Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu dirijorul Karel Deseure

Publicat: joi, 6 Iunie 2024 , ora 12.38

Dirijorul belgian Karel Deseure se va afla la pupitrul Orchestrei Naționale Radio vineri, 7 iunie 2024, într-un concert ce o va avea în postură solistică pe pianista Eva Garet. Muzicianul ne vorbește despre programul pregătit, dar și despre colaborarea cu membrii ansamblului, într-un interviu oferit colegei noastre, Sarah Natsis:

Domnule Karel Deseure, concertul de vineri marchează prima dumneavoastră colaborare cu Orchestra Națională Radio. Care sunt principalele provocări pe care le întâmpinați când vine vorba despre lucrul cu un ansamblu muzical nou și cum le gestionați?

Când lucrezi pentru prima dată cu o orchestră, înveți să cunoști oamenii și locul. Nu faci parte din familia lor, așa că trebuie să observi cum funcționează ansamblul, cum colaborează membrii, cât sunt de receptivi, dar și cum este acustica sălii - iar aici sala este foarte bună.

Ca dirijor, trebuie, deci, să te adaptezi la toți acești factori. Și asta ia timp.

De obicei, în prima zi încerc să parcurg piesele în întregime, pentru a mă obișnui, nu doar eu cu orchestra, ci și orchestra cu mine.


Care a fost prima impresie după repetiția cu ansamblul Radio și cum decurg pregătirile pentru concert?

Sunt de părere că merg foarte bine. Am lucrat mult și foarte intens.

Orchestra este extraordinară, muzicienii sunt receptivi, lucrează cu multă dăruire și dau naștere unui sunet foarte frumos împreună, iar asta mă bucură foarte mult.


Ce ați transmite publicului referitor la programul muzical pe care îl veți prezenta vineri?

Programul este minunat! Este ca o bomboană, ca un răsfăț. Ambele sunt lucrări rusești de referință.

Este adevărat faptul că trăim vremuri foarte tensionate având în vedere situația din Rusia și Ucraina, însă aceste lucrări au fost compuse cu mult timp înainte și ar trebui să ne bucurăm în continuare de textele frumoase și de emoțiile uriașe pe care le transmit. Ambele lucrări sunt extrem de frumoase și, cu adevărat, piese de primă clasă din marele repertoriu romantic.


Solista serii va fi pianista Eva Garet. Cum decurge colaborarea cu artista?

Sunt tare uimit de ea - este atât de tânără, are doar 18 ani și încă încerc să înțeleg cum este posibil ca la această vârstă să cânte la un nivel atât de înalt.

Și nu este vorba doar despre faptul că poate cânta corect din punct de vedere tehnic, ci și despre faptul are o exprimare foarte interesantă din punct de vedere muzical. Ea chiar spune o poveste, este foarte pură și foarte sinceră în ceea ce face și sunt cu adevărat încântat să lucrăm împreună, pentru că sunt convins că în viitor va fi una dintre marile personalități din domeniul pianisticii.


În încheiere, ce sfat i-ați oferi unui tânăr muzician care dorește să-și construiască o carieră în domeniul dirijatului?

Este un subiect foarte interesant, pentru că predau dirijat la Conservatorul din Amsterdam.

În primul rând, aș menționa faptul că dacă simți cu adevărat dorința de a fi în fața orchestrei, ar trebui să-ți îndrepți întreaga viață în această direcție - este o profesie care cere foarte mult. Trebuie să înveți să comunici prin intermediul brațelor, ceea este foarte important și trebuie să stăpânești repertoriul, iar asta presupune studiu în permanență. Mai mult decât atât, încurajez participarea la repetițiile altor dirijori. Și nu doar la cei buni, ci și la cei mai slabi, pentru că și acolo se pot învăța multe.

Dirijatul este o profesie care necesită multă experiență - te maturizezi odată cu înaintarea în vârstă. Poți fi foarte talentat și poți cunoaște o mulțime de lucruri, dar, în cele din urmă, experiența își va spune cuvântul. Acordă-ți, deci, suficient timp pentru asta.


Interviu realizat de Sarah Natsis