Ascultă RRM live
Ascultă stream-urile on-demand ale RRM

Zilele Lipatti - 18 octombrie - 3 decembrie 2010


Concertul de gala al Concursului National de Pian din cadrul "Zilelor Lipatti" sustinut în 28 noiembrie 2010, ora 19.00, în Studioul Mihail Jora, de Orchestra Romana de Tineret, dirijata de maestrul Cristian Mandeal.


Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip
Laureatii Concursului National de Pian!


Duminica, 28 noiembrie 2010, s-a încheiat, în Studioul Mihail Jora, prima ediție a Concursului Național de Pian înscris în Zilele Lipatti. Competiția s-a desfașurat începând de luni, 22 noiembrie, în Sala Mica a Ateneului Român, la Centrul Național de Arta Tinerimea Româna și în Studioul Mihail Jora.
Iata care sunt câștigatorii.

La categoria I de vârsta, adresata pianiștilor nascuți între 1. 01 .1992 - 31. 12. 1996:

Premiul III - Cristian Sandrin din București
Premiul II - Ionuț Cibotariu din București
Premiul I și Premiul Radio România Muzical Alexandru-Cadmiel Boțac din Sighetu-Marmației.
Premiul special Lipatti acordat de Fundația "Dinu și Valentin Lipatti" - ex aequo Ionut Cibotariu si Alexandru Ioan Lazar din Deva.
Excelenta Sa domnul Vlad Alexandrescu, Ambasadorul României în Marele Ducat de Luxemburg, i-a oferit un premiu special lui Alexandru-Cadmiel Botac - un recital în luna ianuarie 2011, la Ambasada României în Marele Ducat de Luxemburg.

La categoria a II-a de vârsta (pianisti nascuti între 1. 01. 1982 - 31. 12. 1991):

Premiul III - Aurelia Visovan din Sighetu-Marmatiei
Premiul II - Mihaela Georgiana Fodor din Cluj Napoca
Premiul I si Premiul Radio România Muzical - Mihai Ritivoiu din Bucuresti
Premiul special Lipatti acordat de Fundatia "Dinu si Valentin Lipatti" - Valentin Muresan din Brasov.
Muzeul National George Enescu si Ambasada României în Elvetia i-au oferit un premiu special lui Mihai Ritivoiu - un recital la Ambasada României la Berna.
De asemenea, Adriana Bera, prorector al Academiei de Muzica "Gheorghe Dima" din Cluj Napoca si membru în juriul acestei categorii, i-a oferit Aureliei Visovan un premiu special din partea Filarmonicii "Transilvania" din Cluj Napoca - un concert în cadrul editiei viitoare a Festivalului Mozart, în compania Orchestrei Filarmonicii amintite.
Câstigatorii Concursului National de Pian!
- categoria I de vârsta -


Vineri, 26 noiembrie 2010

S-a incheiat etapa a treia, finala, a concursului national de pian inscris in Zilele Lipatti. Castigatorii acestei categorii sunt:

Cristian Sandrin - premiul al III-lea

Ionut Cibotariu - premiul al II-lea

Alexandru Cadmiel Botac - premiul I

Povernei 23 - inaugurarea placutei comemorative Dinu Lipatti

În cadrul Zilelor Lipatti, sâmbata, 27 noiembrie 2010, de la ora 13,00, va fi dezvelita o placa memoriala de marmura pe una din casele legate de numele lui Dinu Lipatti: cea de pe strada Povernei nr. 23, acolo unde pianistul a locuit între anii 1921 si 1927. Va asteptam sa ne fiti alaturi la acest eveniment omagial!
Câstigatorii celei de-a doua etape a Concursului National de Pian!
- categoria II de vârsta -


Joi, 25 noiembrie 2010, ora 14,00

Etapa a II-a pentru categoria a II-a de vârsta a Concursului National de Pian înscris în Zilele Lipatti s-a încheiat. Juriul alcatuit din Dan Dediu - presedinte, Mara Dobrescu, Otto Probst, Adriana Bera si Liliana Staicu, a hotarât ca urmatorii concurenti sa treaca în etapa a III-a, finala:

Valentin Muresan din Brasov
Aurelia Visovan din Sighetu-Marmatiei
Georgiana Fodor din Cluj Napoca
Mihai Ritivoiu din Bucuresti.

Etapa a III-a pentru categoria mare de vârsta are loc duminica, 28 noiembrie, de la ora 16,00, în Studioul Mihail Jora.

Tinerii vor interpreta partea I dintr-unul din Concertele de Mozart, Beethoven, Grieg, Schumann sau Chopin. La aceasta etapa ne bucuram de participarea Orchestrei Române de Tineret si de prezenta, la pupitrul ei, a maestrului Cristian Mandeal.

Câstigatorii celei de-a doua etape a Concursului National de Pian!
- categoria I de vârsta -

Miercuri, 24 noiembrie 2010, ora 14,00

La finalul etapei a II-a pentru categoria I de vârsta din cadrul Concursului National de Pian înscris în Zilele Lipatti, juriul prezidat de Viniciu Moroianu si alcatuit din Alina Elena Bercu, Matei Varga, Alexandra Diaconu si Liliana Staicu a decis ca urmatorii concurenti sa treaca în etapa a III-a, finala:

Alexandru-Cadmiel Botac din Sighet
Ionut Cibotariu din Bucuresti
Cristian Sandrin din Bucuresti

Etapa a III-a are loc vineri, 26 noiembrie 2010, de la ora 10,00, la Sala Mica a Ateneului Român.

Câstigatorii primei etape a Concursului National de Pian!
- categoria II de vârsta -


Marti, 23 noiembrie 2010, ora 14,00

În aceasta dimineata a avut loc, in sala Centrului National de Arta "Tinerimea Romana" din Capitala, etapa I la sectiunea 19 - 28 de ani a Concursului National de Pian din cadrul "Zilelor Lipatti". Juriul prezidat de Dan Dediu si alcatuit din Mara Dobrescu, Adriana Bera, Liliana Staicu si Otto Probst a hotarât ca urmatorii concurenti sa treaca în etapa a doua:

Aurelia Visovan din Sighetu Marmatiei
Mihaela Georgiana Fodor din Cluj Napoca
Valentin Muresan din Brasov
Leonard Mocanu din Bucuresti
Mihai Ritivoiu din Bucuresti
Tudor Scripcaru din Bucuresti
Sergiu Tuhutiu din Bucuresti

Etapa a II-a la categoria a II-a de varsta are loc miercuri, 24 noiembrie, de la ora 10,00, tot la Centrul National de Arta "Tinerimea Romana".

Intrarea publicului este libera.

Câstigatorii primei etape a Concursului National de Pian!
- categoria I de vârsta -

Luni, 22 noiembrie 2010, ora 16,00

În urma cu o ora s-a încheiat prima etapa a Concursului National de Pian, editia I, înscris în Zilele Lipatti, pentru categoria I de vârsta (nascuti între 1.01.1992 si 31.12.1996). Juriul, alcatuit din Alina Elena Bercu, Matei Varga, Alexandra Diaconu si Liliana Staicu si prezidat de Viniciu Moroianu, a decis numele celor care merg în etapa a doua. Acestia sunt:

Alexandru-Cadmiel Botac din Sighet
Alexandru Ioan Lazar din Deva
Ionut Cibotariu din Bucuresti
Iulian Ochescu din Bucuresti
Sânziana Denise Mircea din Bucuresti
Cristian Sandrin din Bucuresti
Catalin Raducanu din Bucuresti

Etapa a II-a pentru categoria I de vârsta are loc miercuri, 24 noiembrie, de la ora 10.00, tot în Sala Mica a Ateneului Român.


Premiu de exceptie în Concursul National de Pian dedicat lui Lipatti

O sansa unica pentru muzicianul declarat câstigator al competitiei la categoria a II-a de vârsta: acesta va beneficia de generoasa invitatie a ambasadei României la Berna de a sustine un recital cu prilejul vernisajului expozitiei Lipatti, realizata de Muzeul National "George Enescu" din Bucuresti, eveniment ce va avea loc la Lausanne, joi, 2 decembrie 2010.


2 decembrie 1950 - la doar 33 de ani, Dinu Lipatti, unul dintre cei mai importanţi pianişti ai tuturor timpurilor, păşea în eternitate. Au trecut 60 de ani...

Zilele Lipatti la Radio România Muzical - concurs de pian, expoziţii, emisiuni, proiecţii de film documentar

•  Vernisajul expoziţiei de fotografii inedite realizate de Dinu Lipatti: duminică, 28 noiembrie 2010, la ora 18, foaierul Sălii Radio.Cu ajutorul Şcolii de Poetică Fotografică "Francisc Mraz", Radio România Muzical aduce la lumină pentru prima oară câteva zeci de fotografii realizate de pianist, rămase nedevelopate de mai bine de 60 de ani.

•  Gala laureaţilor Concursului Naţional de Pian: duminică, 28 noiembrie, Sala Radio, după vernisajul expoziţiei de fotografii. Punct central al proiectului, competitia se desfăşoară între 22 şi 28 noiembrie 2010 la Bucureşti. Din juriu fac parte personalitati ale vietii muzicale între care Viniciu Moroianu, dr. Otto Probst de la Conservatorul din Viena, pianistii Mara Dobrescu (Franta) si Matei Varga (SUA). Gala beneficiază de participarea Orchestrei Române de Tineret, dirijate de Cristian Mandeal. Bilete la casa Sălii Radio şi în reţeaua eventim. Invitaţii gratuite, în prima pagină a site-ului www.romania-muzical.ro.

•  Premiera românească a filmului documentar "Le recital de Besançon" de Philippe Roger : sâmbătă, 27 noiembrie 2010, ora 18,00, Sala "Elvire Popesco" a Institutului Francez din Bucureşti în prezenţa autorului. Intrarea este liberă.

•  Recital în Casa Memorială Dinu Lipatti din satul Ciolceşti, judeţul Argeş : 21 noiembrie, ora 13. Chiar pe pianul lui Lipatti va cânta pianista Mara Dobrescu (Franţa), urmează liedurile lui Lipatti cu Florin Diaconescu şi Verona Maier. Intrarea pe bază de invitaţii.

•  Întreguri poştale şi medalii dedicate Zilelor Lipatti. La iniţiativa Radio România Muzical, Romfilatelia lansează plicuri timbrate cu imaginea lui Lipatti, iar Monetăria statului pregăteşte şi o serie de medalii cu  portretul pianistului.

•  Emisiuni la Radio România Muzical

 Între 22 noiembrie şi 3 decembrie, între orele 17,30 - 19,00, se va derula serialul "Dinu Lipatti - 60", cu integrala lucrărilor imprimate sau compuse de muzician.

În 2 decembrie, data trecerii în eternitate a pianistului, Radio România Muzical prezintă o emisiune specială de trei ore şi jumătate, difuzată între orele 17,30-21,00.

Între 6 şi 10 decembrie, de la ora 17,30 şi până la ora 19,00, se derulează seria de emisiuni "Destine paralele",  menită să pună în lumină relaţia dintre Dinu Lipatti şi Clara Haskil, o altă mare pianistă a secolului XX de origine română, de la moartea căreia se împlinesc în 7 decembrie 50 de ani.

•  Reportaje zilnice. În emisiunile Info Buletin Muzical, Musica Viva şi Drivetime, Radio România Muzical îi dedică lui Dinu Lipatti o suită de rubrici şi reportaje care pun în lumină aspecte dintre cele mai variate şi inedite ale vieţii şi personalităţii pianistului.

•  Stream on demand.  Toate înregistrările lui Dinu Lipatti pot fi ascultate pe streamul on demand ce-i este dedicat pe site-ul www.romania-muzical.ro.


 

Aveti nevoie de Flash player 8 sau mai recent pentru a asculta acest clip

Contact:

Radio România Muzical

Str. G-ral Berthelot nr. 60 - 64

Sector 1, Bucuresti

Tel: 021.3031242

Fax: 021.3190541

romaniamuzical@radioromania.ro

 

Copyright © 2000 - 2012 SOCIETATEA ROMÂNĂ DE RADIODIFUZIUNE
Str. General Berthelot, Nr. 60-64, RO-010165, București, România
E-mail: webmaster@srr.ro