Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Live de la München: Sir John Eliot Gardiner dirijează simfonii de Haydn și Schubert, precum și arii din opere de Weber

Publicat: joi, 16 Martie 2023 , ora 17.55

Cu mai puțin de o lună înainte de a aniversa opt decenii de viață, Sir John Eliot Gardiner - fondator și director artistic al unor prestigioase ansambluri (Corul Monteverdi, "Orchestre Révolutionnaire et Romantique", "English Baroque Soloists"), prezintă la München o serie de două concerte, dintre care cel de-al doilea va fi preluat și de postul nostru. Protagonistă - Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, având-o solistă pe soprana britanică Lucy Crowe.

Gardiner ne este bine-cunoscut pentru programele sale extraordinare în care lucrările alese interrelaționează, descoperindu-ne noi fațete. O particularitate, în ceea ce-l privește este modul în care include fragmente din opere în cadrul programelor ce se deschid și închid cu partituri simfonice; un concept pe care l-a experimentat și în 2019 alături de Orchestra Bavareză.

În direct de la sala "Hercule" vom audia în partea întâi Simfonia nr. 49 în fa minor "La Passione" de Joseph Haydn și arii din opera "Oberon" de Carl Maria von Weber, compozitor prezent și în deschiderea părții a doua, când vom asculta o arie din opera "Freischütz", urmată de Simfonia I D 82 în Re major de Franz Schubert. Cu această ultimă lucrare, Sir John Eliot Gardiner inaugurează, alături de Orchestra Bavareză, o integrală Schubert ce va fi prezentată publicului pe parcursul a trei stagiuni.

Vă invit pe 24 martie, de la ora 21.00, în cadrul emisiunii Scena europeană, să urmărim concertul condus de Sir John Eliot Gardiner.

O ocazie ce ne prilejuiește întâlnirea pe calea undelor cu soprana Lucy Crowe pe care ne-o amintim din cadrul Festivalului Internațional "George Enescu" - ediția din 2015, când a făcut parte din distribuția oratoriului "Saul" de Georg Friedrich Händel, doar că de această dată va interpreta partituri de factură romantică. Iar în pauza concertului vom audia cântecele pentru voce și pian / harpă create de Edmund Rubbra (1901-1986); un compozitor britanic apreciat îndeosebi pentru simfoniile sale, dar care timp de cinci decenii a compus și prețioase miniaturi vocale cu acompaniament de pian, harpă, cvartet de coarde sau orchestră. Sunt lucrări de pe CD-ul "The Jade Mountain - Songs by Edmund Rubbra", lansat în 3 martie 2023, disc pe care l-am descoperit căutând cea mai potrivită opțiune pentru a petrece pauza concertului. Îl vom asculta în premieră la Radio România Muzical. Soliști: soprana Lucy Crowe, mezzo-soprana Claire Barnett-Jones și baritonul Marcus Farnsworth.

Florica Jalbă