Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ionuț Ilisoi, directorul SymphOpera Fest

Publicat: marți, 14 Mai 2024 , ora 14.10

În perioada 7-13 mai Suceava a găzduit prima ediție a Festivalului SymphOpera, manifestare ce a reunit peste 320 de artiști. Mai multe amănunte aflăm de la Ionuț Ilisoi, directorul festivalului, într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.

Domnule Ionuț Ilisoi, Săptămâna Luminată a însemnat pentru Suceava o întâlnire cu muzica simfonică și de operă, în cadrul primei ediții a SymphOpera Fest. Cum a luat naștere această inițiativă?

Această inițiativă, SymphOpera Fest a fost o dorință mai veche de-a noastră, pentru că, iată, zona de nord-est are un potențial extraordinar pentru muzica cultă, în general. Iar noi pentru Suceava, ne gândiserăm inițial să face un festival de operă, dar pe urmă, judecând mai bine, am zis că este loc și de operă simfonică. Încercăm să atragem un pic publicul, pentru că, s-ar putea, un festival 100% de operă, dar cu spectacol trebuie să fie foarte greu înțeles pentru un public care este în continuă cunoaștere. Într-un final, am ajuns la acest concept de symphopera, să alăturăm muzica simfonică și opera cu cele șapte evenimente mari, cu cei 320 de artiști invitați și iată, am reușit ca toate evenimentele să le avem cu casa închisă, cum se spune. Asta înseamnă că SymphOpera Fest a fost un succes putem zice, din acest punct de vedere al prezenței. Așteptăm și feedback-ul spectatorilor. A devenit din prima un festival regional, deoarece nu doar sucevenii au fost prezenți și asta înseamnă că acest concept de spectacole cred că va fi cerut și în viitor, iar dacă totul va decurge conform planului și conform dorințelor noastre sperăm să existe și o a doua ediție SymphOpera Fest.


Cum a arătat oferta festivalieră?

Programul nostru este gândit să fie divers din mai multe puncte de vedere și pentru categorii de vârstă diferite. Am avut concert și pentru copii, Symphonic&StandUp Comedy care s-a adresat în special familiilor. A fost primul eveniment din festival, în a treia zi de Paști, un produs extraordinar. A fost foarte bine primit de către public. Am avut opera Tosca, pe 10 mai, un spectacol cu soliștii, corul, corul de copii, orchestra Operei Naționale Române Iași, alături de maestrul Daniel Jinga la pupitrul dirijoral. Pe 11 mai am avut un concert extraordinar Latino Symphonic alături de Filarmonica Națională Serghei Lunchevici din Chișinău. Pe 12 mai am avut Gala Concert, așa am denumit-o noi, pentru că era și zi de duminică și am încercat să primim și oamenii care au fost implicați în mod direct în acest festival. Am avut concertul A Tempo șlagăre românești, alături de îndrăgita Monica Anghel, de soliștii Operei Naționale Române Cluj, Florin Estefan, Hector Lopez, Cristian Mogoșan, Eusebiu Huțan, care este chiar sucevean la origine, alături de Concordia Orchestra&Band din Cluj, de noi, Corala Ciprian Porumbescu din Suceava și avându-l la pupitru pe maestrul Andrei Tudor pentru prima dată la Suceava. Au fost multe evenimente în premieră pentru Suceava, dar și în premieră pentru regiunea Moldovei, multe dintre ele.


Povestiți-ne vă rog și despre latura educațională pe care ați avut-o în vedere pe parcursul festivalului.

Deși tot festivalul este gândit în sine spre atrage și de a educa o anumită categorie de public sau pentru a-i ajuta să descopere aceste genuri muzicale, concertul pentru copii Carnavalul animalelor susținut de Liber Artist Orchestra alături de dirijorarea Dalma Toadere din Cluj-Napoca a fost special gândit pentru clasele 0-4. Copilașii s-au bucurat de acest eveniment, iar și Un compozitor la Carnaval de pe 7 mai, tot alături de Liber Artist Orchestra și Dalma, și invitat special în rolul lui Camille Sain-Saens, Bogdan Bob Rădulescu, care a intrat la sufletul spectatorilor prin momentele de umor de cea mai bună calitate pe care le-a prezentat.


Pe termen lung, ce planuri aveți pentru ca SymphOpera Fest să devină un element nelipsit în viața culturală a
Sucevei?

Noi am gândit evenimentul strict până în acest moment. Ne-am concentrat foarte mult ca prima ediție să fie o reușită. Vom analiza și la cum s-a exprimat publicul, cu siguranță trebuie să încercăm să gândim deja o a doua ediție.


Interviu realizat de Ioana Țintea