Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Diana Moș, rectorul Universității Naționale de Muzică din București

Publicat: vineri, 5 Aprilie 2024 , ora 9.02

În perioada 6 - 12 aprilie, în București se derulează ediția a XV-a a Festivalului CHEI organizat de Universitatea Națională de Muzică București. Despre evenimentele incluse în cadrul seriei, dar și despre artiștii invitați, aflăm de la Diana Moș, rectorul Universității Naționale de Muzică din București, care a stat de vorbă cu Sarah Natsis:

Doamnă Diana Moș, am putea spune că ediția cu numărul XV a Festivalului CHEI este una specială deoarece se desfășoară în anul în care Universitatea Națională de Muzică din București aniversează 160 de ani de existență. Ce va aduce nou față de edițiile precedente?

Încercăm să ținem pasul cu vremurile, dar, în același timp, să continuăm și tradiția pe care această instituție o are de mai bine de un secol și jumătate. Programul din această ediție a Festivalului CHEI își propune să acopere toate gusturile publicului.

Începem festivalul cu concertul de deschidere pe care îl dirijează unul dintre cei mai reputați maeștri ai artei dirijorale - mă refer la Leo Hussain. Deschiderea va avea loc la Ateneul Român. Peste două zile, în ziua de luni, va avea loc un alt concert, dirijat de un maestru la care ținem foarte mult și afectiv, nu doar îl stimăm din punct de vedere profesional - este vorba de dirijorul Tiberiu Soare. Și, în rest, acoperim o arie stilistică largă, de la Orchestra de Barockeri, care va evolua pe scena Conservatorului din Sala "George Enescu", până la concert de muzică bizantină, concertul Psalmodia, care va fi în ziua de joi. Vor fi, de asemenea, concerte corale, recitaluri camerale... va fi și muzica contemporană reprezentată prin concertul claselor de compoziție. Vor fi și alte manifestări, cum ar fi simpozionul studențesc de muzicologie. Și iubitorii muzicii de jazz vor avea ce să asculte. Pomenesc și de arta actorului și mișcare scenică, pentru cei interesați. Deci, încercăm să acoperim o gamă foarte variată de așteptări și de gusturi.


Care credeți că este elementul care diferențiază Festivalul CHEI de alte evenimente similare din spațiul cultural românesc?

Probabil că tinerețea interpreților este inerent un element definitoriu, dar cred că și diversitatea. Doar din ce am enumerat până acum, cred că se poate vedea că publicul are o ofertă bogată.

Interviu realizat de Sarah Natsis