Cronici Înapoi

AUDIO. GALERIE FOTO. „Muzică clasică pentru toți", recital Alexandru Tomescu - Dragoș Ilie la ParkLake Shopping Center

Publicat: luni, 7 Octombrie 2024 , ora 11.45


În seara de vineri, 4 octombrie 2024, în Main Square ParkLake din București, publicul i-a putut asculta pe violonistul Alexandru Tomescu și pe chitaristul Dragoș Ilie într-un recital de înaltă ținută artistică. În iureșul specific mall-urilor, spectatori de toate vârstele au fost atrași spre scenă de muzică, creându-se un spațiu aproape ca o sală de concert, în care cei prezenți ascultau magnetizați și trăiau emoțiile transmise de cei doi interpreți.

Organizat de Radio România Muzical și ParkLake Shopping Center, recitalul intitulat „Muzică clasică pentru toți" a propus un program inedit - sonate pentru vioară și chitară din ciclul op. 2 din creația lui Niccolò Paganini, momentele muzicale fiind însoțite de comentarii relevante oferite de Alexandru Tomescu. Violonistul a comunicat cu publicul pe un ton prietenesc, apropiindu-i pe ascultători de lucrărilor interpretate prin povești interesante despre compozitor. Bisul ales - Dansurile populare românești de Béla Bartók, într-un aranjament dedicat celor două instrumente. De asemenea, cei prezenți au avut ocazia să îi cunoască pe Alexandru Tomescu și Dragoș Ilie când, după încheierea recitalului, cei doi au oferit autografe pe discurile proprii.

La final am adunat câteva impresii din public: 

Sebastian Gheorghiu, manager cultural și directorul IconArts:

"Aprob foarte mult acest gen de evenimente pentru că, de foarte multe ori, publicul nu vine în anumite săli de concerte pentru că... poate are o jenă, poate un anumit complex de inferioritate... Iar astfel de evenimente sunt exact pentru a arăta că, de fapt, cu toții avem voie și dreptul să ne desfătăm cu muzică clasică."


Alte opinii de la cei prezenți, preluate de Ioana Țintea:

Cum vi se pare ideea de a urmări un recital de muzică clasică într-un mall?

„Extraordinară! Nu știu dacă neapărat mall-ul e potrivit, dar, cu certitudine, în aces mod au acces foarte mulți oameni la muzica clasică, și tinerii, în speță."

„Mi se pare foarte interesant și benefic pentru toate categoriile de oameni - și cei care ascultă muzică și cei care sunt mai noi în peisajul acesta."

„Extraordinară și educativă atât pentru noi, adulții, cât și pentru copii. Relaxantă, mai ales că se apropie weekend-ul. Și... cu cât mai multe concerte de genul acesta, cu atât mai bine pentru toți."

„Ascult Radio România Muzical și-mi place foarte tare! Am ajuns doar la a doua parte a recitalului, îns pot spune că mi-a plăcut foarte tare Paganini și, la fel, Béla Bartók. Impresionant!"

„Este ceva inedit! Nu știu în ce măsură publicul este pregătit pentru așa ceva, dar pentru mine este o experiență minunată. Oricum, am fost foarte surprinsă! Am venit pentru cu totul altceva în seara aceasta. Nu știam că are loc acest eveniment, iar, în momentul în care am văzut numele Alexandru Tomescu, mi s-a părut aproape ireal!"

„ Mi se pare o idee neobișnuită, inedită! Nu m-aș fi așteptat ca într-un asemenea loc să se poată asculta muzică clasică, dar cred că este binevenită pentru că, măcar în felul acesta, oamenii care de obicei vin la mall pot să vadă că există și altfel de viață decât shopping-ul și socializarea în mall."

„Superb! Nu-mi vine să cred! Cui i-a venit o așa idee? Când știi că este greu să organizezi o seară la un concert și nu ajungi în sală să vezi astfel de artiști, pentru mine este foarte emoționant că am avut ocazia să îi ascult la mall. Mă bucur foarte mult, este magnific! Să mai faceți astfel de evenimene! Sunteți grozavi și faceți emisiuni frumoase!"

„Este puțin neobișnuit deoarece în jur este gălăgie, dar mă bucur! Așa ajunge muzica și la persoane care vin la mall și nu frecventează sălile de concerte. Oricum, nu l-am mai auzit pe Alexandru Tomescu alături de un chitarist. Sună bine, este foarte interesant! Doar la Ateneu l-am mai văzut pe Tomescu cântând. În rest, într-un cadru din acesta mai informal nu l-am mai văzut, dar mi se pare o inițiativă foarte bună!"

„Este extraordinar și mult mai relaxant! Am mai auzit aici 5 minute de muzică clasică. Sunt cam în fiecare zi, dar trebuie să prinzi momentul deoarece de obicei nu sunt la aceeași oră."

„Este super acest eveniment. Ne bucurăm foarte mult, mai ales pentru cel mic, că poate vedea artiști de muzică clasică în afara unei filarmonici sau a Ateneului și ne face mare plăcere că ați reușit să organizați acest recital chiar aici, într-un mall, unde nu este neapărat o acustică extraordinară, dar... se aude perfect datorită amplificării."


Galerie foto




Reportaj realizat de Ana Sireteanu și Ioana Țintea