Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Corina Răducanu, director artistic al „Sommerfest Rădăuți”

Publicat: luni, 5 August 2024 , ora 15.24
La Casa de Cultură din Rădăuți are loc primul eveniment din cadrul celei de-a zecea ediții a Festivalului „Sommerfest Rădăuți”. Accesul este gratuit pentru toate evenimentele propuse de organizatorii seriei - despre care aflăm mai multe de la Corina Răducanu, directorul artistic al festivalului.

Am pregătit, pe lângă muzica clasică ce definește acest festival, o selecție pentru public cu Ansamblul de muzică veche "Anton Pann", care va deschide acest festival pe data de 5 august. Iar apoi, pentru rădăuțenii care o îndrăgesc foarte mult, pe Ada Milea și pe Bobo Burlăcianu. Iată, un mix de genuri muzicale! Apoi, pe 8 august, vom avea un proiect care a fost lansat în Canada anul acesta în primăvară, "Spiritul liber al compozitorilor români", care îi va avea soliști pe Ovidiu Foca, Andrei Mihail Radu, Corina Răducanu și Eugen Dumitrescu, unde vor fi prezentate lucrări de George Enescu, Ciprian Porumbescu, Anton Pann și Marius Sireteanu.

Mai apoi, la sfârșitul acestui festival, avem trei concerte dedicate tinerilor care urmează cursurile de măiestrie din cadrul Sommerfest. Acestea vor avea loc la Muzeul Memorial "George Enescu" din Dorohoi, la "Cai de legendă" la Horodnic de sus - Hardic. Iar în încheiere vom reveni în Rădăuți și vom avea concertul "Maeștri și discipoli", deja o tradiție a festivalului, la Templul Mare din Rădăuți.


Este vorba, după cum bine spuneați, despre un mix de muzici, este un amalgam foarte interesant. Voiam să știu cum ați ajuns la această diversitate de muzici?

Am adus o ofertă nouă, care îmbină muzica clasică, care de fiecare dată a fost prezentă în acest festival - festivalul poartă și subtitlul de "Muzica comunităților" și, de-a lungul edițiilor, am avut seri dedicate muzicii germane, seri dedicate muzicii franceze - anul acesta ne-am axat mai mult pe muzica românească. Dat fiind că sunt multe evenimente culturale care marchează acest an 170 - Anton Pann, am încercat să aducem ceva și strict pentru publicul rădăuțean care iubește foarte mult folk-ul în zonă. Ada Milea, pentru publicul rădăuțean, este un reper.

Iar mai apoi vom avea în concertele de final și ideea de muzică a comunităților prin celebrarea Anului cultural polono-român, Eduard Caudella - 100 de ani și multe alte evenimente pe care copiii, alături de maeștrii lor, le vor pune în valoare în această ediție.


Vorbeați despre cursurile de măiestrie. Cum au fost ele percepute de participanții din alți ani?

A fost un interes foarte mare. Noi am început la prima ediție cu pian, vioară și muzică de cameră, iar începând cu a cincea ediție ne-am diversificat cu flaut, chitară, trompetă, pentru că de fiecare dată am sesizat nevoia celor din zonă de a se perfecționa la diverse instrumente.

Anul acesta, am revenit la formula inițială - pian, vioară și muzică de cameră - dar am adus ca noutate "Cultura muzicală aplicată", un curs care va fi ținut de compozitorul Marius Sireteanu, și, pentru prima dată în zonă, Tehnica "Alexander", care va fi susținut de Anca Sigheti - cadru didactic asociat la Universitatea Națională de Muzică din București.

Mergând în decursul celor 9 ediții prin mai multe zone de interes, am observat că de fapt cea mai mare cerere o au vioara, pianul și muzica de cameră.


Această idee, "Cultura muzicală aplicată", ce presupune? Îmi sună foarte intrigant acest subiect.

Este un curs gândit special pentru cei care se vor înscrie - deja avem 18 înscriși anul acesta numai la acest curs - și se referă la o incursiune în istoria muzicii, în care vor fi descoperite stilemele și caracteristicile fiecărei epoci în parte pe partiturile studiate de cursanți în cadrul cursului de măiestrie, pentru că cei 18 participă la cursurile de vioară, de muzică de cameră și pian. Și de aceea este cultură muzicală aplicată, pentru că vor descoperi elementele de armonie, de stilistică, de frazare, de dinamică corelate cu modalitatea de a le recunoaște și în alte lucrări.

Interviu realizat de Petre Fugaciu