Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Lőfi Gellért, consultant de specialitate al Festivalului SepsiClassic

Publicat: joi, 4 Iulie 2024 , ora 10.00

Astăzi, 4 iulie, începe cea de a doua ediție a Festivalului SepsiClassic de la Sfântu Gheorghe. Despre seria de evenimente ne vorbește Lőfi Gellért, consultant de specialitate al Festivalului, într-un interviu acordat Ioanei Țintea.

Domnule Lofi Gellert, în perioada 4-7 iulie se derulează cea de-a II-a ediție a Festivalului Sepsi Classic de la Sfântu Gheorghe. Pentru început, aș vrea să știu cum a fost primită de public prima ediție a festivalului și care sunt noutățile pe care le aduceți în acest an?

Subliniem de fiecare dată obiectivul nostru primordial, acela de a aduce tot mai aproape de public muzica clasică - atât renumitele compoziții ale ei, cât și cele contemporane. Ținând cont de acest obiectiv, ne străduim ca în fiecare an să alcătuim un program variat, cum a fost și anul trecut, la primul festival, unde aproape 2000 de persoane au cumpărat bilete la concerte. Publicul a fost foarte pozitiv.

Și anul acesta avem inclus în program, pe lângă îndrăgitele concerte, prelegeri pe teme ale istoriei muzicii și ateliere muzicale la care poate participa oricine dorește.


Ce impact sperați să aibă Festivalul Sepsi Classic asupra comunității locale și a tinerilor prin prisma evenimentelor conexe pe care le-ați menționat?

Încercăm să lucrăm împreună cu tinerii și de aceea le dăm posibilitatea și copiilor talentați de la Liceul de Artă "Plugor Sándor" și nu numai. Încercăm să aducem instrumentiști foarte tineri.


V-aș ruga să ne vorbiți și despre artiștii invitați și spațiile în care aceștia vor evolua? Ce trebuie să știe publicul înainte de concerte?

Spațiul o să fie Biserica romano-catolică Krisztus Király, unde o să fie concerte de seară - nu numai concert de orgă, ci și concert de cameră, concert de suflători și, în sfârșit, un concert simfonic. Alt spațiu o să fie Muzeul Național Secuiesc, Sala "Bartok Bela", dar organizăm concerte și în Parcul Elisabeta, unde o să cânte cvartete de corzi sau trio de chitară. În Piața Centrală din Sf. Gheorghe o să organizăm "Vocal Platz", un atelier de cor. Atelierul o să-l țin eu cu corurile din oraș. Vrem să oferim nu numai pentru public, ci și pentru coriști, pentru cine o să vină la atelier să cântăm împreună în comunitate.


În ceea ce privește programul muzical, care ați spune că sunt atracțiile principale?

De exemplu, la concertul de deschidere am avut posibilitatea să-i învităm pe Production 5 Brass Quintet din Ungaria, unde cântă un tânăr trompetist - Samodai Bence și un organist, Dóbisz Áron pe care l-am auzit pentru prima dată la Vatican, în slujba pentru Papa Francisc. Dar o să invităm și Filarmonica din Pécs, Filarmonica Pannon încheie în 7 iulie festivalul.

Interviu realizat de Ioana Țintea