Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Liliana Staicu, director al Orchestrelor și Corurilor Radio România

Publicat: marți, 8 Octombrie 2024 , ora 15.40

Doamnă Liliana Staicu, Stagiunea Muzicală Radio se deschide vineri, 11 octombrie, când publicul se reîntâlnește cu Orchestra Națională Radio și dirijorul Sascha Goetzel. V-aș ruga să ne oferiți mai multe detalii despre acest prim concert și despre ce programe mai propun ansamblurile Radio.

Într-adevăr, vineri, 11 octombrie, se deschide cea de-a 96-a stagiune a Orchestrelor și Corurilor Radio România cu Simfonia a IX-a de Beethoven interpretată la 200 de ani de la premieră. Interpreții pe care i-am invitat - alături de dirijorul Sascha Goetzel, de Orchestra Națională Radio și de Corul Academic Radio condus de Ciprian Țuțu - sunt soprana Luiza Fatyol, mezzo-soprana Ramona Zaharia, tenorul Remus Alăzăroae și basul Adrian Sâmpetrean. Este o garnitură de soliști care, din punctul nostru de vedere este cea mai potrivită pentru a interpreta această lucrare, dar cred că și din punctul de vedere al publicului pentru că, deja, acest concert este sold-out. Așadar, cei care doresc să asculte acest concert, o pot face prin intermediul transmisiunii directe la Radio România Muzical și Radio România Cultural, așa cum, de altfel, se va întâmpla cu toate concertele pe parcursul acestei stagiuni.

Apoi, pe 16 octombrie, Orchestra de Cameră Radio va deschide sezonul său cu un concert ce îl are în prim-plan pe David Grimal, unul dintre cei mai importanți violoniști ai anilor noștri, cel care a condus destinele ansamblului Les dissonance. O zi mai târziu, pe 17 octombrie, Big Band-ul Radio și Alice Francis, într-un program electro swing, The Magic of Electro Swing, își va deschide de asemenea stagiunea, iar pe 27 octombrie - Orchestra de Muzică Populară.

Alte propuneri din stagiune sunt simfonii, precum Simfonia I de Edward Elgar, care este prezentată pentru prima dată pe scena Sălii Radio, apoi Simfonia a IV-a, The Jungle, de Wynton Marsalis cu Orchestra Națională Radio și Big Band-ul Radio sub bagheta lui Gabriel Bebeșelea, simfonii de Ceaikovski, apoi simfonia de César Franck și alte lucrări similare de Beethoven, opus-uri vocal simfonice ca Mica misă solemnă de Rossini sau Fantezia pentru soliști cor și orchestră de Beethoven, dar și fragmente din Oratoriul de Crăciun de Bach, acestea din urmă interpretare de Orchestra de Cameră Radio și, bineînțeles, Corul Academic Radio. Dintre artiștii care vor fi prezenți pe scena Sălii Radio în aceste prime trei luni de stagiune i-aș aminti pe pianiștii Teo Gheorghiu, Cadmiel Boțac, Alexandra Silocea și Hyung-Ki Joo, membru al celebrului duo Igudesman & Joo. Vor fi prezenți violonista Maria Marica - cea care a câștigat ediția 2022 a Concursului Enescu -, violoncelistul Jan Sekaci, harpista Maria Bîldea, dar și Simona Strungaru, pe care o vom regăsi, atât în postura de dirijoare a Big Band-ului Radio, cât și de solistă și dirijoare a Orchestrei de Cameră Radio. Și, bineînțeles, nu vor lipsi nici soliștii radioului, Alexandru Tomescu și Răzvan Suma.


De asemenea, site-ul orchestrelor R
adio este acum îmbunătățit. Care sunt noutățile de care poate beneficia publicul Sălii Radio accesând acest nou site?

Cu această ocazie a deschiderii de stagiune am lansat, așa cum spuneați și site-ul Sălii Radio, acolo unde pot fi regăsite, atât toate informațiile referitoare la stagiunea Orchestrelor și Corurilor Radio, cât și tot ceea ce trebuie să știe publicul larg despre Sala Radio, dar și despre modalitățile de închiriere a acesteia în vederea organizării de evenimente. De asemenea, noul site www.salaradio.ro oferă un user experience mai bun, ajutând spectatorul să identifice mai repede oportunitățile prezente în oferta Sălii Radio și de asemenea, prin intermediul acesteia se va face legătura cu mult mai multă ușurință către achiziționarea de bilete și abonamente pe platforma care ne oferă acest serviciu.


Interviu realizat de Ana Sireteanu