Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Ciprian Țuțu, dirijorul Corului Academic Radio

Publicat: miercuri, 6 Noiembrie 2024 , ora 9.30

Joi, 7 noiembrie 2024, are loc la Sala Radio un concert aniversar susținut de Corul Academic Radio, la împlinirea a 85 de ani de existență. Cu această ocazie, Ciprian Țutu, dirijorul ansamblului, ne oferă mai multe detalii într-un dialog purtat cu Ioana Țintea.

Domnule Ciprian Țuțu, 85 de ani de activitate artistică a Corului Academic Radio, o formație pe care o conduceți din 2016. Ce semnificație are această aniversare pentru dumneavoastră?

Este momentul cel mai intens al vieții mele profesionale. Din 2016, cum ați menționat, am avut șansa să fiu acceptat la concursul de dirijori ca și continuator al frumoasei tradiții de mari personalități care au deținut bagheta dirijorală a acestui ansamblu considerat cel mai vechi ansamblu de vocal-simfonic al țării și în permanență am avut în minte și în suflet această onoare, dar și datorie de a ține steagul cât de sus pot.

Este, dacă vreți, cu atât mai mult o aniversare pe care ne-o dorim, pentru că precedenta ocazie a apărut în contextul ingrat al pandemiei și, deși stabilisem la aniversarea de 80 de ani o serie de evenimente, rând pe rând, din cauza evoluției pandemice, au dispărut din agenda noastră.

Dar am acumulat mai multă experiență împreună. Între timp, corul a suferit și o etapă de întinerire, aducând în rândul membrilor forțe proaspete în urma concursului de acum 2 ani, așa încât, în momentul de față, găsim un cor academic radio un pic mai proaspăt, un pic mai dornic de bine, un pic mai dornic de a arăta care-i este potențialul și sperăm ca prin evenimentele pe care le-am pregătit de-a lungul acestei stagiuni și, de fapt, pe durata întregului an calendaristic viitor, să ne bucurăm împreună de concerte atât a cappella, cât și vocal-simfonice cât mai variate și provocatoare atât pentru noi, cât și pentru publicul ascultător.


Cum simțiți că s-a dezvoltat în toți acești ani relația artistică cu muzicienii Corului Academic Radio?

Ca în orice familie. Mi-aduc aminte, începutul este doar lapte și miere, este perioada aceea de vis, perioada aceea de grație. Mi-aduc aminte că era ceva neobișnuit pentru mine. Veneam de la Corul Operei Brașov - sigur, un colectiv pentru care am un respect deosebit și o nostalgie aparte, dar venind aici, în 2016, în primele săptămâni, au fost colegi absolut deosebiți; pentru că, dincolo de misiunea proaspătă pe care o primeam, de a le fi conducător, m-au primit cu foarte multă căldură și prietenie. Erau aplauze la finalul fiecărei repetiții, erau cuvinte și de încurajare, era un elan din acesta... ce proiecte să facem, ce schimbări să aducem... Sigur că o parte din ceea ce ne-am propus și am discutat atunci poate că am reușit, mai sunt lucruri de îmbunătățit. Pe de altă parte, sigur, au fost și momente mai grele în existența noastră - nu directe, ca relație, cât ca formație. Până la urmă, știm în ce vremuri trăim și care este rata și șansa de îmbunătățire a formațiilor din domeniul cultural. Și lupta aceasta pe care am avut-o tot timpul spre a fi mai buni, spre a aduce membri noi, spre a diversifica repertoriul este o muncă de uzură, este o muncă asumată în egală măsură și de colegii mei, nu doar de mine, și poate că și aceste aspecte de culise până la urmă nu au făcut decât să netezească, într-un fel, relația noastră și să fim acum realmente ca într-o familie.

Revenind la concertul din data de 7 noiembrie, așa cum ați menționat în comunicatul de presă, programul aduce în prim-plan lucrări ale unor compozitori omagiați în acest an. Ce va putea asculta publicul de la Sala Radio?

Concertul acesta se clădește pe unul din cei mai importanți compozitori ai literaturii corale, pe Anton Bruckner. Nu puteam să ratăm această ocazie după ce, desigur, la început de an am avut bucuria să cântăm cu Orchestra Națională și cu Sascha Goetzel - dirijor a treia misă de Bruckner. Acum, iată-l pe Bruckner prezentat într-un program a cappella. Pornind de la Bruckner, am extins într-un mod cât se poate de unitar aria repertorială vizând, după principiul acesta al aniversărilor rotunde, contemporanii săi și, mai țintit, literatura corală din spațiul austro-german, așa încât ne putem bucura împreună și de piese ale compozitorului Richard Strauss (un compozitor foarte rar cântat în repertoriul a cappella) - din creația sa am ales Der abend, dintr-un ciclu de două cântece op.34. Tot anul acesta, îl celebrăm pe Schoenberg - 150 de ani de la naștere. Chiar dacă-l cunoaștem ca pe un compozitor ce aparține curentului expresionist, am ales din creația sa ultima lucrare care, să zicem așa, post-romantică, care se înscrie încă în limitele tonalității; este vorba despre op.13 Friede auf erden, Pace pe pământ - un mesaj foarte puternic și atât de actual pentru perioada în care trăim. Și, nu în ultimul rând Josef Rheinberger - un compozitor poate mai puțin cântat la noi; am ales aici o pagină destul de cunoscută totuși, Abendlied. Iar surpriza din finalul concertului este un aranjament, o transcripție pentru cor a celebrului Adagietto din Simfonia a V-a de Gustav Mahler.

Să ne spuneți, vă rog, și despre invitații serii!

Este un concert de forță al corului. De data aceasta, evoluția cade pe umerii corului de la început până la final, care are de cântat un program atât de susținut, cu o densitate foarte mare și cu provocări vocale majore. Dar sigur că avem și doi invitați. Este vorba de Marcel Costea, care va evolua la orgă și, din rândul membrilor Corului Radio, Georgiana Simonov, care va fi soprana ce va interpreta imnul religios Hor mein bitter de Felix Mendelssohn-Bartholdy.

Și, după concertul din 7 noiembrie, ce urmează pentru Corul Academic Radio?

Un program destul de intens, cu o lună decembrie în care vom avea un mult așteptat concert cu Orchestra de Cameră, după o pauză foarte lungă, de peste o stagiune și jumătate în care n-am mai apărut alături de colegii noștri. Cu maestrul Crescenzi la pupitru vom cânta primele trei cantate din Oratoriul de Crăciun de Bach. Tot în acea ultimă săptămână dinaintea sărbătorilor, de data aceasta alături de Orchestra națională, vineri, în 20 decembrie, vom interpreta Fantezia corală pentru pian, soliști, cor și orchestră de Ludwig van Beethoven. Aș menționa aici și un proiect mai inedit. Pe data de 1 decembrie, la Sala Palatului, Home Alone (Singur acasă) - un proiect la care am fost invitați să luăm parte alături de colegii noștri din Orchestra Națională Radio.

Interviu realizat de Ioana Țintea