Arhivă : Actualitatea internațională Înapoi
O sală de concerte virtuală pentru pregătirea soliștilor
Tehnologia realității virtuale a fost deja folosită cu succes pentru a pregăti medici, atleți sau pentru a scăpa de fobia zborului cu avionului sau de cea a înălțimilor. Ei bine, recent, o altă utilizare benefică a fost pusă în practică - aceea de a-i ajuta pe muzicieni să facă față emoțiilor pe scenă, în fața unui public.
Concret, Colegiul Regal de Muzică din Londra în colaborare cu un conservator elvețian au realizat o sală de concerte virtuală. Piesa de rezistență - ecranul de dimensiuni foarte mari conectat la un computer, care simulează pentru solist publicul în cele mai realiste aspecte ale sale, de la foșnetul așezatului pe locuri, freamătul fanilor nerăbdători și până la cei care ațipesc, își uită telefoanele mobile active sonor sau care chiar huiduie. Imaginile virtuale nu reprezintă o succesiune predefinită, ele fiind generate de un operator al programului de calculator folosit. Dincolo de acest display, sala virtuală înseamnă culise reale pe care interpretul le străbate, cortine și chiar lumini. Evoluția celor care folosesc sala virtuală poate fi înregistrată, Colegiul Regal de Muzică din Londra fiind interesat și de analiza unor factori psihologici, manifestați prin respirație sau puls.
Violonista Miriam Bergset care a testat simulatorul, săptămâna trecută: "A fost complet diferit de momentele în care mă aflu într-o sală de repetiții. Cu un public de față - chiar și virtual - se simte ca și cum ai oferi ceva înapoi. Există acest schimb cu ascultătorii... Adaugă inspirație în a intra în starea de cântat."
Iar Madeleine Mitchell, profesoară la Colegiul Regal, violonistă cu experiență de concert: "Exersatul este un lucru foarte personal, foarte privat, nu dorești ca cineva să asculte ce faci. Dar în ceea ce privește aparițiile în public...dorești să ai sentimentul că oferi ceva ascultătorilor...și că primești de la ei ceva în schimb."
Datele colectate de la cei care au cântat deja în sala de concerte virtuală au arătat că nivelul de stres în această situație este comparabil cu cel al prezențelor reale în fața publicului.