea sala Ateneului Român, viitoarea stagiune este dedicată omagierii lui George Enescu la 70 de ani de la trecerea în eternitate. Cum va fi reprezentată creația compozitorului în concertele propuse?

Vom încerca să programăm cât mai multe lucrări din creația lui George Enescu. Sigur că anul 2025 este anul când se vor împlini cei 70 de ani de la dispariția marelui compozitor, dar deja în toamnă, chiar în al doilea concert al noii stagiuni, Gabriel Bebeșelea are în program o lucrare a lui George Enescu în 28-29 noiembrie; este vorba despre Vox Maris. Începând cu anul viitor, o serie de lucrări din creația domniei sale vor fi puse în concertele din stagiune. Este important ca și creația marelui muzician român să fie prezentă, așa cum se întâmplă și în cadrul Festivalului Internațional „George Enescu". Și filarmonica „George Enescu" trebuie să își programeze lucrări ale maestrului, pentru că domnia sa ne reprezintă în lume așa cum o face și Constantin Brâncuși și mulți alți oameni de cultură extraordinari.


Printre cei 57 de artiști invitați ai viitoarei stagiuni se numără nume importante ale vieții muzicale internaționale, precum și artiști români. Ne puteți dezvălui câteva dintre aceste nume?

Avem dirijori care vin pentru prima dată pe scena filarmonicii și, împreună cu orchestra noastră, vor prezenta programe cu totul și cu totul deosebite. De exemplu, maeștrii Charles Dutoit, Alexandre Bloch, Andrei Boreiko, Alexander Liebreich, Roberto Forés Veses, José Luis Gomez, Lionel Bringuier, Julian Rachlin - un mare violonist, dar care este și un mare dirijor -, Renaud Capuçon, Maxime Pascal, Nabil Shehta, Paul Goodwin, Gergely Madaras, Kristjan Jarvi, ca să dau numai câteva nume. Mikhail Pletnev, va deschide stagiunea filarmonicii pe 3 și 4 octombrie 2024.

Soliștii, de asemenea, sunt nume foarte importante ale vieții muzicale internaționale, violoniștii Daniel Hope, Vadim Repin. De asemenea, vor fi prezenți pianiști extraordinari. În stagiunea 2024-2025 ne bucurăm foarte tare că va fi prezentă violonista română Ioana Cristina Goicea. Pentru că în fiecare an ne-am propus să sprijinim și să promovăm un tânăr artist român - l-am avut acum două stagiuni pe pianistul Daniel Ciobanu, stagiunea trecută pe violoncelistul Andrei Ioniță -, și urmează un an cu prezența violonistei Ioana Cristina Goicea, cea care va deschide stagiunea noastră 2024-2025. Pianiști extraordinari sunt prezenți pe scena de concert a filarmonicii „George Enescu”, Peter Donohoe, Nobuyuki Tsujii, Bruce Liu, David Kaduch, Petr Limonov, care sunt pentru prima dată pe scena filarmonicii și în stagiunea noastră, de asemenea, Alxander Tharaud, un tânăr pianist francez extraordinar, Elisabeth Leonskaja, care revine pe scena Ateneului Român.

Dintre tinerii muzicieni români, pentru că ați amintit și acest lucru, este important să păstrăm această posibilitate ca cei care sunt la nivel extraordinar ori internațional, câștigători de premii internaționale, cu o carieră deja în evoluție să fie prezenți pe scena filarmonicii „George Enescu". Așadar, îl avem invitat în stagiune pe violonistul Valentin Șerban, câștigătorul Concursului Internațional „George Enescu", Daniel Ciobanu va fi prezent din nou în stagiunea noastră. De asemenea, artiști consacrați români, Dana Ciocârlie, de la Paris, Viniciu Moroianu sunt și ei prezenți. Iată cum, în fiecare an, Filarmonica „George Enescu" comandă cel puțin o lucrare unor tineri care au deja premii internaționale, unii chiar la Concursul Internațional „George Enescu" și ne bucurăm foarte mult să recomandăm această lucrare pentru a fi prezentată în primă audiție absolută cu orchestra filarmonicii pe scena Ateneului Român. Pentru stagiunea viitoare i-a fost comandată o lucrare lui Alin Chelărescu. Avem două opere concert pentru prima oară într-o stagiune; este vorba despre Ora spaniolă de Maurice Ravel, în luna noiembrie și, în luna mai 2025, Vocea umană de Francis Poulenc. Îl menționez în mod special pe Vasily Petrenko, un mare dirijor, care va prezenta în Săptămâna Mare o lucrare extraordinară, Simfonia a II-a de Gustav Mahler. Vom prezenta în anul următor, pentru că este un an special, 340 de ani de la nașterea lui Johann Sebastian Bach - Oratoriul „Patimile după Matei”.

Va fi și o stagiune camerală pe care ne-o dorim pe placul ascultătorilor și al tinerilor, pentru că foarte multe concerte sunt dedicate tinerei generații de ascultători de muzică. Avem foarte multe concerte educaționale pentru cei care doresc să pătrundă în universul muzicii clasice, cele două proiecte importante „Clasic e fantastic” și „Muzica pe înțelesul tuturor”, deja cunoscute și apreciate, vor atrage cu siguranță din ce în ce mai mulți tineri, pentru că muzica este pentru toți și așa am considerat-o dintotdeauna.


Interviu realizat de Ana Sireteanu