Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu Filip Ignác, directorul artistic al Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc

În perioada 5-13 iulie 2025 se desfășoară Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, cel mai longeviv festival de muzică veche din România. Filip Ignác, directorul artistic al festivalului, ne vorbește despre seria de evenimente într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.
Domnule Filip Ignac, Festivalul de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc are o istorie de peste 40 de ani. Care credeți că este elementul care i-a asigurat continuitatea și relevanța până astăzi?
Muzica veche are ceva ce nu au celelalte muzici. Este o comunicare cu publicul mai directă. Instrumentele au o sonoritate mult mai redusă, de aceea publicul trebuie să stea cât de aproape. Noi funcționam fără amplificare. Interpretarea autentică a muzicii baroce creează această atmosferă inedită, care se pare că este îndrăgită de un public destul de larg.
Anul acesta, tematica festivalului gravitează în jurul figurii lui Johann Sebastian Bach. Cum se reflectă această direcție în programul seriei de evenimente?
Sunt lucrările de orchestră ale lui Bach. Avem un concert dedicat a Suitelor și Concertele Brandenburgice, dar concertul cel mai reprezentativ este interpretarea Misei în si minor, cu cor, orchestră, cu instrumente autentice - am adunat din trei țări, din România, Ungaria și Germania. Concertul va avea loc și la Miercurea Ciuc, iar după aceea la Brașov.
Din 17 concerte, din cadrul festivalului, în cele 9 zile, 10 sunt dedicate creației lui Johann Sebastian Bach.
Unde se vor desfășura evenimentele muzicale?
Cu precădere la Miercurea Ciuc în biserici sau în Cetatea Miko. Și avem și la cetatea din Lăzarea un concert și, cum am mai menționat, și la Brașov, la Biserica Neagră, unde va avea loc încă o dată Misa în si minor.
Vorbiți-ne despre artiștii invitați.
Mira Glodeanu, cu formația Sempre, din București. Mira Glodeanu, care este, cred că în prima linie a muzicii vechi la nivel european. Soma Salat-Zakariás care va cânta la viola da gamba cu Joan Boronat Sanz, sonatele de gambă și baso continuo de Bach.
Eu cred că formația cea mai reprezentativă este însăși Orchestra Barocă a festivalului, care, se întrunește din 2009 pentru durata festivalului. Și în acest an chiar avem și instrumente care sunt puțin obișnuite - corn baroc, oboi d'amore, trebuia să aducem din Germania. Kónya István va avea două concerte de lăută solo. Cipriana Smărăndescu, din Italia.
Trebuie să menționăm și de Universitatea de Vară de Muzică Veche, asociată tot Festivalului de Muzică Veche de la Miercurea Ciuc, care a ajuns anul acesta la ediția cu numărul 17. Ce instrumente și specializări sunt vizate în cadrul cursurilor din acest an și cine sunt profesorii ce vor susține sesiunile de mentorat?
Nouă cursuri - vioară barocă, flaut baroc, canto, lăută, clavecin, viola de gamba, percuție, formație renascentistă, muzică de cameră, bineînțeles, curs de menestrel.
Și în fiecare dimineață cursații au posibilitatea să înceapă cu dansuri renascentiste în loc de gimnastică de dimineață, de la 9 la 10, deschis tuturor participanților. După care merg la orele de diferite instrumente.
Mai sunt și două proiecte, proiectul de corn baroc și proiectul de oboi baroc care se vor desfășura tot în cadrul festivalului și cursurilor de vară.
Care sunt principalele direcții în care vă doriți să dezvoltați festivalul în următorii ani?
În fiecare an avem o tematică principală, și până acum așa a fost, cum este acum Bach. În fiecare an, ne centrăm asupra aniversărilor, compozitorilor.
Dorim să includem un public cât mai mare, cât mai numeros și cât mai mult tineret. Și în acest an avem două concerte cu orchestre de tineret. Special vizăm tineretul ca să-l atragem spre această muzică.