Arhivă : Evenimentele săptămânii Înapoi

O seară dedicată lui Johannes Brahms la Kuppelsaal din Hanovra, dirijează Andrew Manze

Publicat: luni, 6 Martie 2023 , ora 12.21

Vom transmite cel de-al patrulea concert din cele cinci desfășurate sub egida Festivalului Brahms care are loc în perioada 11-18 martie 2023 la Sala Cupolă sau "Kuppelsaal" a Centrului de Congrese din Hanovra.

Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germane din Hanovra concertează sub bagheta lui Andrew Manze, și opinia acestui mare muzician britanic despre Brahms este că "muzica sa are ceva magic".

Andrew Manze și-a construit o carieră deosebită, și-a dedicat viața în principal muzicii vechi, a colaborat cu ansambluri din întreaga lume care interpretează acest gen de muzică. Presa britanică l-a supranumit "Grapelli al viorii baroce", făcând referire la Stéphane Grappelli, un mare violonist francez de jazz, o legendă a virtuozității acestui instrument.

Dar Andrew Manze strălucește în egală măsură și în calitate de maestru al baghetei, el este din 2014 dirijor șef al Orchestrei Simfonice a Radiodifuziunii Germane din Hanovra și pentru prima parte a serii de 17 martie, ne propune Dublul concert op.102 în la minor pentru vioară, violoncel și orchestră de Johannes Brahms.

Îi veți putea urmări ca soliști pe frații Christian și Tanja Tetzlaff. Fratele mai mare cântă la vioară, sora sa la violoncel, iar publicul va beneficia de un adevărat spectacol pentru aceste două instrumente. La Radio România Muzical, veți putea asculta o interpretare a muzicii lui Brahms catalogată de critici ca fiind "extrem de energică și profund romantică".

În partea a doua a concertului, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Germane din Hanovra va interpreta sub bagheta lui Andrew Manze, Simfonia I op.68 în do minor de același mare compozitor romantic, descrisă de dirijorul german Hans von Bülow ca fiind a zecea simfonie a lui Beethoven, pentru că Brahms a păstrat structurile clasice în muzica sa.

Acum vă invităm să descoperiți conținutul creațiilor lui Johannes Brahms, de un romantism profund și o poezie aparte.


Laura Ana Mânzat