Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Marin Cazacu, inițiatorul Festivalului „Enescu și muzica lumii”

Publicat: marți, 30 Iulie 2024 , ora 14.04

Domnule Marin Cazacu, organizați anul acesta ediția cu numărul aniversar 25 a festivalului Enescu și muzica lumii de la Sinaia. V-aș ruga să facem o scurtă incursiune în istoricul festivalului și să vorbim despre importanța acestuia pentru tinerii interpreți.

Deja de la prima ediție, din 1999, mi-am dorit foarte tare să celebrăm ziua de 19 august, ziua nașterii lui George Enescu și unde se putea face cel mai bine acest lucru dacă nu acasă la el. Deci în singura casă pe care a construit-o, de care era foarte atașat, în locul unde a inspirat atâtea generații de muzicieni, adică la Sinaia, unde Enescu, la rândul lui, a oferit lecții tinerilor muzicieni. Astfel, multe dintre evenimentele care se petreceau la Sinaia aveau loc chiar la castelul Peleș, împreună cu familia regală, dar și în vila Luminiș, care astăzi este casa memorială George Enescu, din cartierul Cumpătu din Sinaia. Iată cum acest complex de unitate între interpretul, compozitorul, pedagogul, pianistul ș.a.m.d. George Enescu, însuflețea viața muzicală a orașului Sinaia, aducând în jurul său tineri muzicieni români sau străini. Iată, după atâția ani de la dispariția sa reînvie spiritul enescian la Sinaia.

De ce tineri? Pentru că acest festival, așa a pornit încă de la început, ca o platformă de promovare și de inițiere a acestor tineri în arta interpretării. M-am bucurat foarte mult că încă de la prima ediție a avut mare succes și iată, astăzi, la 25 de ani de la debutul acestui festival s-a dezvoltat foarte mult, Sinaia a devenit un oraș muzical. Vara, aș putea spune că este cel mai muzical, în sensul că sunt prezenți aici peste 300 de tineri muzicieni pe care îi vezi cu instrumentele prin oraș, cântând în locații diferite, atât în săli de concerte, cum este minunata sală a Cazinoului din Sinaia, dar și în spații neconvenționale; acesta este un lucru care amintește de ceea ce ar fi dorit Enescu.


Anul acesta
participă, așa cum ne-ați obișnuit importante ansambluri autohtone, printre care se numără ansamblul Violoncellissimo, Orchestra Junior și Orchestra Română de Tineret. Ce programe ne propun ansamblurile?

Cele trei orchestre de tineret ale României sunt prezente la Sinaia în fiecare an cu un proiect de educație foarte complet, de fapt, educație complementară care se adaugă la ceea ce oferă, să spunem, sistemul de educație oferit de către instituțiile de profil din România, cu mari maeștri la pupitru, cum este maestrul Cristian Mandeal, Alexander Sitkovetsky la Orchestra Sinfonietta sau tânărul Andrei Stănculescu, pentru că promovăm și tineri dirijori. Anul acesta avem invitate două orchestre de tineret din Europa. Orchestra de Tineret a Austriei (Wiener Jeunesse Orchester) este deja pentru a patra oară la Sinaia - vor veni și la București - și este una dintre cele mai bune orchestre de tineret din Europa, un model pentru alte ansambluri. Revin cu un repertoriu impresionant; vor cânta Uvertura „Candide” de Bernstein, Concertul pentru vioară și orchestră de Korngold și Simfonia nr. 1 de Mahler, o provocare pentru orice orchestră simfonică, dar mai ales pentru un ansamblu de tineri. Orchestra de Tineret din Slovenia este pentru prima dată în România și este o descoperire, pentru că a luat ființă în urmă cu puțin timp, acum cinci ani, dar are ambiții foarte mari. Au un nivel foarte ridicat, mai ales al instrumentelor de suflat, și vin cu un program aș putea spune, poate cel mai atractiv pentru un public care nu este avizat. Ei vor cânta Simfonia nr. 3 „Eroica” de Beethoven, Concertul pentru vioară și orchestră de Ceaikovski, poate cel mai frumos concert dedicat acestui instrument este prezent în programul lor. Iată, măiestria dirijorilor care vor conduce aceste ansambluri se va combina cu entuziasmul tinerilor orchestranți și va crea, pot să spun, cea mai frumoasă experiență pentru cei care vor participa la aceste concerte.  

Cât privește celelalte ansambluri care participă la festival, ați amintit de ansamblul Violoncellissimo, el deja de ceva ani de zile este prezent la Sinaia, cu programele pe care în ultimii ani le-am dezvoltat pornind de la muzica clasică, pentru că chiar și muzica de film pe care noi o prezentăm în concerte este una de referință. Compozitorii acestei muzici au o pregătire temeinică în muzica clasică, iar în secolul XXI, cu siguranță, creatorii care nu vor fi uitați sunt acești compozitori care au scris o muzică de film senzațională. Repertoriul este extrem de atractiv pentru toată lumea în programul concertului final din 25 august al ansamblului Violoncelissimo.

Sunt prezente și ansambluri reduse; violonistul Valentin Șerban - câștigătorul ediției din 2020/21 a Concursului Internațional „George Enescu” - va fi solistul concertului susținut de Ansamblul „George Enescu”. În 16 august, tot Valentin Șerban va cânta, împreună cu un alt câștigător al Concursului Enescu - violoncelistul Ștefan Cazacu și cu pianistul Dragoș Dimitriu, trei dintre cele mai frumoase triouri destinate acestor trei instrumente - Enescu, Rahmaninov și Ceaikovski. Avem, de asemenea, să spunem în avanpremieră pentru Concursul Internațional „George Enescu” trei recitaluri extraordinare susținute de românii care au fost selectați pentru a participa la etapa I a competiției dintr-un număr impresionant de candidați.

De asemenea, avem un recital extraordinar „Un pian, un artist și un țambal” cu Cătălin Răducanu, pe 6 august. Iar totul va culmina cu concertele în aer liber. Vom avea un recital excepțional la Biserica Romano-Catolică înaintea celebrării zilei de 15 august, o zi specială, acest recital va avea loc pe 13 august cu trei tineri extraordinari; este vorba de soprana Oana Șerban, tenorul Andrei Mihalcea și Raluca Ouatu la pian. Vom avea și un concert la cota 2000 cu fabulosul Adrian Petrescu, care va cânta atât la oboi, instrumentul lui cu care face minuni pe scena Ateneului Român în cadrul Orchestrei Filarmonicii „George Enescu”, cât și la saxofon. Vor fi atât de multe concerte - 21 de concerte - cel mai mare număr de până acum. 

Trebuie să mulțumesc organizatorilor acestui festival, care iată, ne ajută de 25 de ani să ținem steagul sus alături de acești tineri: Primăria orașului Sinaia, Centrul Național de Artă Tinerimea Română, partenerilor noștri Fundația Prietenii muzicii Serafim Antropov și ceilalți sponsori pe care i-am menționat în programele noastre. Le mulțumesc pentru că fără sprijinul acestor instituții și parteneri, muzica nu ar merge mai departe. De altfel, sloganul acestei ediții este Aici cântă viitorul.


Interviu realizat de Ana Sireteanu