Interviuri
Înapoi
AUDIO. Interviu cu clavecinista Cipriana Smărăndescu

Clavecinista Cipriana Smărăndescu derulează un turneu internațional cu Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, următorul eveniment desfășurându-se pe 26 aprilie 2025, la Ateneul Român.
Doamnă Cipriana Smărăndescu, în 2019 îi destăinuiați colegului meu Petre Fugaciu într-un interviu că următorul dumneavoastră proiect va fi legat de o capodoperă bachiană destinată clavecinului - Variațiunile Goldberg. Și iată că acest proiect se află acum în desfășurare. Ce însemnătate are pentru dumneavoastră această lucrare?
Este, cred, cea mai importantă lucrare pentru clavecin pe care Bach a putut-o dedica urmașilor săi. Se știe că această lucrare a fost scrisă pentru un elev al său, un discipol pe care-l aprecia foarte mult tocmai pentru tehnica și muzicalitatea sa. Spun aceste lucruri pentru că aceste două calități sunt necesare unui clavecinist pentru a aborda această lucrare. Este o lucrare monumentală atât din punct de vedere tehnic, dar este dificilă mai ales din punct de vedere muzical, pentru că în această creație regăsim foarte multe fațete ale expresivității muzicii lui Bach - de la profunzimea fugilor sale, până la exuberanță și aproape stil galant în anumite variațiuni.
Lucrul cel mai greu în această lucrare, în momentul în care o cânți pe scenă, este să treci de la o variațiune la alta, să te metamorfozezi, să devii un actor care schimbă imediat masca și prezintă un alt personaj. Este mult mai ușor, cred, să înregistrezi această lucrare, pentru că acolo ai mai mult timp pentru a ajunge la starea cerută în următoarea variațiune. În schimb, în concert, trebuie să fii foarte prompt în a permite unui nou personaj să intre în scenă.
Pentru mine, a fost o muncă lungă. Așa cum spuneați, încă din 2019 aveam această idee și putem spune că am pregătit primele variațiuni chiar în timpul pandemiei, când eram închiși în case. Atunci n-aveai nimic de făcut și toată lumea studia Variațiunile Goldberg. La început, a fost o glumă. Însă, în momentul în care am văzut că într-adevăr îmi place și mă pasionează foarte mult această lucrare, am început să o aprofundez și iată că, din 21 martie din acest an, am început acest turneu de concerte cu Variațiunile Goldberg.
Un lucru foarte important este faptul că aceste variațiuni, dacă le pregătesc doar pentru un singur concert, mi se pare o muncă aruncată pe fereastră, pentru că tocmai complexitatea acestei muzici îți cere și îți permite să o prezinți de-a lungul a mai multor concerte în care te simți mai sigur, mai înăuntrul acestei muzici fantastice.
Chiar în primul concert, din 21 martie 2025, de la Roma, mă bucuram cântând de faptul că am ales această lucrare, pentru că într-adevăr este o o capodoperă care îți dă mari satisfacții.
Așa cum ați spus, turneul internațional cu Variațiunile Goldberg pe care îl desfășurați a fost deja deschis cu un recital la Roma. V-aș întreba ce atmosferă doriți să creați în sala Ateneului Român, la recitalul dumneavoastră din 26 aprilie?
Aș dori să creez exact atmosfera Ateneului Român, pentru că acest loc este ți unul dintre motivele pentru care am ajuns să mă dedic muzicii. Părinții mei mă duceau la concerte la Ateneul Român și, pentru mine, filarmonica - fie că e vorba de sala mare sau de sala mică - este într-adevăr un templu al muzicii. Tocmai din acest motiv am propus secretariatului artistic al filarmonicii acest program, pentru că este într-adevăr la înălțimea prestigioasei instituții muzicale în care voi avea onoarea și norocul să cânt.
În plus, trebuie să mai menționez un alt fapt foarte important pentru acest recital și anume, în decembrie 2024, Filarmonica "George Enescu" a achiziționat un nou clavecin, un Neupert cu două manuale, un instrument extraordinar de bun pe care am avut prilejul să cânt în recitalul din decembrie, împreună cu Mircea Lazăr la vioară. Iar în momentul acela a apărut ideea de a propune filarmonicii un recital cu Variațiunile Goldberg, pentru că instrumentul este într-adevăr la înălțimea unui program atât de dificil.
Deci, pentru mine, este o emoție imensă să cânt la Ateneu. Este, poate, dorința cea mai mare din punct de vedere muzical și va fi foarte multă emoție, dar și amintiri foarte plăcute pe care le-am avut încă de când eram copil, trăite sub cupola Ateneului Român.
Sper ca publicul să fie numeros. Mai sunt încă câteva bilete. Deci, cine dorește să participe la acest recital trebuie să se grăbească pentru că, din fericire, pentru toate concertele de muzică barocă de la Ateneu, și cred că nu numai pentru muzica barocă, biletele se vând ca pâinea caldă.
Cum ați descrie interesul publicului român pentru muzica veche și prezența acesteia în viața muzicală românească?
Din fericire, este o prezență foarte activă și mă bucur foarte mult că și la București sunt deja foarte multe concerte de muzică veche - un lucru extraordinar de frumos. Nu vreau să mă laud, dar împreună cu doamna Ogneanca Lefterescu și cu maestrul Petre Lefterescu am fost pionierii muzicii baroce la București. Acum 30 de ani, înființam Secția de Clavecin la Universitatea de Muzică din București și iată că aceste eforturi - pentru că nu era deloc simplu, nu existau instrumente, nu existau partituri - dau roade acum și mă bucur să văd o viață muzicală foarte activă la București.
În plus, nu trebuie să spun că în Transilvania, deja tradiția muzicii vechi este foarte prezentă. Sunt numeroase festivaluri de muzică veche și, din fericire, voi avea norocul în această vară să cânt tot Variațiunile Goldberg la Festivalul de la Miercurea Ciuc, la cel de la Brașov, apoi la Alba Iulia, la Mediaș și, în toamnă, la Timișoara.
Deci, văd o prezență a muzicii vechi foarte susținută în România și este un lucru care mă bucură enorm, pentru că muzicienii din România sunt deja la un nivel internațional foarte ridicat. Se știe că, în general, școala muzicală românească este o școală extrem de bine văzută, iar această tendință de a merge spre muzica barocă mi se pare foarte bună și apreciez enorm tot ceea ce se face în România pentru această muzică.