Cronici Înapoi

AUDIO. GALERIE FOTO. Dragoș Ilie - recital extraordinar de chitară la Ateneul Român

Publicat: miercuri, 9 Octombrie 2024 , ora 11.47


Câștigător ex-aequo al Bursei "Moștenitorii României muzicale" în 2021, Dragoș Ilie a susținut seara trecută primul recital de chitară clasică în istoria recentă, desfășurat pe scena Sălii Mari a Ateneului Român. Un public numeros și cald i-a fost alături într-o călătorie muzicală prin diverse spații culturale, alături de instrumentul cu sunetul cel mai intim, în opinia lui Dragoș Ilie.

Intrarea în scenă a muzicianului a fost precedată de prezentarea amănunțită a colegei noastre, Cristina Comandașu, care a oferit publicului cele mai improtante date despre Dragoș Ilie, un muzician foarte pasionat și iubitor al chitarei care, după o perioadă de 10 ani petrecută în Statele Unite la studii, revine în România pentru a oferi chitariștilor din țară din experiența sa. Evenimentul a fost inclus în seria de concerte "Moștenitorii României muzicale", inițiată și organizată de Radio România Muzical, și face parte, de asemenea, din proiectul "Discoveries" al Uniunii Europene de Radio și Televiziune (EBU), ce reunește înregistrări cu soliști excepționali și repertorii speciale.

Gândit ca un parcurs al istoricului său personal și artistic - așa cum mărturisea într-un interviu - programul recitalului de seara trecută a inclus lucrări mai rar cântate pe scenele din țara noastră - muzică vieneză, românească - de menționat aranjamentul propriu al "Lăutarului" lui Enescu -, spaniolă și chiar japoneză. De asemenea, Dragoș Ilie a ales să prezinte publicului și câteva informații despre repertoriul abordat și despre propria sa viziune asupra lucrărilor propuse.

La finalul recitalului, am cules impresii ale publicului:

"Mi s-a părut un concert foarte frumos. Piesele au fost alese după diverse repertorii, iar la sfârșit am fost martorul a ceva inedit - trei bisuri, unul după altul, absolut fantastice!"

"A fost ceva inedit! Cred că este foarte curajos - primul chitarist care concertează pe scena Ateneului Român, în Sala Mare. A avut o prezență foarte caldă, prietenoasă, a vorbit foarte plăcut și a ales foarte bine piesele."

"Și eu cânt la chitară și am fost impresionat de prestația lui Dragoș Ilie! Mă bucur mult că a revenit în România și că a intrat în mediul universitar și va forma generațiile următoare de chitariști. Acest produs al României, care este Dragoș Ilie și care a împrumutat din repertoriul cultural internațional, vine să întregească cultura românească și sperăm că va fi un amfitrion care va coagula în jur și alți artiști."

"A fost o experiență inedită, pentru că n-am mai fost la un concert de chitară clasică. M-a surprins! A fost o seară deosebită!"

"M-a emoționat modul în care lasă să curgă sunetele, într-un mod atât de adânc, atât de profund... jucăuș, vesel câteodată, de surprinzător de multe ori. Este extrem de nuanțat. Nu mi-am închipuit că o chitară clasică poate să facă atât de multe. Am ascultat absorbită total de la început până la sfârșit!"

"Un recital de cea mai înaltă clasă. Se vede că cei zece ani din America i-au adus foarte mult lui Dragoș Ilie. Întâmplător, sunt și eu chitarist și înțeleg mai bine acest lucru. Foarte bine și-a ales și repertoriul. A trecut printr-o paletă clasică, de muzică românească, chestia japoneză - ușor ezoterică, dar foarte frumos cântată - și muzica din Spania care, întotdeauna, e un foc incandescent. Bine alese și bisurile. Este un început de culme. Urmează alte culmi pe care le va străbate. Ne-am bucurat mult! Suntem niște melomani fericiți!"


Galerie foto:

Reportaj realizat de Ana Sireteanu