Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Constantin Răileanu, fondatorul și liderul Ansamblului cameral de muzică veche "Anton Pann"

Publicat: miercuri, 14 August 2024 , ora 10.00

În această perioadă, Ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann" derulează un nou proiect dedicat memoriei lui Anton Pann, la 170 de ani de moartea sa. Cu această ocazie, Constantin Răileanu, fondatorul și liderul ansamblului a stat de vorbă cu Ioana Țintea.

Constantin Răileanu, în ce constă valoarea culturală a proiectului "PANNtastik" și cum este el structurat?

Proiectul PANNtastik este un proiect gândit ca o celebrare și comemorare a 170 de ani de la trecerea la cele veșnice a marelui muzician și om de litere Anton Pann. Este gândit ca o reamintire pentru publicul larg a faptului că Anton Pann, deși este cunoscut mai mult prin intermediul poeziilor sale, de fapt, a fost cel mai important muzician din prima jumătate a secolului al XIX-lea din Țările Române.

Repertoriul ales este gândit la un nivel accesibil pentru public. Am ales piese din diferite categorii pentru că Anton Pann are atât muzică de curte, cât și muzică de târg, orășenească am spune astăzi și muzică sătească. Atunci, noi am ales din toate cele trei categorii de repertoriu, am ales piese care să fie accesibile publicului larg și, bineînțeles, piese dansabile pentru că noi încercăm nu doar să-l aducem pe Anton Pann în atenția publicului meloman, ci și, în același timp, să-l aducem și în repertoriile muzicienilor - ne referim și la cei din zona folclorică, și la cei din zona lăutărească.


Să ne vorbești, te rog, despre turneul național pe care Ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann" îl susține în cadrul acestui proiect. Care sunt următoarele evenimente programate?

Proiectul a debutat cu un concert la Rădăuți. În continuare, pe data de 17 august, vom fi la Galați, în curtea Muzeului Creștinătății de la Dunărea de Jos al Arhiepiscopiei Galaților. După care, pe data de 18 august, vom avea la Jurilovca, într-o curte a unui prieten foarte bun, dar care este, în același timp, "părintele brandului Jurilovca lipovenesc". Apoi, vom fi pe data de 28 august la Iași, în parteneriat cu Mitropolia Moldovei și Sucevei, la ITOM (Întâlnirea Tinerilor Ortodocși din Moldova), unde vom avea din nou acest program PANNtastik. Și, ca de fiecare dată, sperăm că publicul va rezona cu noi și se va simți foarte bine.


Aș dori să ne îndreptăm atenția și către componenta editorială din cadrul proiectului, care include o reeditare și o lansare a unui volum propriu. Despre ce este vorba, mai exact?

Este un moment foarte important pentru mine și pentru mulți dintre muzicienii și muzicologii contemporani. Este vorba despre retipărirea "Bazului teoretic și practic al muzicii bisericești"; este, de fapt, tratatul de teorie a muzicii scris de Anton Pann și publicat în 1845 și 1846 - un tratat foarte important pentru că el cuprinde cele mai multe informații despre ceea ce înseamnă atât muzica orientală, religioasă și laică, din Tările Române, dar, în același timp, cuprinde și o metodologie de predare. Este republicat pentru prima dată de la moartea lui Anton Pann. Deci, Anton pann a fost singurul care l-a publicat atunci, în propria tipografie, la 1845-1846, iar noi acum... am putea spune că este a doua ediție, dar este, de fapt, o reeditare și o completare, pentru că acest volum va cuprinde imagini cu tipăritura originală, transliterarea în alfabetul latin a textului vechi și păstrând limbajul epocii, iar pe partea dreaptă curioșii vor putea găsi textul adus la zi, un text contemporaneizat pentru a corespunde și așteptărilor teoreticienilor de astăzi, limbajul de la 1845 fiind unul încărcat de arhaisme. Or, astăzi, mulți dintre cei care studiază muzica nu mai sunt obișnuiți cu acest tip de limbaj. Vor exista și note explicative tot în partea dreaptă.

Volumul propriu de care ai amintit este un volum complementar cu cel al lui Anton Pann, care permite celor interesați să învețe mult mai ușor să înțeleagă și să cânte în sistemele modale orientale, folclorice și cele din zona Balcanilor. Este un volum de teorie, de introducere dar și de aprofundare a acestor sisteme, pentru că muzica aceasta este o realitate și ea este în paralel cu sistemul tonal pe care-l învățăm noi la conservator și în școlile de specialitate. Consider că un astfel de volum va fi binevenit pentru cei care vor să treacă și dincolo și nu vor să se oprească la a studia doar o parte din ceea ce înseamnă marea muzică a lumii, ci dimpotrivă. Le ofer această carte cu ajutorul căreia ei vor putea să studieze și celelalte limbaje muzicale non-europene.


PANNtastik este un proiect care explorează și promovează diversele aspecta culturale ale personalității lui Anton Pann, inclusiv latura sa educațională. În acest context, în luna septembrie, vor avea loc trei workshop-uri, organizate la București. Ne poți oferi mai multe detalii despre aceste evenimente?

La Casa "Anton Pann" vor avea loc trei workshop-uri despre scriere creativă, despre vizual și, bineînțeles, introducere în muzica lui Anton Pann - toate trei, adresate publicului larg, copiilor dar și oricărei categorii de vârstă și nu necesită neapărat ca cei prezenți să fie și specialiști. Vor fi în 11, 12 și 13 septembrie. Vor fi foarte multe surprize pe care nu vreau să le divulg și le las a fi descoperite de către cei care vor fi prezenți.

În continuare, să nu uităm că cele două cărți vor ajunge la public în această toamnă, până la începutul lui noiembrie, așa că proiectul PANNtastik, iată, are o anvergură mai mare decât strict concertistică și, de fapt, are această importantă latură educațională. Am putea spune că reprezintă munca Ansamblului "Anton Pann".


Ce urmează pentru ansamblul cameral de muzică veche "Anton Pann" după finalizarea Turneului PANNtastik?

Urmează alte proiecte inedite, pentru că noi, în această toamnă, nu vom sta deloc cuminți. Acum voi divulga din culisele, din bucătăria managerială, pentru că deja pregătim un proiect de reamintire a frumuseții limbii române, pentru că astăzi suntem "bombardați" de neologisme - multe dintre ele folosite în mod greșit - și de multe ori uităm că limba română este destul de bogată și avem foarte multe variante înainte de a alege să utilizăm un cuvânt dintr-o altă limbă. Nu spun că este rău, nu spun că este bine, spun doar că avem și variantele autohtone pe care trebuie să le cunoaștem. Și acest manifest pentru revenirea la tezaurul lingvistic și la parfumul manuscriselor vechi îl vom face prin intermediul muzicii câtorva trupe importante. Și anume, aici vorbim de Beatles, așa că veți putea auzi Beatles într-o variantă inedită, și anume Beatles în limba română veche - un proiect pe care l-am creat împreună cu un personaj foarte cunoscut de pe facebook, Letopiseț - un domn cu un har de a vorbi româna veche fenomenal și care are și un har de traducător excelent, astfel că a reușit să traducă foarte, foarte exact și foarte frumos câteva piese din Beatles în româna veche, pe care noi le-am adaptat bineînțeles la muzica autohtonă din secolul XIX. Așa că, cei prezenți vor putea să audieze Beatles și nu doar Beatles... mai avem câteva mici surprize muzicale. Vor fi și câteva piese inedite de la alți autori contemporani. Cei care vor fi prezenți vor primi și versurile ca să poată cânta cu noi, în româna veche, și vor avea și dicționar la final ca să poată să înțeleagă, în cazul în care nu mai sunt obișnuiți cu termenii arhaici, să poată să înțeleagă ce spune textul.

Mai departe, vom avea încă un proiect legat de Povestea vorbei a lui Anton Pann, în care vom pune în scenă părți din Povestea vorbei și din O șezătoare la țară - povestea lui moș Albu, combinate cele două, unde vom avea și muzică și imagine. Și, bineînțeles, vom mai avea și parte de muzică bizantină cu manuscrise, cu compoziții vechi, dar poate că pentru acest aspect ne vom reauzi din aproape în aproape, pentru că fiecare lună va avea un proiect sau două.

PANNtastik se petrece concertistic în luna august și continuă în septembrie cu acele workshop-uri și cu cărțile, în timp ce în septembrie, concomitent, vom începe proiectul Letopiseț Reloaded, unde vom avea repertoriul Beatles. După care, în paralel, vom începe celelalte două proiecte de care am mai amintit. Și, de aceea, e bine ca publicul să țină aproape pentru că vom avea tot felul de surprize până în luna noiembrie inclusiv.

Interviu realizat de Ioana Țintea