Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Daniel Jinga, managerul Operei Naționale București
Opera Națională București prezintă joi, 28 noiembrie 2024, un concert de gală intitulat "Stele ale Operei Românești la Veneția", eveniment organizat cu prilejul Zilei Naționale a României. Soprana Valentina Nafornița, mezzosoprana Ruxandra Donose și tenorul Ștefan Pop vor fi acompaniați de Orchestra Operei Naționale București dirijată de Daniel Jinga. Cu această ocazie, Daniel Jinga, managerul instituției lirice bucureștene, a stat de vorbă cu colega noastră, Ioana Țintea.
Domnule Daniel Jinga, cum a luat naștere ideea organizării unui concert de gală dedicat Zilei Naționale a României pe scena prestigiosului teatru La Fenice din Veneția?
De fiecare dată, participarea Orchestrei Operei Naționale sau a colectivului nostru de artiști peste granițele țării de 1 decembrie este pentru noi o bucurie și o provocare, un must, ca să spun așa, deci ne gândim în fiecare an unde vom merge și unde vom reprezenta opera și cultura română și această artă lirică românească peste granițele țării. Anul acesta am ales teatru La Fenice, o scenă pe care nu știu dacă vreo orchestră românească sau o orchestră de operă românească a mai cântat vreodată, deci aceasta este o premieră și ne-am bucurat de sprijinul Departamentului pentru românii de pretutindeni și de sprijinul ambasadei României în Republica Italiană. Este un spectacol de gală foarte bine organizat, în care Orchestra Operei Naționale va acompania soliști români ce au o carieră internațională foarte importantă, mă refer la tenorul Ștefan Pop, la soprana Valentina Naforniță, la mezzosoprana Ruxandra Donose.
De-a lungul anilor, pe scena teatrului venețian La Fenice au urcat artiști români de renume, o tradiție care continuă acum prin prezența sopranei Valentina Naforniță, a mezzosopranei Ruxandra Donose și a tenorului Ștefan Pop. Ce înseamnă, atât pentru dumneavoastră, cât și pentru instituția pe care o conduceți acest concert susținut pe o scenă emblematică a culturii italiene?
Înseamnă în primul rând o racordare la valorile europene. Cred că este foarte important ca artiștii să rămână în acest mediu al culturii europene, un mediu pe care noi l-am îmbrățișat cu mult timp înainte de a fi de fapt participanți în această mare familie europeană. Practic, aceasta este cea mai mare bucurie, să ne întoarcem cu o știință pe care am importat-o acum câteva sute de ani din Italia, să ne întoarcem cu ea în Italia și să se vadă foarte bine că avem o tradiție care deja contează, avem temele făcute și suntem un popor talentat și cunoaștem foarte bine și iubim acest fenomen numit operă.
Vorbiți-ne despre programul propus publicului italian.
Vor fi arii din repertoriul lui Verdi și Puccini. Asta înseamnă o parte de cultură italiană, dar vor fi și lucrări românești spre lucrări folclorice, Rapsodia I de George Enescu, suita de valsuri Valurile Dunării de Iosif Ivanovici, într-o orchestrație de Sergiu Sarchizov. Va fi un spectacol de gală, deci cuprinde arii, duete. Nu pot să spun că este un repertoriu facil, dar nu va fi nici un repertoriu de nișă, vor fi lucruri reprezentative și care prind deopotrivă la public, dar și la muzicienii de pe scenă și la profesioniștii din sală.
Care este mesajul pe care doriți să îl transmiteți prin acest concert comunității români din străinătate, dar și publicului internațional?
La mulți ani, România. Fiți mândri că sunteți români, respectați-vă valorile naționale, faceți-le cunoscute, arătați că sunteți un popor educat, un popor care iubește cultura înaltă și un popor care și-a găsit loc și care trebuie să rămână în marea familie europeană.