Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

O nouă stagiune - Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii din Praga la Sala Dvoűák – Rudolfinum

Publicat: joi, 28 Septembrie 2023 , ora 17.22

Doar cu câteva zile în urmă, Radiodifuziunea Cehă a aniversat 100 de ani de la înființare, desigur printr-un spectaculos concert susținut la sala Rudolfinum din Praga, de Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii condusă de Petr Popelka. Nu ne îndepărtăm de acest subiect, invitându-vă luni, 2 octombrie, în aceeași sală pentru a asculta concertul de deschidere a unei noi stagiuni, susținut de ansamblul praghez, binecunoscut pentru deschiderea pe care o are către cele mai diverse sfere repertoriale.

Dirijorul Petr Popelka, aflat pentru a doua stagiune la conducerea orchestrei afirmă într-un interviu: "Singurul scop al noii stagiuni este să atragă cel mai larg public prin programele și muzica noastră astfel încât cehii să fie mândri de unica noastră orchestră radio. Eu văd Radioul Ceh, acum când aniversează 100 de ani, ca un simbol al libertății în istoria modernă a țării noastre, și orchestra sa simfonică având atâtea activități, ca un adevărat tezaur cultural."

Cinci serii de programe sunt pregătite în acestă nouă stagiune pentru publicul meloman ceh reunind 29 de concerte, iar la capitolul invitați, apar pe afișe, clavecinistul Mahan Esfahani, pianiștii de jazz Eldar Djangirov și Brad Mehldau, violonistul Gidon Kremer, pianista Marianna Shirinyan, de asemenea violonista spaniolă María Dueñas, care va interpreta luni, 2 octombrie, Concertul pentru vioară și orchestră de Erich Korngold.

Este laureată a Concursului Internațional Yehudi Menuhin, în urma căruia cântă pe o vioară Stradivarius, a Concursului Internațional Viktor Tretyakov tot în anul 2021, a câștigat și Concursul "Getting to Carnegie Hall" din New York, și în 2018 Concursul Vladimir Spivakov. Cu un asemenea palmares, María Dueñas este invitată în prezent în cele mai prestigioase săli de concert ale Europei și a semnat deja, în 2022, un contract în exclusivitate cu casa de discuri Deutsche Grammophon - "o nouă stea de neoprit în ascensiunea ei", potrivit criticii de specialitate. Va debuta și la sala Dvorak - Rudolfinum din Praga în acest concert în care are posibilitatea să-și demonstreze o dată în plus, nu doar virtuozitatea, ci și calitățile expresive.

În partea a doua a concertului este programată Simfonia I "Titanul" de Gustav Mahler, compozitor născut la Kaličtì, în regiunea Vysoèina, acum în nord-vestul Republicii Cehe - o primă versiune realizată de dirijorul Petr Popelka la pupitrul Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii din Praga.

Este o deschidere de stagiune așteptată nu doar de publicul ceh, dar și de noi prin ofertele Uniunii Europene de Radio, cu atât mai mult cu cât Petr Popelka va fi, din stagiunea 2024 - 2025, dirijorul principal al Orchestrei Filarmonicii din Viena.

Marina Nedelcu