Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Filarmonica de Stat 'Transilvania' împlinește 60 de ani!

Publicat: marți, 1 Septembrie 2015 , ora 14.44

Marți, 1 septembrie 2015, se împlinesc 60 de ani de la fondarea Filarmonicii de Stat "Transilvania". De 60 de ani suntem aproape de sufletele celor ce ne vizitează și se bucură alături de noi la concerte.

De aproape 50 de ani organizăm festivalul Toamna Muzicală Clujeană, cel mai longeviv festival de muzică clasică din România, și cel mai important, după Festivalul George Enescu de la București. Prima ediție a festivalului a avut loc în 1965. Cu o mică excepție (doi ani de întrerupere), festivalul și-a păstrat ritmicitatea anuală de-a lungul întregii sale istorii. Anul acesta, festivalul ajunge la cea de 49-a ediție, care se desfășoară între 30 septembrie - 23 octombrie 2015 și îi omagiază pe compozitorii George Enescu și Béla Bartók.

Startul stagiunii 2015-2016 se va da pe 18 septembrie, cu un concert simfonic in memoriam Gheorghe Halmos György, sub bagheta dirijorului Vladimir Lungu. Alături de Orchestra Simfonică, pe scena Colegiului Academic va urca pianistul Sorin Petrescu pentru a interpreta Concertul nr. 3 pentru pian de Beethoven. Celelalte lucrări ce vor fi interpretate în primul concert din stagiune sunt Uvertura la opera "Forța destinului" de Verdi și Simfonia a 5-a de Beethoven.

Mai multe detalii despre primele concerte din stagiunie și programul Toamnei Muzicale Clujene vor fi publicate în curând pe www.filarmonicatransilvania.ro și www.tmc.filarmonicatransilvania.ro.

Începând de astăzi, 1 septembrie, punem în vânzare abonamentele pentru stagiunea 2015-2016!


***

Filarmonica de Stat "Transilvania" a fost înființată în 1955, cu denumirea inițială de Filarmonica de Stat Cluj, ca instituție muzicală profesionistă constituită, pentru început, dintr-o orchestră simfonică mare, urmând a susține o stagiune permanentă de concerte simfonice.

Clujul, centru de tradiție al Transilvaniei, este un oraș al cărui profil a fost dintotdeauna puternic caracterizat prin cultura ce a înflorit aici - instituțiile sale universitare, medicale, și nu în ultimul rând cele artistice fiind binecunoscute și deosebit de apreciate nu doar în perimetrul național, dar și în lume. Nu este deci întru nimic surprinzător faptul că, în mai puțin de zece ani de la înființare, tânăra orchestră a devenit unul dintre ansamblurile simfonice de vârf din România. Artizanul acestei ascensiuni spectaculoase a fost primul dirijor și Director artistic al instituției, Maestrul Antonin Ciolan, discipol al legendarului dirijor berlinez Arthur Nikisch.

Munca maestrului Ciolan a fost continuată de către doi dintre cei mai remarcabili discipoli ai săi, dirijorii Emil Simon - dirijor permanent din 1960, director artistic între anii 1998-2000 și Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca -, Erich Bergel - Cetățean de Onoare al Municipiului Cluj-Napoca, director artistic onorific din 1994 până la moartea sa, în mai 1998 -, Cristian Mandeal, dirijor permanent al Filarmonicii clujene între 1980 și 1987 (actualmente director general al Filarmonicii ,,George Enescu" din București) - și Nicolae Moldoveanu, dirijor principal al orchestrei între 2008 și 2012.

Colaborările cu numeroși artiști oaspeți de mare renume au avut darul de a confirma valoare orchestrei și de a contribui la creșterea sa calitativă și artistică.

Filarmonica de Stat "Transilvania" a efectuat cu succes turnee în mai toate țările Europei și a participat la o seamă de festivaluri naționale și internaționale importante, ca de exemplu acelea de la Lucerna, București, Torino, Varșovia, Istanbul, Santander, Strasbourg, Bratislava, Berlin, Interlaken.