Arhivă : Știri muzicale din Bucuresti Înapoi
S-a stins din viață muzicologul, criticul muzical și profesorul Grigore Constantinescu
Astăzi, 21 ianuarie 2020, s-a stins din viață, la vârsta de 81 de ani, Grigore Constantinescu, distins muzicolog, critic muzical și profesor, o personalitate a vieții muzicale românești. Născut pe 5 decembrie 1938 la București, Grigore Constantinescu a studiat la Conservatorul din orașul natal, iar în anul 1976 a devenit doctor în muzicologie al Academiei de Muzică "Gheorghe Dima" din Cluj-Napoca. A avut o activitate impresionantă de-a lungul timpului ca profesor și muzicolog: a fost redactor la Editura Muzicală și la revista MUZICA, profesor și conducător de doctorat la Universitatea Națională de Muzică din București, membru al Centrului de Excelență în Studiul Imaginii - Universitatea București, cronicar muzical, autor de studii, articole, interviuri, volume de muzicologie, realizator de emisiuni radiofonice și de televiziune; a participat cu comunicări științifice la simpozioane naționale și internaționale; a fost președintele Uniunii Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.
Apropiat colaborator al postului Radio România Muzical, Grigore Constantinescu a realizat de-a lungul timpului cicluri de emisiuni extrem de apreciate precum "Convorbiri și lecturi cu muzică", "Muzica, nimic mai simplu", și "Turism muzical".
Despre cel dispărut ne-a vorbit soprana și profesoara Maria Slătinaru-Nistor:
Suntem bulversați până peste posibil de știrea primită și nu-mi vine să cred, efectiv. Grigore a fost prietenul nostru, al meu din studenție, deci, colaborator și prieten drag în toate acțiunile mele, criticile toate, când am făcut concertele cu clasa. Peste tot, el a fost îndrumătorul și prezentatorul nostru și cu cele mai alese gânduri și adorații pentru muzică, pentru canto, pentru arta operei și mi-a fost atât de apropiat în toată cariera mea. Și tot mă pregăteam să scriu memoriile cu el și n-am reușit, cât am amânat. Acum e prea târziu. Dumnezeu să-l odihnească. A fost un prieten neprețuit. L-am iubit enorm. Nu-mi vine să cred, așa, o durere și o lovitură îngrozitoare.
Criticul muzical Costin Popa:
Am pierdut o mare personalitate a muzicologiei, a criticii muzicale, a cercetării științifice. Prof. univ. dr. Honoris Causa, în repetate rânduri la universități prestigioase. Autor de manuale, autor de cărți, plin de dragoste și dedicație pentru operă. Așa îmi spunea, după 40 de ani de când ne-am cunoscut, îmi spunea că a rămas un mare iubitor de operă, un ilustru om de cultură, un om de o calitate deosebită, cu un verv care punea în valoare absolut toate fațetele muzicii, ale operei. Este un nemuritor, un nemuritor pentru toți cei care l-au cunoscut, l-au iubit, care i-au fost discipoli și pe care i-a ajutat în carieră. Dumnezeu să-l odihnească.
Grigore Constantinescu într-un fragment din interviul acordat colegei noastre, Ana Diaconu, în 2018, la împlinirea vârstei de 80 de ani:
Care ar fi câteva emisiuni sau proiecte radio de care vă amintiți cu drag?
Întâi și întâi, în prima perioadă au fost emisiuni de cronici muzicale care au acoperit multe aspecte din viața muzicală a Bucureștiului și a țării. A urmat după aceea programarea unor cicluri de emisiuni care să fie mai legate una de alta, în acesta, una dintre emisiunile pentru Radio România Muzical, la care am lucrat ani de zile a fost Lecturi cu muzică. După aceea, am făcut și alte emisiuni, în care am respectat subiecte speciale. Era vorba de exemplu de Muzicieni români pe spațiul european. Au fost realizate emisiuni despre muzica de operă, medalioane despre compozitori clasici, romantici sau români. În general, m-am simțit destul de bine în ciclurile de emisiuni.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!