Interviuri Înapoi

AUDIO. Interviu cu Andrei Petrache

Publicat: joi, 23 Mai 2024 , ora 10.25

Trioul de jazz Amphitrio a ajuns în finala unui concurs internațional, ce are ca premiu participarea la prestigiosul festival Jazz Around, programat în luna iunie, la Varșovia. Tânăra formație are nevoie de votul publicului românesc ca să poată câștiga competiția. Votul poate fi acordat până luni, 27 mai, pe site-ul jazzaround.pl. Pentru mai multe detalii am discutat în direct, la Musica viva, cu pianistul și compozitorul Andrei Petrache, membru în Amphitrio. 

Viorel Grecu: Bună dimineața tuturor. Îl salut și eu pe Andrei Petrache. Este în direct cu noi. Bună dimineața, Andrei.

Bună dimineața și mulțumesc de invitație.


Viorel Grecu: Așadar, vă aflați într-un moment important
pentru voi ca formație, un moment important al carierei voastre. Dacă poți să ne detaliezi despre ce este vorba, mai ales că aveți nevoie și de sprijinul publicului românesc ca să vă împliniți un vis, practic.

Așa este. Suntem onorați să ne numărăm printre cele 15 trupe finaliste în acest concurs organizat de festivalul Jazz Around, un festival care se va ține la finalul lunii iunie, în acest an, la Varșovia. Finala acestui concurs presupune un concurs deschis, un apel către publicul internațional de a vota artistul preferat și de a-l susține printr-un vot depus online să ajungă să câștige și să ajungă pe scena din Varșovia în această vară.


Viorel Grecu: Ați fost selectați dintr-un număr mare de formații internaționale.

Da. A fost un apel internațional deschis către orice trupă doritoare și pe baza documentelor trimise, adică biografia trupei, canalele de social media, canalele de YouTube, de Spotify cumva, site-ul, adică au fost mai multe elemente pe care trebuia să le atingem și în baza micului nostru palmares am putut fi selectați.


Liviu Pețu: Care este site-ul unde te putem vota?

Site-ul este jazzaround.pl. Va avea loc în Polonia. Cel mai simplu pentru ascultătorii care doresc să ne susțină în acest demers este să ne urmărească paginile de social media: Amphitrio, acestea fiind inițialele membrilor formației - Andrei, Mike, Philip. Le găsiți oriunde, pe Facebbok, pe Instagram.


Liviu Pețu: S-a notat. Vom purcede la votare.

Mulțumim mult.


Viorel Grecu: Mi-aduc aminte că am făcut un interviu în urmă cu câteva luni și mi-ați spus atunci că v-ați dori foarte mult să ieșiți și în străinătate, deci cumva, visul acesta este mult mai aproape în momentul de față.

Exact. Suntem aproape de un moment frumos. Noi nu ne oprim aici, indiferent de rezultatul acestui apel la vot. Ar însemna mult pentru noi să putem ajunge la Varșovia.


Viorel Grecu: Să mai spunem că pe lângă acest festival aveți asigurată participarea la un festival major
în Europa în această vară, dacă poți să ne spui despre ce este vorba.

Da. Tot legat de internațional, de curând am aflat de la invitația festivalului Jazz Cave că vom putea ajunge în Baku, Azerbadjan să cântăm la festivalul de jazz de acolo. Asta va fi mai târziu în această vară. În rest avem planificate multe festivaluri în țară, festivaluri de prestigiu în acest gen muzical, precum Gărâna, Ploiești, Jazz in the Park și multe altele.


Viorel Grecu: La cele mai importante festivaluri de jazz programate în această vară va fi și Amphitrio. Ai spus deja, sunteți de găsit pe social media, aveți și trei albume în momentul de față.

Două albume și un EP, să zicem, un document sonor mai restrâns ca durată, care a fost soundtrack-ul unui film regizat de Florin Piersic Jr.


Viorel Grecu: Îți mulțumim foarte mult Andrei, vă urăm succes și să sperăm că veți cânta în Polonia în această vară cu sprijinul iubitorilor muzicii din România.

Mulțumim foarte mult și mulțumim anticipat celor care ne vor vota.


Interviu realizat de Viorel Grecu