Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

Angel Blue, noua Violetta Valery la MET

Publicat: sâmbătă, 11 Martie 2023 , ora 12.39

Cred că în istoria ei însumând 25 de stagiuni de transmisiuni directe - de la Metropolitan Opera House, Teatro alla Scala, Wiener Staatsoper etc - Seara de operă a avut ocazia să preia ÎN DIRECT, cel mai frecvent, "La Traviata": povestea de dragoste trăită de cunoscuta curtezană din Parisul anilor 1840 și un tânăr aristocrat, înspirată lui Verdi de romanul lui Alexandre Dumas-fiul - roman, se pare, autobiografic. "La Traviata", o operă situată constant în topul preferințelor publicului meloman și, în consecință, nelipsită de pe afișele teatrelor lirice; cu un rol principal însumând / pretinzând calități vocale, actoricești, senzualitate (sensibilitate, vulnerabilitate) și o frumusețe aparte interpretei lui, un rol pentru…trei tipuri de voce - se știe!- la care visează toate sopranele și pe care l-au abordat toate vedetele teatrului liric mondial de la premiera acestei partituri și până în prezent.

Numai de la Metropolitan Opera House din New York am preluat în transmisiune directă "La Traviata" cu 6 soprane diferite - în ordine cronologică: Anna Netrebko, Marina Poplavskaja, Angela Gheorghiu, Renee Fleming, Diana Damrau și Aleksandra Kurzak. Iar în această sâmbătă, pleiada interpretelor rolului Violetta Valery - ascultate de noi live de la MET, se va completa cu soprana Angel Blue (38 de ani) : în acest moment, cea mai apreciată și premiată soprană afro-americană.

Angel Blue, în câteva date

S-a născut în California de Sud și și-a petrecut adolescența cântând la chitară, saxofon și pian, în corul bisericii și… zâmbind când tatăl ei - interpret de gospel și operă buff - o prezenta: "The Next Leontyne Price!" Iar înainte de a cuceri lumea cu splendoarea vocii ei, a cucerit-o prin frumusețe: devenind, la 17 ani, Miss California.

În 2007, Placido Domingo i-a acordat șansa de a face parte din Programul de pregătire pentru tineri cântăreți al Operei din Los Angeles. Apoi, a debutului ei scenic, cu rolul Musetta din "Boema" pucciniană - opera ce i-a marcat, de altfel, parcursul primilor ani de carieră. În 2009, Angel Blue câștiga Premiul al II-lea și Premiul Zarzuela "Pepita Embil de Domingo" la Concursul "Operalia". Iar 5 ani mai târziu, era deja un nume binecunoscut în Europa ( după debuturi la English National Opera, Operele de Stat din Hamburg și Viena, Semperoper din Dresda) făcându-și debutul - cu mare succes! - la "Scala" din Milano (2015) și la MET (2017) - cu rolul Mimi.

În toamna anului 2019, Angel Blue era cap de afiș pentru noua producție a operei "Porgy and Bess" de Gershwin, cu care faimoasa Metropolitan Opera House din New York urma să-și deschidă Stagiunea 2019-2020. Un triumf - ce i-a adus, printre altele, un Grammy Award!

În 2020, devenea prima artistă afro-americană recompensată din partea Metropolitan Opera cu Premiul "Beverly Sills", în 2022 primea Premiul "Richard Tucker" iar la începutul acestui an, cucerea un al doilea Grammy, tot cu o producție MET, cea a operei contemporane "Fire Shut Up in My Bones" de Blanchard - la categoria "Cea mai bună înregistrare de operă".

În urmă cu 10 ani s-a spus despre ea că este "protejata" lui Domingo. Azi, se șoptește că ar beneficia de susținerea necondiționată a lui Peter Gelb. Contează oare? Deloc! - când scenei și publicului îi aparțin, totuși, ultimul cuvânt. Și când artistul în cauză - aș adăuga eu, își asumă un rol precum Violetta din "La Traviata": faimos prin atâtea portretizări de referință, complex...

Seara de opera, "La Traviata" - în transmisiune directă de la MET, Sâmbătă, 11 martie, de la ora 20.00. Alături de Angel Blue mai cântă: tenorul ucrainean Dmytro Popov - la rândul lui, laureat al Concursului "Operalia" (Premiul al II-lea și Premiul Special al Juriului în 2007) și excepționalul bariton polonez Artur Rucinski.

Luminița Arvunescu