Cronici Înapoi

AUDIO. Concert extraordinar la Ateneul Român: Dirijorul Zubin Mehta, violonista Lisa Batiashvili și Orchestra Filarmonică a Israelului

Publicat: luni, 30 Septembrie 2024 , ora 15.37

Sub semnul a 145 de ani de la momentul în care primii evrei au primit cetățenia română, ieri seară, 29 septembrie 2024, Ateneul Român a găzduit un eveniment cu valoare de simbol pentru istoria relațiilor româno-evreiești. Este vorba despre primul concert extraordinar din cele două pe care pe care Orchestra Filarmonică a Israelului, sub bagheta directorului muzical de onoare al ansamblului, Zubin Mehta, le susține la București - în organizarea Federației Comunităților Evreiești din România și a Guvernului României.

Programul serii a fost unul integral Piotr Ilici Ceaikovski, iar în deschiderea serii, violonista de origine georgiană Lisa Batiashvili a interpretat Concertul op. 35 în Re major pentru vioară și orchestră. Interpretarea sa expresivă a fost îndelung aplaudată de cei prezenți, iar la cererea insistentă a publicului aflat la Ateneul Român, muziciana a oferit ca bis lucrarea Doluri a compozitorului georgian Alexej Machavariani.

Iată impresii despre prima parte a serii:

Victor Opaschi, consilier de stat al Primului Ministru: "Sunt copleșit că pe maestrul Mehta am onoarea să-l aud și să-l cunosc personal. Lisa Batiashvili este minunată! Orchestra, de asemenea. Felicitări, publicului! Am avut emoții că va aplauda între părți, am avut emoții că o să sune telefonul la cadență... totul e nemaipomenit!"

Inginer Constantin Erbiceanu: "Am rămas uluit! Maestrul este nemuritor! L-am văzut acum 60 de ani, în septembrie 1964, la Sala Radio, cu un Bruckner colosal. Și acum, același mare dirijor. Cât despre Lisa Batiashvili - incredibilă, virtuoză, sunet superb... este numărul unu mondial!"

Grațiela Brănescu, expert juridic: "A fost extraordinar! Mulțumim comunității evreiești, ne-a făcut o surpriză extraordinară! Suntem onorați să avem astfel de artiști printre noi. Sper că și ei s-au simțit bine și publicul a fost suficient de receptiv și de onorat cu siguranță de această prezență."

După pauză, Orchestra Filarmonicii din Israel a prezentat cel de-al doilea opus de Piotr Ilici Ceaikovski - Simfonia a IV-a în fa minor. Sub conducerea lui Zubin Mehta, am descoperit o orchestră cu un sunet amplu și echilibrat, iar intrările precise ale muzicienilor au evidențiat calitatea excepțională a instrumentiștilor. Maestrul a fost rechemat pe scena Ateneului de aplauzele publicului de mai multe ori, iar bis-ul oferit de muzicieni a fost celebrul Vals din muzica baletului "Lacul lebedelor" aparținându-i lui Ceaikovski.

După concert am cules și alte impresii ale celor prezenți:

Excelența sa Arthur Mattli, fostul Ambasador al Elveției la București: "Cred că a fost un concert excepțional aici, la Ateneul Român, unde ne-am putut bucura de un sunet cu adevărat fantastic. Acest lucru se datorează nu doar orchestrei și dirijorului, ci și unei atmosfere cu totul speciale. Aceste momente sunt cu adevărat unice în viața muzicală de aici, din București."

Conf. univ.dr. Cristian Pârvulescu, decan al Facutății de Științe Politice din cadrul SNSPA: "Excelent! A fost un spectacol foarte bun. M-a emoționat atât în prima parte, cât și în a doua, iar Zubin Mehta a fost într-o formă extraordinară, așa că împreună cu întreg publicul l-am admirat."

Inginer Corneliu Cherbis: "O seară minunată, plină de muzică, plină de virtuozitate a unui dirijor care va rămâne în istoria muzicii, o violonistă minunată și un public foarte înțelegător, care cunoaște muzica."

Pianista Viorela Ciucur: "Este o seară deosebită, tulburătoare, aș putea spune, și prin semnificația ei socială și politică într-o anumită măsură, dar, în primul rând, pentru că este dominată de o muzică absolut fascinantă, care întotdeauna ajunge la cele mai profunde sentimente și este capabilă să ne anime și să ne bucure."

La final am avut ocazia să stau de vorbă cu Ilya Konovalov, concertmaestrul Orchestrei Filarmonice a Israelului: "Pentru mine, a fost prima dată când am cântat pe scena Ateneului Român, care este o sală extraordinară, cu o acustică impresionantă. Are o atmosferă aparte. Simți cu adevărat istoria acestui loc deosebit, unde au cântat Enescu și toți marii artiști. Publicul român este minunat, cald și primitor. Este un public avizat, care înțelege muzica. România are o cultură bogată și diversă, cu personalități de marcă precum George Enescu sau George Georgescu și mulți alții. Zubin Mehta este, fără îndoială, un simbol pentru noi. Și este de apreciat că este în continuare activ pe scenă. Personal, am cântat sub conducerea dirijorală a maestrului timp de aproape 25 de ani, ceea ce face ca relația noastră să fie una foarte specială. De fiecare dată când colaborăm, simt că mă întorc la anii tinereții."

Reportaj realizat de Ioana Țintea