Știri muzicale din Bucuresti Înapoi

Au fost decernate premiile Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România pe anul 2024

Publicat: marți, 10 Iunie 2025 , ora 10.29

Cea de-a 54-a ediție a Galei Premiilor Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România a avut loc luni, 9 iunie 2025, pe scena Operei Naționale din București. Evenimentul a fost prezentat de compozitorul Dan Dediu, președintele UCMR.

Momentul central al serii l-a constituit decernarea Marelui Premiu UCMR, care i-a fost acordat compozitorului Călin Ioachimescu, în semn de recunoaștere pentru întreaga activitate de creație.

La secția de muzică instrumentală și multimedia au fost premiați Mihaela Vosganian – pentru lucrarea simfonică Broken, la secțiunea muzică de cameră lucrarea Liquid compusă de Áron Török-Gyurkó a fost declarată câștigătoare iar Cătălin Crețu a primit recunoaștere pentru piesa electroacustică „Epura”.

Alte distincții au fost acordate de subsecția de fanfară pentru lucrarea „Carnet de bal” compusă de Diana Dembinski-Vodă, secțiunea didactică pentru povestea muzicală pentru cor de copii „Strop și Pic își caută ploaia” semnată de Carmen Stoianov, iar la secția de muzică vocală pentru lucrare corală amplă piesa „Un blues vegetal” de Dan Variu a fost declarată câștigătoare.

La categoria miniatură vocală disticția i-a revenit lucrării „Tot despre pisici”, un lied al maestrului Dan Buciu, omagiat postum.

Secția de muzică jazz-pop a premiat „Anotimpul iubirii” de Ionel Tudor, „Cântec pentru Maria” de Virgil Popescu, dar și musicalul „Paradis personal” ce-i aparține lui Dan Creimerman.

În același context s-au acordat și premiile secției de muzicologie, ex-aequo pentru sistematică volumelor „Două viziuni diferite asupra repertoriului de orgă în România: organistul Helmut Plattner și compozitorul Wilhelm Georg Berger” de Benedicta Pavel și “Incursiuni muzicale în Transilvania premodernă” de Vlad Văidean, și tot ex-aequo, pentru istoriografie: „Drumul emigrării. Povestea diasporei componistice românești din Franța, reconstituită din arhive comuniste” de Ana Diaconu și „Muzici orchestrale românești la Filarmonica bucureșteană, în două studii de caz: Mihail Jora și Paul Constantinescu” de Desiela Ion.

Premiul Filialei Cluj a UCMR a revenit compozitorului Adrian Pop, pentru lucrarea Vocile nopții 2, pentru bariton, cor și orchestră.

Ioana Țintea