Arhivă : Agenda de concert Înapoi

Festivalul - Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, Iași, ediția a III-a, 1-7 iulie 2015

Publicat: marți, 30 Iunie 2015 , ora 17.57
Asociația "Iubire și Încredere", cunoscută publicului ieșean și nu numai pentru activitatea sa pe plan cultural dar și social, demarează în Capitala Moldovei, un adevărat maraton cultural în perioada 1 - 7 iulie 2015.

Sub numele marelui compozitor ieșean Gavriil Musicescu, Asociația Iubire și Încredere organizează Festivalul - Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu, ediția a III-a.

Pe parcursul celor șapte zile coruri de tineri, coruri consacrate, personalități din viața muzicală, vor fi la Iași ca să ne încânte. Capul de afiș va fi ținut de formații corale, de renume internațional precum: Corul Național de Cameră MADRIGAL, dirijat de către Anna Ungureanu, Corul de cameră PRELUDIU, condus de către maestrul Voicu Enăchescu, CORUL DE COPII RADIO București, dirijat de către Voicu Popescu, Corul psaltic TRONOS al Patriarhiei Române, condus de către Protopsalt Arhidiacon Mihail Bucă, Corala CANTORES AMICITIAE, dirijată de către Prof. Univ. Dr. Nicolae Gâscă alături de Grupul psaltic BYZANTION, condus de către Asistent Drd. Adrian Sârbu.

Pentru că este un Festival - Concurs, participanții care provin din România, Republica Moldova, Ucraina, Bulgaria și Grecia, se vor prezenta în cadrul a cinci secțiuni: Secțiunea de concurs Coruri de Licee cu profil muzical și Seminarii Teologice, Secțiunea de concurs Formații de muzică psaltică, Secțiunea de concurs Coruri ale Universităților de Muzică și Facultăților de Teologie, Secțiunea de Concurs Coruri de tineri amatori și Secțiunea de concurs Coruri de copii CANTUS MUNDI.

Festivalul se va deschide în ziua de 1 iulie 2015 la ora 18.30, în cadrul slujbei de vecernie la Biserica Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt din Iași, aflată în str. Aleea Rozelor, nr. 7C. Tot aici în ziua de cinstire a Sfântului Ștefan Cel Mare, doi iulie, va avea loc un concert de muzică bizantină la care vor participa concurenții de la Secțiunea psaltică. Ziua de trei iulie va debuta cu o lansare de carte - "Athos. Însemnările netăcutelor cărări", scrisă de Alexandru Rădescu. Seara se va încheia cu două concerte după cum urmează: la Muzeul Unirii și în Grădina Publică a Complexului Palas din Iași.

Manifestările culturale se vor desfășura și în ziua de patru iulie când va avea loc o adevărată suită de concerte corale: la câteva centre pentru bătrâni și copii, începând cu ora 11:00, la ora 19.00 - Concert coral extraordinar în Parcul Copou Iași, unde vor cânta Corul Național de Cameră MADRIGAL și Proiectul CANTUS MUNDI, alături de coruri de copii din mai multe țări. Finalul serii, va fi încununat de vocile copiilor din corul Radio, București.

Duminică cinci iulie, Festivalul va ajunge în apogeul desfășurării. Un adevărat maraton de 10 concerte corale, ce vor avea loc la tot atâtea biserici ortodoxe cunoscute, din Iași.

Seara va fi încununată de Gala Festivalului - Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu. Pe scena Teatrului Național Vasile Alecsandri din Iași, vor urca corurile laureate ale Festivalului de la cele cinci secțiuni de concurs, alături de invitați de onoare: Corul Național de Cameră MADRIGAL, Corul de Cameră PRELUDIU, CORUL DE COPII RADIO București, Corul psaltic TRONOS al Catedralei Patriarhale din București, Corala CANTORES AMICITIAE și grupul psaltic BYZANTION.

Momentele petrecute în Sala Mare a Teatrului Național, vor fi transmise în direct pe TVR Iași și TVR+.

Ultima zi de Festival - șase iulie, va încheia manifestările culturale dedicate muzicii, cu o conferință de presă și cu dezbateri pe teme culturale de interes public. Participanții vor fi oameni de cultură din Iași, autorități publice locale din diferite instituții ale Iașului, dirijori ai corurilor participante în cadrul Festivalului Coral Gavriil Musicescu.

Cu acest prilej la Iași vor fi prezente mai multe personalități de talie internațională din viața culturală muzicală: Andrea Angelini din Italia, membru al Federației Internaționale de Muzică Corală, Maestrul Voicu Enăchescu, președintele Asociației Naționale Corale din România, Prof. Univ. Aetopoulos Antonios de la Universitatea de Muzică din Atena - Grecia, Prof. Univ. Dr. Mstyslav Yurcenko de la Universitatea Națională Boris Grincenko - Kiev, Dirijor Voicu Popescu, Corul de Copii Radio București, Prof. Univ. Dr. Ioan Golcea de la Universitatea Națională de Muzică București și Prof. Univ. Dr. Nicolae Gheorghiță de la Universitatea Națională de Muzică București.

Cu un număr total de participanți la Festival de aproximativ 1200 persoane din țară și străinătate, Festivalul - Concurs Coral Internațional pentru Tineret Gavriil Musicescu de la Iași, se dorește un pas important în candidatura orașului nostru la titulatura de Capitală Culturală Europeană în anul 2021.