Interviuri Înapoi
AUDIO. Interviu cu dirijorul Cristian Mandeal
Miercuri, 14 august, la Ateneul Român va avea loc un nou concert în cadrul Festivalului Internațional "Vară magică". Evenimentul va fi susținut de Orchestra Română de Tineret dirijată de Cristian Mandeal, care ne oferă mai multe informații într-un interviu acordat Ioanei Țintea.
Domnule Cristian Mandeal, v-aș ruga să ne vorbiți despre programul concertului din data de 14 august, de la Ateneul Român, un eveniment inclus în agenda Festivalului "Vară Magică".
După cum bine se știe, Orchestra de Tineret a ajuns la a patra, a cincea generație. Fapt este că în acest an avem o Orchestră de Tineret în proporție de 90-95% nouă, oameni care încă nu s-au mai întâlnit, care cântă bine pentru că au fost selecționați din toate colțurile țării, dar care încă nu s-au format ca și orchestră, ca și corp sonor. Asta urmează acum să realizăm în foarte, foarte scurtul timp pe care-l avem la dispoziție din cauza veșnicelor probleme financiare care ne fac să scurtăm din timpul de pregătire. Dar sperăm că, cu talentul și cu dăruirea pe care le au, o să reușim să punem pe picioare un program destul de pretențios. Pretențios în sensul în care începem cu Uvertura Wilhelm Tell - foarte cunoscută, dar deloc la îndemână pentru cineva care o cântă pentru prima dată.
Continuăm apoi cu un tânăr foarte dotat, clarinetist, Petru Pane, care este deja câștigător al mai multor concursuri naționale și internaționale, care va prezenta două lucrări de virtuozitate pentru clarinet. Una este o prelucrare după opera Rigoletto, un fragment din opera Rigoletto ca un mic poem simfonic cu durata de 15 minute, și termină apoi cu o scurtă lucrare a unui compozitor maghiar, Bela Kovacs- After You, Mr. Gershwin!
În partea a doua, avem Simfonia a IX-a de Dvorak, "Din lumea nouă", binecunoscută, dar care este pentru prima dată cântată de Orchestra de Tineret. Și, bineînțeles, avem și un bis dacă publicul va fi suficient de doritor să mai primească un supliment, și anume Hora Mărțișor prelucrată de Dan Dediu, cea care a fost cântată la Festivalul Enescu pentru prima dată acum 2 sau 3 ani, de către Orchestra Națională a Franței sub bagheta lui Cristian Măcelaru.
Deci, iată, un program deja de 5 lucrări, foarte pretențios, pe care-l realizăm într-un foarte scurt timp!