Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ivona Stănculeasa, managerul Filarmonicii Oltenia din Craiova

Publicat: luni, 2 Decembrie 2024 , ora 16.24

Vineri, 29 noiembrie a început ediția cu numărul 51 a Festivalului Internațional "Craiova Muzicală". Despre suita de evenimente aflăm mai multe detalii de la Ivona Stănculeasa, managerul Filarmonicii Oltenia din Craiova, într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.

Doamnă Ivona Stănculeasa, ediția cu numărul 51 a Festivalului Internațional Craiova Muzicală se deschide astăzi cu un eveniment ce îl are protagonist pe violonistul și dirijorul francez Gilles Apap. Care este deschiderea publicului craiovean față de acest concert inaugural și cu ce sentimente vă doriți să rămână cei prezenți după acest eveniment?

Este o deschidere pe care ne-am dorit-o și pe care o salutăm pentru că, iată, repetiția cu public din această dimineață ne-a dat încredere că vom avea o sală plină și succesul va fi pe măsura așteptărilor.

Ne dorim ca printr-un astfel de eveniment, printr-o astfel de deschidere... se tot vorbește despre această fuziune între stiluri, cel clasic și cel actual, influențe folclorice, de jazz de peste ocean - toate acestea își găsesc expresie în muzica lui Gilles Apap. Este pentru prima dată la Craiova și ceea ce am văzut în această săptămână, felul în care instrumentiștii au răspuns invitației lui și, de multe ori, apelului pe care l-a făcut, extrem de îndărătnic, nu a acceptat un refuz din partea lor și până la urmă a reușit să îi convingă de faptul că muzica înseamnă libertate și că nu cunoaște granițe cultura muzicală, nu știe ce înseamnă țări, limbaje diferite... toate se unesc prin frumusețea unui ritm, prin frumusețea unei melodii, ne găsim cu toții expresia și ne regăsim în muzica pe care Gilles Apap a cules-o de pe toate meridianele lumii și o va aduce pe scena Filarmonicii Oltenia în deschiderea Festivalului Craiova Muzicală.


Care sunt reperele ediției cu numărul 51 a Festivalului Internațional Craiova Muzicală? Ce surprize ați pregătit publicului craiovean?

Una din surprizele dragi nouă este aceea de a-l vedea pe scena Filarmonicii Oltenia pe cel mai tânăr laureat al Concursului de Interpretare Pianistică "Dinu Lipatti". Prima ediție a acestui concurs internațional s-a încheiat în urmă cu o lună și jumătate - ecourile sunt încă prezente în sufletul nostru - și iată că Robert Bașcoveanu se numără printre laureații acestui concurs. Robert este, dacă vreți, expresia și imaginea vie a unei școli pianistice de renume. Craiova a dat de-a lungul timpului mari pianiști, iar în acest moment, Robert Bașcoveanu se bucură de îndrumarea lui Liviu Pârvu și a maestrului Mihai Ungureanu.

Trebuie să amintesc și faptul că ajutorul dat de maestrul Mihai Ungureanu a fost hotrâtor pentru succesul primei ediții a Concursului "Dinu Lipatti" și iată că Robert Bașcoveanu vine să confirme. Cred eu că viitorul va înscrie numele lui, îl vom regăsi peste puțin timp pe afișele marilor scene. A fost un concurs cu un nivel extraordinar, au venit concurenți din peste 20 de țări, am auzit interpretări fabuloase pe scena Filarmonicii Oltenia. Și, iată că Robert primește încredere din partea noastră. Îi oferim scena pentru acest recital ce ne va aduce în centrul atenției lucrări din epoca barocă și până la cea romantică - Bach, Mozart, Chopin, Franck și Rahmaninov, un program serios pe care tânărul de doar 17 ani, Robert Bașcoveau, îl propune publicului în cadrul ediției a 51-a a Festivalului Internațional Craiova Muzicală.


Și ce alte evenimente mai aveți pe afiș?

Moș Nicolae vine și la Craiova pentru că Filarmonica Oltenia se află aici poziționată în centrul orașului și chiar în inima târgului de Crăciun (cel mai mare târg de Crăciun din Europa)... Așadar, vizitatorii Craiovei vor putea participa la concerte speciale. Vom avea în ziua de 6 decembrie un concert vocal-simfonic. La pupitrul dirijoral se va afla tânărul Maximilian Haberstock. Este un dirijor deja cunoscut publicului craiovean; a debutat în urmă cu 2 ani pe scena Filarmonicii Oltenia cu simfonia a IX-a de Beethoven care ne-a entuziasmat și, iată-l acum, revenind cu Jupiter de Mozart și cu două lucrări vocal-simfonice - Haydn și Schubert. Așadar, un clasic desăvârșit - am spus noi, un program frumos, armonios, sub semnul clasicismului.

Data de 13 decembrie va fi dedicată Centenarului Puccini. Filarmonica Oltenia participă prin acest concert la sărbătoarea muzicală ce s-a desfășurat de-a lungul anului și aducem și noi pe scenă Messa di Gloria pentru soliști și orchestră. Va fi apogeul acestei penultime seri de festival, sub bagheta maestrului Radu Zaharia. Așteptăm cu nerăbdare acest concert Puccini, mai ales că această lucrare care nu a fost niciodată publicată în timpul vieții compozitorului, manuscrisul fiind descoperit de-abia după al doilea război mondial. Așadar, Messa di Gloria de Giacomo Puccini, în data de 13 decembrie.

Iar finalul, dacă îmi permiteți, cred că va fi unul grandios, pentru că va fi un concert care va reuși să reunească pe scena Filarmonicii din Craiova muzicieni din Viena și muzicieni craioveni. De ce mă gândesc la Viena? De ce ne-am dorit să facem această legătură? Pentru că, în secolul XX, Viena era capitala muzicii clasice. Și iată că acum, pentru a aniversa ciar ziua primului concert al Societății Filarmonice din Craiova, înființată în urmă cu 120 de ani, chiar în data de 17 decembrie vor răsuna pe scena noastră valsuri vieneze pentru o aniversare istorică.


Așa cum ați spus, anul acesta, Filarmonica Oltenia din Craiova aniversează 120 de ani de la înființare. Cum reflectă acest festival istoria și tradiția instituției?

Vă vorbeam despre faptul că avem convingerea că muzica nu cunoaște granițe, că frumusețea unui ritm și farmecul unei melodii depășesc orice limite pe care ni le impunem sau pe care alții cred că ni le pot impune. Muzica este acest limbaj universal care ne unește, iar faptul că în acest an scena de concert din Craiova este o scenă deschisă, este o scenă pe care pot fi ascultați muzicieni de renume, muzicieni ale căror nume apar pe marile afișe de concert, este pentru noi o satisfacție enormă.

120 de ani obligă. 120 de ani înseamnă o tradiție pe care vrem să o păstrăm vie și vrem să arătăm lumii că avem motive de a fi mândri și că Filarmonica Oltenia pășește încrezătoare spre viitor.

Interviu realizat de Ioana Țintea