Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Din 2 octombrie, garderobă de toamnă la Radio România Muzical

Publicat: marți, 26 Septembrie 2023 , ora 16.06

După un tur de forță reprezentat de luna petrecută în compania concertelor Festivalului Enescu 2023, din 2 octombrie, Radio România Muzical îmbracă garderoba de toamnă.

Principalele linii de emisiuni revin în atenția ascultătorilor, de luni până vineri: Musica viva (orele 7.00-10.00), Arpeggio (orele 10.00-13.00), Polifonii (orele 13.05-15.30), Concerte de 5 stele (orele 15.30-17.00), Perpetuum mobile (orele 17.00-19.00).

Revin în programele Radio România Muzical întâlnirile bilunare cu doi mari muzicieni români, în cadrul rubricilor "Camera albastră cu dirijorul Cristian Măcelaru" și "Obiectiv-emotiv cu violonistul Alexandru Tomescu".

Pentru cei care știu că muzica clasică înseamnă un important ajutor pentru minte și suflet, emisiunea "Spațiul meu de meditație" primește un punct fix duminica, de la ora 19.30, în alternanță cu emisiunea "Un cuvânt, o idee muzicală".

"Doctorul de partituri" revine la Radio România Muzical cu episoade special gândite pentru cei care sunt interesați să-și îmbogățească cultura muzicală: sâmbăta, de la ora 10.00, în reluare duminica, de la ora 19.00, cu o componentă video în rețelele sociale Radio România Muzical.

Pentru cei care cred că muzica cultă are legătură cu cărțile și cu cei care o iubesc: o pledoarie în cadrul rubricii bilunare "Cuvântul muzicii", unde cei mai importanți muzicieni români vorbesc despre cărțile pe care le iubesc și pe care le-ar recomanda și altora să le citească.

Repertorii mai rar abordate și puse în lumină pot fi descoperite în cadrul emisiunii "Cabinetul de curiozități" (marțea, ora 19.00).

Actualitatea discografică este prezentă în cadrul emisiunii "Music box" (lunea, ora 19.00) și rubricii "CD Review" (luni-vineri, ora 11.30).

Concertele Festivalului Enescu, cele care nu au putut fi ascultate în direct de la ediția 2023, sunt programate, începând cu data de 4 octombrie, ora 19.00, miercurea și joia, în alternanță cu transmisiunile directe ale concertelor organizate la Sala Radio, până în 13 ianuarie 2024.

Rămân un punct special de interes transmisiunile directe preluate prin EBU ale unor mari concerte și spectacole de operă de pe scenele internaționale. Pe parcursul lunii octombrie, veți putea asculta mari nume în direct: pianista Alexandra Dariescu (6 octombrie), dirijorul Zubin Mehta și pianista Yuja Wang (11 octombrie), pianista Martha Argerich (26 octombrie), printre alții. Din 6 ianuarie 2024, Radio România Muzical transmite în direct o serie de spectacole de la Teatrul Metropolitan din New York.