Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, dirijat de Christian Thielemann

Publicat: joi, 28 Decembrie 2023 , ora 12.29

Pe 1 ianuarie 2024, de la 12,05, sunteți invitați din nou la Musikverein la Concertul de Anul Nou al Filarmonicii din Viena, dirijat de Christian Thielemann ! Și din nou vor răsuna numeroase pagini celebre (dar și altele mai puțin cunoscute) datorate membrilor familiei Strauss...

"Transmit cele mai calde mulțumiri marilor muzicieni ai celebrei Filarmonici pentru interpretarea lor magistrală și, de asemenea, pentru demonstrația bunăvoinței lor, care mi-a oferit cea mai mare plăcere"! Așa scria Johann Strauss într-o telegramă adresată Filarmonicii din Viena în octombrie 1894, după ce instituția organizase un eveniment special pentru a marca cele 5 decenii de carieră muzicală a faimosului autor vienez. Probabil că în perioada actuală acest mesaj își dovedește o și mai pregnantă valabilitate căci iată - cu ajutorul tehnologiei moderne - muzica lui Johann Strauss, a tatălui și fraților săi devine un simbol al trecerii într-un nou an sub cele mai bune auspicii pentru publicul din peste... 90 de țări, cele în care radio-ul și televiziunile preiau și transmit Concertul din 1 ianuarie de la Musikverein din capitala Austriei.

In 2024, la începutul lunii iunie se vor împlini și 125 de la dispariția celui numit adesea "regele valsului"; cu puține zile înainte dirijase pentru prima (și singura) dată la Hofoper. A fost prezentată atunci partitura sa "Die Fledermaus"dar răceala contactată s-a agravat, ducând la pneumonie și a pus un punct final unei biografii demne de o întreagă telenovelă.

Spiritul Vienei captat în cele câteva minute de efervescență sclipitoare ale unei polci, vals sau cadril, în dinamismul unui marș sau în veritabila poveste plină de lirism a unui vals mai amplu...Atmosfera luminoasă, încântătoare a unor baluri ce invitau la dans tinerii, făcându-i să uite de griji, de tot ceea ce ar fi putut să le umbrească bucuria momentelor frumoase, pline de speranțe! Acesta a rămas peste timp, chiar și acum, simbolul Concertului de An Nou al Filarmonicii din Viena, cel pe care îl primim și noi în suflete pe 1 ianuarie, prin intermediul tradiționalei transmisiuni în direct oferite Uniunea Europeană de Radio.

Pe podiumul dirijoral al actualei ediții revine gemanul Christian Thielemann, în prezent dirijorul principal al prestigioasei Capele de Stat din Dresda și cel care va fi - din stagiunea următoare - General Musik Direktor la Staatsoper "Unter den Linden" la Berlin. Cu o colaborare excelentă cu Filarmonica vieneză, începută prin 2000 și continuată la sediu dar și în turnee (cele din Japonia, China sau Statele Unite au fost îndepung elogiate), Christian Thielemann a înregistrat recent o integrală a simfoniilor lui Bruckner împreună cu acest colectiv. De altfel, numele său este adesea asociat repertoriului simfonic de factură clasic - romantică (Beethoven, Brahms, Bruckner) și marilor partituri wagneriene, fiind omagiat pentru prestațiile sale emblematice de la Bayreuth, de exemplu. Aparent sobru, cu un clar spirit german, Thielemann a fost privit cu oarecare circumspecție de marele public al concertelor de An Nou; dar realitatea sonoră a ediției din 2019 a impus transparență și luminozitate, dezinvoltură și finețe. Am găsit într-un articol modul în care un muzician al unui ansamblu de elită a descris metaforic felul în care totul apare atât de natural în versiunile lui Christian Thielemann: "el știe să găsească momentele tipice lui Mendelssohn în muzica lui Wagner"!!!

Filarmonica din Viena este alcătuită din membri ai Orchestrei Operei de Stat din capitala Austriei iar fluiditatea sonorităților sale te cucerește! Pentru a-și onora cu cea mai mare responsabilitate cartea de vizită în cadrul Concertului de An Nou, titlurile foarte cunoscute sunt alternate cu altele, aduse (după cum specifică organizatorii) pentru prima dată în programul manifestărilor de la trecerea în noul an; pentru 2024 au fost alese 9 astfel de lucrări, printre care figurează și un aranjament al unei pagini scrise de Anton Bruckner - compozitorul austriac de la a cărui naștere se marchează 2 secole . In deschiderea primei părți se va auzi o creație aparținând lui Karl Komzak - premieră simbolică în programul concertelor de la pragul dintre ani, căci autorul ilustrează o a doua generație de muzicieni ai unei familii artistice, apreciate în Europa dar și dincolo de Atlantic. Sunt, desigur, incluse și alte pagini ale membrilor familiei Strauss care vor apărea pentru prima dată într-un asemenea context.

Sub semnul elanului și armoniei, al dinamismului exuberant, a iureșului tineresc, a visării și bucuriei, a talentului și a excelentului profesionalism interpretativ să intrăm împreună în 2024 alături de un public din peste 90 de țări ale lumii prin intermediul acestei prime transmisiuni în direct a anului, prezentate cu sprijinul BRD Societe Generale.

Anca Ioana Andriescu