Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi

S-a stins din viață Ida Haendel

Publicat: miercuri, 1 Iulie 2020 , ora 17.07
Marți, 30 iunie, s-a stins din viață, la vârsta de 91 de ani, Ida Haendel, violonistă și profesoară cu o carieră impresionantă, de peste 7 decenii. Născută în Polonia pe 15 decembrie 1928, Ida Haendel a studiat cu George Enescu la Paris și cu Carl Flesch la Londra. A susținut turnee de succes în Europa, Asia, America de Sud și de Nord, colaborând cu dirijori renumiți: Sergiu Celibidache, Sir Thomas Beecham, Sir Adrian Boult, Charles Munch, Otto Klemperer și Rafael Kubelik.
Ida Haendel, care cânta pe o vioară Stradivarius construită în anul 1699, a avut o bogată activitate discografică, albumele sale incluzând concertele pentru vioară și orchestră de Mendelssohn, Ceaikovski, Dvorak, Brahms și Beethoven, precum și setul de sonate și partite pentru vioară solo de Bach. De asemenea, violonista a fost pasionată de repertoriul modern, abordând creații de Benjamin Britten, Bela Bartok și William Walton. În anul 2000 a primit un premiu Diapason d'Or pentru discul care a inclus Sonata a treia op. 25 de Enescu, înregistrată împreună cu Vladimir Ashkenazy la pian.
Ida Haendel a fost și o profesoară respectată, a susținut cursuri de măiestrie și a făcut parte din juriile unor competiții muzicale de prestigiu, precum Concursurile Henryk Wieniawski, Sibelius și Benjamin Britten.
Pentru meritele sale deosebite Ida Haendel a primit numeroase distincții de-a lungul timpului, cele mai importante fiind titlul de Comandor al Ordinului Marii Britanii din partea Reginei Elisabeta a II-a (1991) și titlul de doctor onorific din partea Colegiului Regal de Muzică din Londra (2000) și a Universității McGill (2006).
Larisa Clempuș