Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Iosif Trif, purtător de cuvânt al Filarmonicii din Brașov

Publicat: marți, 2 Iulie 2024 , ora 10.00

Filarmonica din Brașov derulează în această perioadă stagiunea estivală, deschisă în data de 20 iunie. Detalii despre concertele din cadrul seriei de evenimente aflăm de la Iosif Trif, purtătorul de cuvânt al instituției brașovene, într-un interviu acordat colegei noastre, Ioana Țintea.

Domnule Iosif Trif, stagiunea cu numărul 146 a Filarmonicii Brașov s-a încheiat, însă muzicienii, după cum ne-au obișnuit în ultimii ani, vor susține pe parcursul verii concerte pe scena amplasată în Piața Sf. Ioan din oraș și nu numai. Cum este conceput programul acestei stagiuni estivale începută în data de 20 iunie?

Programul a fost conceput în așa fel încât să nu fie doar cu multe evenimente de care să se poată bucura cât mai multă lume, dar să fie și divers, pentru toate gusturile, să acopere o plajă cât se poate de mare de muzică pentru ca, în acest fel, să poată cât mai multă lume să descopere muzica și concertele noastre.

În primul concert estival s-a cântat Mozart, Concertul nr.27 pentru pian, iar apoi Simfonia simplă de Benjamin Britten, care au fost scrise la o distanță foarte mare în timp una de cealaltă. Și așa, publicul a putut să descopere o varietate în ceea ce privește muzica.

Al doilea concert, din 21 iunie, în care împreună cu Alianța Franceză din Brașov am sărbătorit Ziua Muzicii, a fost un spectacol chiar divers. A început cu o fanfară, iar apoi Luiza Zan a interpretat câteva melodii împreună cu un trio de jazz și, în final, a fost un cor al unor militari ai Armatei Franceze detașați în România, care a prezentat un program foarte exotic.

În continuare, noi vom avea concerte pe tot parcursul verii. Cât este cald, o să fim afară, dar și în alte locuri. De exemplu, o să fim în câteva mall-uri din oraș.

Pe 2 iulie, la Sala Patria, va fi un eveniment cu muzică interbelică, dar și cu lucrări de la început de secol XX. Chiar dacă este la Sala Patria, intrarea este liberă.

Apoi, pe 4 iulie, joi, vom avea cel mai mare concert al verii. Acesta se va desfășura în Biserica Neagră și se va cânta Simfonia nr.6 de Anton Bruckner. Concertul va fi dirijat de Steffen Schlandt. Se vor sărbători 200 de ani de la nașterea compozitorului austriac. E chiar un eveniment deosebit, o ocazie pentru public să descopere sunetele unei orchestre într-un spațiu precum Biserică Neagră, care nu doar că arată diferit față de o sală de concerte, dar are și o acustică specifică. Ne vom bucura foarte mult să vedem cât mai multă lume la acest concert.

După acesta, o să mai avem recitaluri. O să mai cânte și Cvartetul Gaudeamus, pe 4 iulie. În 5 iulie, un alt cvartet, Cvartetul Impressione va cânta tot într-un mall din oraș. Pe 9 august, la Cristian, va cânta Luiza Zan împreună cu Mariano Castro; vor aduce un omagiu lui Nat King Cole. La sfârșitul lui august, o să mai avem un eveniment la Sala Patria, cu Adrian Mărcan, Ștefan von Korch și Alexandru Burcă.


Ce ne puteți spune despre felul în care au fost primite concertele estivale de către public până acum? Există o creștere a interesului pentru acestea?

Acesta este al patrulea an în care se organizează aceste concerte și ele au devenit deja o tradiție. Observăm, de la concert la concert, o creștere exponențială a publicului. Ele sunt foarte bine primite. Lumea e entuziastă, se bucură de ele.

Chiar la concertul de săptămâna trecută, care s-a numit "Innamorato di te", a fost un moment din acela foarte frumos în care, în toată piața, după lăsarea nopții, s-au aprins lanternele la telefoane... se creează, așa, un fel de comunitate, lumea se bucură să fie acolo, e o atmosferă foarte frumoasă de vară.


Din punct de vedere logistic, ce ar trebui să știe publicul înainte să vină la aceste concerte?

Concertele de vară se adresează tuturor. Probabil cel mai important este de urmărit care dintre ele sunt cu bilete, care nu. Cele mai multe dintre concertele estivale sunt, desigur, gratuite. Există și un spațiu de scaune în fața scenei pe care se pot cumpăra locuri, dar nu este obligatoriu.

Pur și simplu, așteptăm pe toată lumea și îi invităm să ne urmărească pe rețelele noastre de socializare ca să fie la curent.

Interviu realizat de Ioana Țintea