Cronici Înapoi
Anul Puccini în România. Conferință de presă - 22 aprilie 2024
29 noiembrie 2024 - 100 ani de la trecerea în eternitate a unuia dintre marii compozitori italieni - Giacomo Puccini.
Centenarul Giacomo Puccini este unul dintre punctele de interes ale stagiunilor teatrelor de operă, dar nu numai, din întreaga lume.
Institutul Cultural Italian a organizat astăzi, 22 aprilie 2024, o conferință de presă referitoare la evenimentele pe care le susține, cu ocazia centenarului Puccini, evenimente care angrenează cele mai importante instituții românești. Operele naționale din Iași, București, Cluj, Filarmonicile din București, Ploiești, Pitești, dar și Artexim, instituția organizatoare a festivalulului și concursului internațional George Enescu, au fost reprezentate în această conferință de presă.
S-a vorbit despre premiera operei Tosca, ce a avut loc la Opera Națională Română de Cluj în 20-21 aprilie 2024, în regia lui Matteo Mazzoni, ca și despre o altă producție clujeană La Fanciulla del West, dar și despre premiera operei Turandot la Opera Națională din Iași, programată pentru 1 -2 iunie, care nu a mai fost montată până acum la Iași.
La Opera Națională București, Bucharest Opera Festival va aduce între 7 și 16 iunie numai opere de Puccini, iar deschiderea stagiunii 2024-2025 va fi cu Manon Lescaut, o coproducție cu Teatro Reggio din Parma și Festivalul Puccini de la Torre Del Lago. În acest mic orășel italian își doarme somnul de veci Giacomo Puccini. Ziua națională a României va fi sărbătorită de Opera Națională București cu o gală Puccini pusă în scenă la Teatro La Fenice din Veneția, cu Ștefan Pop, Valentina Naforniță și Ruxandra Donose printre protagoniști.
Anul Puccini va fi sărbătorit și la Opera Națională din Timișoara, cu Turandot, spectacol pus în scenă pe 26 aprilie în cadrul Festivalului Timișoara muzicală.
Concerte înscrise în cadrul Anului Puccini organizează și Filarmonicile din Ploiești, Pitești, Sibiu; Filarmonica bucureșteană găzduiește pe 13 mai un concert organizat de Institutul Cultural italian în parteneriat cu Artexim - Camerata Regală și Corul Preludiu evoluează sub bagheta dirijorului Tito Ceccherini, alături de arii figurând și momente vocal-simfonice și orchestrale. Un eveniment pe care îl veți putea asculta la Radio România Muzical pe parcursul lunii mai 2024.
În 14 și 15 iunie, Universitatea Națională de Muzică din București găzduiește un simpozion dedicat sopranei Hariclea Darclee, organizat în parteneriat cu Universitatea din Milano, iar între 1 și 4 iunie, la Opera Națională București are loc un masterclass susținut de celebra soprană italiană Barbara Frittoli.
Așadar, Puccini este în atenția celor mai multe dintre instituțiile muzicale românești. Și la Sala Radio, unde în 23 februarie a fost organizat un concert ce a cuprins Messa di Gloria, alături de coruri și momente orchestrale, în interpretarea Corului Academic Radio și Orchestrei Naționale Radio, dirijate de Cristian Sandu.
Și desigur, Anul Puccini va fi sărbătorit și la Radio România Muzical, în perioada septembrie-decembrie 2024.