Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Oroșanu
Stagiunea muzicală Radio continuă vineri, 5 aprilie, cu un concert vocal simfonic susținut de Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio, pregătit de Ciprian Țuțu. Cu această ocazie revine la conducerea ansamblurilor Radio dirijorul Cristian Oroșanu, care a stat de vorbă cu Ioana Țintea.
Domnule Cristian Oroșanu, în deschiderea concertului de la Sala Radio veți dirija Trei piese op. 4 nr. 2 pentru orchestră de coarde de Constantin Silvestri, compozitor de la a cărui naștere se împlinesc anul acesta 111 ani. De ce această alegere?
Este una dintre piesele românești pe care eu o apreciez foarte mult, am dirijat-o de mai multe ori. Îmi place mult, are mult spirit, de obicei se cântă cu orchestră de cameră. De data aceasta aș vrea să folosesc o formație mai mare, dat fiind faptul că avem concert la Orchestra Națională Radio și sonoritățile din această piesă sunt scrise foarte mult în divizii, adică în partide separate și pe mai multe voci și se potrivește foarte bine cu o formație mai mare și de aceea vreau să facem această experiență plăcută.
Așadar este o provocare și pentru instrumentiști.
Este o piesă care nu este ușoară, nu este nici foarte grea, dar are foarte multe efecte deosebite. O apreciez mult și vreau s-o reiau. Bănuiesc că orchestra a mai cântat-o, dar cu mine, nu. Am mai cântat-o cu alte formații camerale, după cum vă spuneam și de data aceasta vreau să facem o variantă cu orchestră mai mare.
În centrul programului se află Concertul nr. 3 în si minor pentru vioară și orchestră de Camille Saint-Saëns, un opus pe care l-ați dirijat chiar anul trecut pe această scenă cu Ioana Goicea, solistă.
Da, s-a întâmplată că o stagiune după alta s-a nimerit să fie acest concert.
Vineri, 5 aprilie, solist va fi Gabriel Croitoru. Având în vedere numeroasele colaborări pe care le-ați avut, cum descrieți relația artistică pe care o aveți și care a evoluat de-a lungul timpului?
O relație deosebită. Ne cunoaștem de foarte multă vreme. Primul concert pe care l-am dirijat cu el solist eram studenți. Era la festivalul de tineri dirijori de la Bușteni și atunci am cântat prima dată împreună cu el un concert. Mi-aduc aminte, era Stravinski, un concert foarte greu. Relația noastră este de foarte lungă durată și se întâmplă totdeauna foarte bine și frumos.
Seara de la Sala Radio se va încheia tot cu o pagină franceză, de această dată din literatura vocal simfonică, Recviem op. 48 de Gabriel Fauré, cu soprana Veronica Anușca și baritonul Balla Sandor, soliști. Cum descrieți în linii mari acest opus?
Este unul din recviemurile mele preferate. Cred că este, aș putea spune, zen dintre toate muzicile scrise pe acest text de recviem. Iubesc foarte mult această piesă și m-am bucurat că Paștele catolic fiind în zona aceasta, am reușit să programăm această piesă. Iubesc mult această piesă.
După concertul de la Sala Radio, ce cuprinde agenda dumneavoastră?
Abia aștept să organizez cea de-a treia ediție a Concursului Internațional Orchestra's Conductor, acest nou concept al meu, în care orchestra își alege laureații, alege câștigătorii printr-un vot democratic. Acest proiect se întâmplă peste o lună la Filarmonica din Oradea și îmi face plăcere să și vorbesc cu dumneavoastră despre aceasta.