Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu chitarista Ana Maria Bibescu

Publicat: luni, 8 Iulie 2024 , ora 10.00

Începând de mâine, 9 iulie 2024, se derulează Sinaia Guitar Festival, ediția 41. Chitarista Ana-Maria Bibescu, organizatoare a evenimentului, ne oferă mai multe informații despre structura noii ediții, despre artiștii invitați și nu numai, într-un interviu acordat colegei noastre, Sarah Natsis:

Ana Maria Bibescu, se împlinesc 41 de ani de la prima ediție a Festivalului de chitară de la Sinaia. Ediția din acest an se va desfășura în perioada 9-14 iulie. Ce concerte pregătiți pentru publicul meloman?

Vom pregăti concerte clasice. Sunt la festivalul de la Sinaia cele mai mari nume ale chitarei clasice din întreaga lume. În prima seară va concerta Marcin Dylla, chitarist polonez. În a doua seară - Susana Prieto și Alexis Muzurakis, membrii duoului Melis. În a treia seară - Judicael Perroy alături de soția sa, Natalia Lipnitskaya. În a patra seară - Aniello Desiderio. Iar în ultima seară, concertul va avea loc la Castelul Peleș, va fi un concert de gală unde vor cânta toți cei pe care i-am enumerat plus câștigătorul ediției de anul acesta.


Vorbiți-ne despre competiția pe care o organizați în cadrul festivalului. Cum se va aceast și cine va face parte din juriu?

Competiția se va desfășura pe patru categorii de vârstă: A, B, C și D; categoria D fiind categoria maeștri. La categoriile A, B și C vor fi în juriu domnul profesor Eugen Mang, Georgeta Zamfirescu - profesoară la Școala gimnazială de arte nr.5 din București, Ionuț Zamfirescu - profesor la Școala gimnazială nr.4 din București și Tudor Niculescu-Mizil - profesor la Școala gimnazială de arte nr.5 din București. La categoria D - maeștri vom avea mai mulți membri în juriu (fiind și două etape): Alexis Muzurakis, Susana Prieto, Bočko Radojkoviæ - cel care are Festivalul Guitar Art de la Belgrad, Liviu Georgescu - președintele de onoare al juriului, Eugen Mang, Judicael Perroy și Natalia Lipnitskaya, Beke Istvan Ferenc - profesor la Conservatorul din Cluj și Cătălin Ștefănescu-Pătrașcu - profesor la Conservatorul din București.


Care este atmosfera pe care doriți să o creați pentru publicul care va participa la evenimentele înscrise în ediția de anul acesta?

Dorim să se bucure de chitara clasică, a cărei prezență a început să ia amploare în România în ultimii ani. În ultimii zece ani, avem chitariști de renume care au ajuns la cele mai mari concursuri din lume. Dorim să se bucure și părinții copiilor - sunt mulți mici chitariști care vor veni cu părinții. Vrem să se bucure toți: copiii, părinții, melomanii…

Interviu realizat de Sarah Natsis