Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu clarinetistul Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu

Publicat: luni, 15 Iulie 2024 , ora 10.00

Ca parte a proiectului Moștenitorii României Muzicale, Radio România Muzical a oferit o sesiune de înregistrări speciale pentru clarinetistul Petru Pane și pianistul Daniel Dumitrașcu. Despre cum s-au desfășurat aceste înregistrări, realizate cu spijinul BRD - Groupe Société Générale, ne vorbesc tinerii interpreți într-un interviu oferit colegei noastre, Ioana Țintea.

Petru Pane și Daniel Dumitrașcu, cum este prima voastră experiență în studiourile Radio România?

Petru Pane: În primul rând, am fost impresionat de angajații cu care am colaborat, cu maeștrii de sunet. Sigur, este dificil la înregistrări, dar a fost o atmosferă foarte plăcută și, împreună cu Daniel, cred că până acum am făcut o treabă grozavă.

Daniel Dumitrașcu: Pentru mine este prima oară când mă aflu aici pentru înregistrări și sunt cumva în asentiment cu Petru. Sunt plăcut impresionat de maeștrii de sunet și de toată lumea care lucrează aici. Până acum a fost o atmosferă foarte plăcută.


Care sunt provocările unei sesiuni de înregistrări spre deosebire de un concert cu orchestra?

Petru Pane: Este evident, segmentarea lucrărilor muzicale în părți cât mai mici, fără să-ți pierzi continuitatea și emoția. Cred că asta e singura dificultate. Altfel, lucrurile sunt mai simple.

Daniel Dumitrașcu: Consider că trebuie să fie un nivel ridicat pentru o înregistrare, și pentru un concert, și pentru un recital, dar, cumva, cred că exigența cu care asculți o înregistrare e puțin mai ridicată, așa că trebuie să fii cât mai aproape de perfecțiune.


Considerați că această experiență, ca parte a proiectului "Moștenitorii României muzicale", este o oportunitate în parcursul vostru artistic?

Petru Pane: Da, pentru mine cu siguranță e. Poate fi, în primul rând, o carte de vizită și, apoi, o experiență de învățare extraordinară.

Daniel Dumitrașcu: De asemenea, să ne aplecăm asupra sonatelor de Brahms înseamnă foarte mult pentru procesul nostru de învățare având în vedere că suntem tineri și tot acumulăm repertoriu și informații. E, de asemenea, o carte de vizită foarte importantă și o experiență foarte bună în sine.


Să vorbim puțin despre piesele alese!

Petru Pane: Eu am venit cu propunerea. Fiind clarinetist, sunt probabil cele mai valoroase lucrări, alături de concertul de Mozart, scrise pentru acest instrument. Este o provocare pentru orice clarinetist și muzician. Sunt niște capodopere.


Și colaborarea dintre voi cum este?

Daniel Dumitrașcu: Eu zic că e foarte bună.

Petru Pane: Ne înțelegem foarte bine, am lucrat foarte frumos și sperăm să avem un rezultat cât mai bun.

Interviu realizat de Ioana Țintea