Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii "Moldova" din Iași

Publicat: vineri, 11 Octombrie 2024 , ora 15.07

Filarmonica ieșeană organizează săptamâna viitoare Festivalul Muzicii Românești, transformând Iașiul în epicentrul muzicii autohtone. Mai multe detalii despre ediția din acest an ne oferă Bujor Prelipcean, managerul Filarmonicii "Moldova" din Iași:

Domnule Bujor Prelipcean, Festivalul Muzicii Românești de la Iași - devenit o tradiție pentru spațiul muzical din România - se va desfășura în perioada 14-20 octombrie. Ce aspecte considerați că definesc unicitatea acestui festival?

Acest festival a fost "născut" de un genial om de muzică al Iașiului. Este vorba de profesorul emerit Mihail Cozmei, care a fost și rector al conservatorului ieșean și omul care a avut tot timpul o scânteie de geniu în a înființa lucruri menite să pună Iașiul în valoare.

Fac acest preambul pentru că mă gândesc și la el și la regretatul Ion Baciu, fostul director de geniu al Filarmonicii Moldova, în locul căruia, de 30 de ani, mă tot strădui să egalez performanțele domniei sale.

În 1990, când a început toată povestea acestei noi Românii, Festivalul Muzicii Românești avea deja o tradiție. El a fost înființat în 1973. Este bine de menționat acest lucru pentru că, în 1990, acest festival s-a desființat și a plecat într-o formă inedită la București, numindu-se Festivalul de Muzică Contemporană, unde a dăinuit până când subsemnatul a devenit managerul Filarmonicii din Iași. Asta s-a întâmplat pe 14 februarie 1999. Din momentul acela, am început să fac toate diligențele pentru a redeschide, a readuce la Iași acest festival de muzică românească.

Ca de fiecare dată, și ediția din acest an include o gamă variată de evenimente - de la concerte camerale și simfonice, la conferințe și lansări de partituri. Care sunt, în opinia dumneavoastră, câteva dintre momentele de neratat din programul Festivalului Muzicii Românești de la Iași?

Este foarte greu să le aleg pentru că agenda festivalului este atât de bogată! Se începe pe data de 14 octombrie, cu unul dintre cei mai buni clarinetiști din România, Mihai Ailenei, care împreună cu Răzvan Dragnea ne vor oferi un recital minunat.

Pe 15 octombrie, va fi decernat titlul de Profesor Emerit și Cetățean de Onoare al Municipiului Iași maestrului Viorel Munteanu, fostul rector al Universității Naționale de Artă "George Enescu". Apoi, pe data de 15 octombrie, Ion Bogdan Ștefănescu va oferi la Palatul Braunstein din Iași, la ora 19.00, un recital intitulat "Transparentele aripi ale flautului".

În rest, fiecare zi este marcată de foarte multe momente importante. Ioana Bentoiu vine aici, în Sala "George Pascu", în 16 octombrie, cu un discurs foarte interesant. După aceea, concertul coral al Ansamblului UNAGE, dirijor George Dimitriu.

Miercuri, pe data de 16 octombrie, la ora 19.00, este Corul academic "Gavriil Musicescu" al Filarmonicii de Stat Moldova din Iași.

În data de 17 octombrie, iarăși, foarte multe manifestări, pentru că au intervenit studenții, au intervenit profesorii lor cu tot soiul de lucruri foarte interesante. De pildă, avem piese de jazz în "Remember Richard Oschanitzky" - joi, ora 18.00, cu profesorul Romeo Cozma ș.a.m.d.

Ajungem la ziua de vineri, în Sala Gaudeamus a Casei de Cultură a Studenților, unde Orchestra Filarmonicii din Iași și Corul academic "Gavriil Musicescu" având la pupitru pe maestrul Radu Postăvaru și solist pe Ion Bogdan Ștefănescu vor avea un program deosebit, compus din lucrări de un foarte bun și iubit prieten al filarmonicii, pe care l-am cunoscut absolut întâmplător - este fiul celui care, de fapt, a făcut posibilă înființarea Filarmonicii Moldova din Iași; vorbesc de profesorul Radu Constantinescu, al cărui fiu, Ilieș Constantinescu este acum în Canada. Acest concert vocal-simfonic va avea în program Poemul simfonic Anotimpurile și Suita pentru orchestră de cameră, în primă audiție, de Ilieș Constantinescu. După aceea, Dan Dediu - Concertul pentru flaut și orchestră "Prima frică mondială", în primă audiție de asemenea, cu dragul nostru Ionuț Bogdan Ștefănescu. După care urmează Viorel Munteanu; ne-a făcut cadou Simfonia a III-a "Ofrandă lui Brâncuși", unde o să avem niște soliști de excepție precum Daniela Goria, soprană în Corul "Gavriil Musicescu", Constantin Țaga și preotul Mircea Stoleriu, care este recitator.

Valentin Șerban va cânta un program minunat cu Impromptu concertant pentru vioară și pian de George Enescu, Sonata pentru vioară și pian Torso, Sonata a III-a pentru pian și vioară "în caracter popular românesc".

Și duminică, 20 octombrie, se va încheia acest festival cu "Făclia de Paști" de Alexandru Zirra (dirijor, Bogdan Chiroșcă și orchestrație - Bogdan Chiroșcă și Ciprian Ion, cu o salbă de soliști foarte interesantă) și "O noapte furtunoasă" de Paul Constantinescu (dirijor, Bogdan Chiroșcă și regizor, Cristi Avram).

Iată, așadar, că acest festival, care este plin de noutăți, plin de lucruri frumoase, arată o colaborare superbă între noi toți, ieșenii.

Din 14 octombrie, până în 20 octombrie, la Iași, se cântă numai muzică românească!

Interviu realizat de Ioana Țintea